Ψάλλεται απόψε στις εκκλησίες η Αναστάσιμη Ακολουθία οπότε και θα δοθεί το Άγιο Φως, μετά από σχετική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

 

Την σχετική απόφαση έλαβε την Τετάρτη 1 Απριλίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για το πώς θα τελεστούν οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς λόγω κορωνοϊού οι λειτουργίες το Πάσχα είχαν γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

 

Στη σχετική ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων η ΔΙΣ ανέφερε πως «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020».

 

Η «απόδοση της εορτής του Πάσχα», στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας, σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, δηλαδή την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020).

 

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα παραβρεθεί στις 21:00 στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα.

 

Το φετινό Πάσχα ήταν διαφορετικό, χωρίς πιστούς στις εκκλησίες λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και της απόφασης να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αντ' αυτού οι πιστοί γιόρτασαν στα μπαλκόνια τους. 

 

Υπενθυμίζεται ότι οι εκκλησίες άνοιξαν για τους πιστούς στις 17 Μαΐου με συγκεκριμένους όμως κανόνες λειτουργίας.