Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» για την κράτηση γυναικών στην Αμυγδαλέζα. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας και καλούμε όλους τους αρμόδιουςφορείς και αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα» επισημαίνεται.

 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση: «Στη σημερινή επίσκεψη του κινητού κλιμακίου της ΑΡΣΙΣ, Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων, στο πλαίσιο της τακτικής επίσκεψής για την παροχή νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στις διοικητικά κρατούμενες γυναίκες στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας συνομιλήσαμε με γυναίκες που συμμετέχουν στην απεργία πείνας που ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 2020 στα κρατητήρια των γυναικών στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας.

 

Συνολικά συμμετέχουν 9κρατούμενες, υπήκοοι Ρωσίας, Λευκορωσίας, Τουρκίας, Συρίας, Μολδαβίας, Μαρόκου και Αιθιοπίας με βασικά τους αιτήματα την άμεση απελευθέρωση των γυναικών που βρίσκονται σε κράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσων έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία. Στις 28.10.2020 η Υποδιευθύντρια του Αλλοδαπών Αττικής επισκέφθηκε τις απεργούς πείνας προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα αιτήματά τους και να προβεί σε διερεύνηση των επιμέρους υποθέσεώντους.7 Πρόκειται για γυναίκες που αρχικά κρατούνταν στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Ταύρου κάτω από άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες και στη συνέχεια τον Αύγουστο του 2020 μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας.

 

Κάποιες γυναίκες βρίσκονται σε συνθήκες κράτησης πάνω από ένα χρόνο, άλλες είναι αιτούσες διεθνή προστασία, για καμία δεν έχει υλοποιηθεί ατομική διερεύνηση (ευαλωτότητες, προβλήματα υγείας, χρόνος παραμονής στην Ελλάδα, ιθαγένεια κ.ο.κ), ενώ πέρασαν την περίοδο της καραντίνας λόγω του covid-19 σε απόλυτη συνθήκη απομόνωσης, στερούμενες της επαφής με συγγενικά, φιλικά πρόσωπα, ακόμα και ομάδες υποστήριξης. Λόγω της πανδημίας προκύπτει ακόμη ένα θέμα που επιμηκύνει το χρόνο κράτησης που είναι τα κλειστά σύνορα και η αναβολή απομάκρυνσης ακόμη και σε περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν να επαναπατριστούν.

 

Η ίδια η συνθήκη κράτησης, αλλά και η παράτασή της τόσους μήνες έχουν επιβαρύνει την ψυχολογική κατάσταση των κρατουμένων. Παρατηρούμε τόσο ψυχική όσο και σωματική φθορά αρκετούς μήνες και όπως κ οι ίδιες μας δηλώνουν, έχουν απογοητευτεί πλήρως, καθώς αισθάνονται ξεχασμένες και δεν βλέπουν άμεση προοπτική απελευθέρωσης.

 

Αυτό έχει οδηγήσει τρεις γυναίκες (μια εκ των οποίων είναι ανήλικη)να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτώβρη».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr