Αντικαπνιστικός νόμος: 1534 καταγγελίες μέσα σε δύο εβδομάδες στο «1142»

Αντικαπνιστικός νόμος: 1534 καταγγελίες μέσα σε δύο εβδομάδες στο «1142» Facebook Twitter
0

Συνολικά 1.534 κλήσεις για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας έχει δεχθεί ο τετραψήφιος αριθμός καταγγελιών «1142» μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του.

Ο αντικαπνιστικός νόμος μετρά δύο εβδομάδες καθολικής εφαρμογής σε όλους τους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους και ορισμένους υπαίθριους και η ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμετανόητοι καπνιστές που ανάβουν τσιγάρο ακόμα μέσα και σε λεωφορείο σύμφωνα με καταγγελία που έχει δεχθεί ο τετραψήφιος αριθμός.

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» από τη γραμμή «1142» για τις δύο εβδομάδες λειτουργίας της, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.534 καταγγελίες για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.


Ορισμένες από τις καταγγελίες προκαλούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι σε μέσα μεταφοράς, σε χώρους εργασίας, ή δημόσιες υπηρεσίες το να ανάψει κάποιος τσιγάρο ήταν η εξαίρεση. Ο νόμος, δηλαδή, κατά βάση δεν εφαρμοζόταν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. Και όμως, το «1142» έχει λάβει καταγγελία ακόμη και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για χώρο όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.

Αυτό που φαίνεται να αλλάζει, εκτός από την επιθυμία των Ελλήνων, καπνιστών και μη, να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, είναι ότι οι πολίτες μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν να περιορίσουν ή και να διακόψουν το κάπνισμα. Συγκεκριμένα το «1142» έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες 346 αιτήματα βοήθειας διακοπής του καπνίσματος.


Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 1.187 άτομα έχουν ζητήσει γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο. Παράλληλα, για αυτές τις δύο εβδομάδες, μέχρι και την Τετάρτη, 526 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 377 άτομα έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 300 κλήσεις αφορούσαν σε άλλες περιπτώσεις.


Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας με στόχο να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών κατά 25% μέχρι το 2025.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο Κυριακής

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ