Απελευθερώθηκε η «Εύη», μια νεαρή μεσογειακή φώκια- Κολυμπά στη θάλασσα της Γυάρου

Απελευθερώθηκε η «Εύη», μια νεαρή μεσογειακή φώκια- Κολυμπά στη θάλασσα της Γυάρου Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την απελευθέρωση της «Εύης» στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου. Φωτ: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας/EUROKINISSI
0

Η «Εύη», μια νεαρή μεσογειακή φώκια, απελευθερώθηκε σήμερα το πρωί και κολύμπησε ξανά ελεύθερη στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου- έναν από τους μεγαλύτερους πυρήνες αναπαραγωγής του είδους.

Αφού διέφυγε τον κίνδυνο που αντιμετώπισε ως νεογέννητο μωρό, επέστρεψε στο φυσικό περιβάλλον της και εντάχθηκε με επιτυχία στον τοπικό πληθυσμό του είδους, ύστερα από 3,5 μήνες εντατικής φροντίδας από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της Εταιρίας για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Αναστασίας Κομνηνού. Στην επιχείρηση απελευθέρωσης συμμετείχε και ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς.

Όπως έγινε γνωστό, η φώκια εντοπίστηκε νεογέννητη τον περασμένο Οκτώβρη στην παραλία Πήλι της Εύβοιας από κατοίκους της περιοχής, πιθανότατα εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν.

Η ομάδα διάσωσης της ΜOm κινητοποιήθηκε άμεσα για την περισυλλογή και μεταφορά του θηλαστικού στον σταθμό περίθαλψης της οργάνωσης, την επόμενη κιόλας ημέρα. Το νεαρό θηλυκό, ηλικίας μόλις 6 ημερών, ήταν λιποβαρές, αφυδατωμένο και έφερε επιφανειακά τραύματα. Οι αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις της δεν ήταν ενθαρρυντικές.

Παρόλα αυτά η μικρή «Εύη», όπως ονομάστηκε προς τιμήν της κατοίκου της περιοχής που την πρόσεχε όλη τη νύχτα που μεσολάβησε, ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στα αυστηρά πρωτόκολλα περίθαλψης που εφαρμόστηκαν από την ομάδα της ΜΟm με την πορεία της υγείας της να κρίνεται εντυπωσιακή για ένα ζώο που απογαλακτίστηκε σε τόσο μικρή ηλικία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3,5 μηνών, η φώκια δυνάμωσε και πέρασε επιτυχώς όλα τα στάδια εκπαίδευσης μαθαίνοντας να κολυμπάει. Σήμερα, ζυγίζοντας πλέον 60 κιλά και σε ηλικία στην οποία φυσιολογικά θα αποχωριζόταν τη μητέρα της, η νεαρή πλέον φώκια ταξίδεψε στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου.

Για την παρακολούθηση της πορείας της στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι κτηνίατροι της τοποθέτησαν ειδικό δορυφορικό πομπό, συνήθης πρακτική που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία επανένταξης ειδών της άγριας πανίδας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ