Αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, η διάταξη, που αφορά στη δυνατότητα διενέργειας rapid test μέσα στα φαρμακεία.

 

Κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπου περιελάμβαναν μεταξύ άλλων αλλαγές στο πρώτο άρθρο που αφορούσε στον τρόπο διάθεσης των rapid τεστ από τα φαρμακεία.

 

Συγκεκριμένα, η φράση «να χορηγείται το δικαίωμα ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς» διεγράφη και παρέμεινε πλέον στο πολυνομοσχέδιο μόνο η δυνατότητα πώλησης των rapid test. Για τη συγκεκριμένη διάταξη είχαν υπάρξει αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική παράγραφος του νομοσχεδίου προέβλεπε  ότι: «Ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα.

 

»Τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι η κλινική ευαισθησία για SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς, η ύπαρξη ποσοστού κλινικής ειδικότητας για SARS-CoV-2, καθώς και η συμπερίληψη στις ενδείξεις αποτελέσματος ένδειξης εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας, εκτός από την ένδειξη για θετικό ή αρνητικό».