Πλάνο για να μπει «φρένο» στην εισαγωγή όπλων και ναρκωτικών στις φυλακές, που γίνεται ακόμη και με τη χρήση drones, ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

Στο υπουργείο σχεδιάζουν την προμήθεια συσκευών και συστημάτων, με στόχο τη θωράκιση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων έτσι ώστε να μην φτάνουν στα χέρια των κρατουμένων ναρκωτικά, όπλα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα.


Η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έχει στη διάθεσή της αναλυτική κατάσταση με τις ανάγκες στα σωφρονιστικά καταστήματα για τοποθέτηση συστημάτων «anti-drone», jammer (παρεμβολέα συχνοτήτων) για να μην είναι εφικτή η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, ανίχνευσης ναρκωτικών, αλλά και για σαρωτές ανίχνευσης αντικειμένων (Χ-RAY), σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα».

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του Φεβρουαρίου θα γίνει το επόμενο βήμα, με την έκδοση του σχετικού διαγωνισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την προμήθεια των συσκευών και συστημάτων. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προμήθειας αυτών εντός του 2020, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθούν στις φυλακές.

 

 

Εξάλλου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, είχε αναφερθεί στο θέμα μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, μεταξύ άλλων, είχε πει ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου για ό,τι εισέρχεται, σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά. Για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, είχε δηλώσει ότι θα τοποθετηθούν συσκευές jammer για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων, όπως και ότι μελετάται σύστημα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων