BREAKING NEWS

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα επιτρέπεται από Δευτέρα και τι όχι - Τα τρία στάδια για τις μετακινήσεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα επιτρέπεται από Δευτέρα και τι όχι - Τα τρία στάδια για τις μετακινήσεις Facebook Twitter
0

Σταδιακή και όχι απότομη θα είναι η άρση των περιορισμών κυκλοφορίας που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις από τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας του κορωνοϊού

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός για την χαλάρωση των μέτρων στην κυκλοφορία θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια, στο «καλό σενάριο» που η ύφεση της πανδημίας συνεχίζεται. Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας τους.

ΙΧ, ταξί, ΜΜΜ

Η μετακίνηση με αυτοκίνητα θα γίνεται με περιορισμούς, αφού σε κάθε ΙΧ θα επιτρέπονται το πολύ τρία άτομα (από δύο που ήταν μέχρι σήμερα).

Στα ταξί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί - ένας οδηγός και ένας επιβάτης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις μεταφορά γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Οδηγός και πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες και θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσουν και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Μέχρι σήμερα, λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης κυκλοφορούσαν στην Αθήνα περίπου 550 λεωφορεία αλλά από την Δευτέρα αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί. 

Καταργείται ο δακτύλιος

 

Το SMS στο 13033 και η βεβαίωση καταργούνται από Δευτέρα, αλλά γίνονται συστάσεις για την παραμονή των ευπαθών ομάδων στα σπίτια τους και η εργασία από το σπίτι στο μέτρο του δυνατού. Για την μετακίνηση από και προς την δουλειά συστήνεται η χρήση ΙΧ και για αυτόν τον λόγο καταργείται προς το παρόν ο δακτύλιος. 

Κατά τις ώρες αιχμής, (7-10πμ και 2-5μμ) στόχος είναι τα ΜΜΜ να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από εργαζόμενους για την προσέλευση και την αποχώρησή τους από την δουλειά. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την Δευτέρα ανοίγουν μετά από καιρό και οι εκκλησίες αλλά μόνο για ατομική λατρεία ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων

Διαφοροποιημένα ωράρια

Για την αποφυγή του συνωστισμού, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται σε τρεις διαφορετικές χρονικές ζώνες στην δουλειά τους στον δημόσιο τομέα, από τις 7π.μ έως τις 9π.μ. Στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους, η προσέλευση συστήνεται να γίνεται σε δύο φάσης, στις 9π.μ και στις 10π.μ, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κατανομή. Για τον λόγο αυτό, τα εμπορικά καταστήματα που θα ανοίξουν την Δευτέρα θα λειτουργήσουν από τις 10π.μ. 

Το δεύτερο και το τρίτο στάδιο

Οι ελεύθερες μετακινήσεις εντός ηπειρωτικής Ελλάδας θα επιτραπούν σε δεύτερο χρόνο, με πιθανότερη ημερομηνία να θεωρείται η 18η Μαΐου. Μόλις αρθούν και αυτοί οι περιορισμοί θα γίνεται απρόσκοπτα η μετακίνηση στην επαρχία, σε χωριά και εξοχικά εκτός νομού μόνιμης κατοικίας. 

Την ίδια ημέρα αναμένεται να απελευθερωθεί και η μετακίνηση στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Έως τότε τα ταξίδια προς αυτούς τους προορισμούς θα απαγορεύεται για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών ή δεν έχουν αποδεδειγμένα λόγους εργασίας, παρότι διοικητικά ανήκουν στην Αττική. 

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της ελεύθερης μετακίνησης σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, αναμένεται να συμπέσει και με το άνοιγμα των πρώτων ξενοδοχείων, την 1η Ιουνίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι περιορισμοί νωρίτερα, αν η καμπύλη του κορωνοϊού συνεχίσει την πτωτική της πορεία. 

Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν την Δευτέρα

Αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, επανεκκινούν την λειτουργία τους, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, καταστήματα οπτικών, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, φυτώρια, ΚΤΕΟ (μόνο με ραντεβού), καταστήματα πώλησης υποδημάτων και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. Κλειστά θα παραμείνουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. 

H πρόσβαση πελατών θα γίνεται με αυστηρά καθορισμένους κανόνες που προβλέπουν \ τήρηση απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο (έως 20 τ.μ. 4 άτομα), χρήση μάσκας για από το προσωπικό και τους πελάτες και αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων.


Ανοίγουν ξανά οι λαϊκές αγορές και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις αγορές μεταξύ των περιφερειών. 

Σε κουρεία και κομμωτήρια, η εξυπηρέτηση θα γίνεται αυστηρά μόνο με ραντεβού, 7:00 - 22:00 τις καθημερινές και 7:00 - 21:00 τα Σάββατα. Μάσκες και γάντια θα είναι και σε αυτή την περίπτωση υποχρεωτικά τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες.

Η μάσκα θα είναι φυσικά υποχρεωτική και στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ θα ξεκινήσουν και πάλι τα τακτικά και απογευματινά ιατρεία. 

Ελλάδα
0

BREAKING NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιλκίς: Απόπειρα ληστείας ή ασέλγεια - Οι εκδοχές των δύο πλευρών για το έγκλημα

Ελλάδα / Κιλκίς: Απόπειρα ληστείας ή ασέλγεια - Οι εκδοχές των δύο πλευρών για το έγκλημα

Ο κτηνοτρόφος υποστήριξε πως το θύμα πήγε να τον κλέψει - "Μαζί με άλλα τρία άτομα πήγαν να τον εκδικηθούν, γιατί είχε ασελγήσει σε βάρος μια ανήλικης κοπέλας" αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας του 45χρονου
NEWSROOM
Πέθανε ο Γιώργος Λαμπράκης ανήμερα της δολοφονικής επίθεσης στον πατέρα του

Ελλάδα / Πέθανε ο Γιώργος Λαμπράκης ανήμερα της δολοφονικής επίθεσης στον πατέρα του, Γρηγόρη

Ο πατέρας του, Γρηγόρης Λαμπράκης, δέχθηκε δολοφονική επίθεση στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27 Μαΐου.
NEWSROOM