Αποκάλυψη: Διευθυντές ελληνικών φυλακών με «βαρύ» μητρώο

Αποκάλυψη: Διευθυντές ελληνικών φυλακών με «βαρύ» μητρώο Facebook Twitter
0

Εσωτερική έρευνα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε σοβαρά κρούσματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στις φυλακές της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή από τον έλεγχο της αρμόδιας Αρχής εντοπίστηκαν υποθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων που, αν και ελέγχονται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, παραμένουν στην υπηρεσία και σε ορισμένες περιπτώσεις διατηρούν θέσεις ευθύνης εντός των φυλακών. Συγκεκριμένα η εφημερίδα κάνει λόγο για διευθύντρια σωφρονιστικού καταστήματος στη Β. Ελλάδα, η οποία ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος όπως επίσης και σωφρονιστικού υπαλλήλου, που αν και καταδικασμένος σε ποινή φυλάκισης 7 ετών για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών σε κατάστημα κράτησης, επανήλθε στην υπηρεσία με την υπόθεσή του να παραμένει επί σειράν ετών σε εκκρεμότητα στα πειθαρχικά συμβούλια.

Η Καθημερινή αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο του 2016 αστυνομικοί συνέλαβαν τρία άτομα για κατοχή ναρκωτικών, ανάμεσα στα οποία ο 40χρονος διευθυντής των φυλακών Τρικάλων. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος τέθηκε υπό παρακολούθηση και εντοπίστηκε να αγοράζει κοκαΐνη και να πηγαίνει στη φυλακή. Στην είσοδο του καταστήματος κράτησης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι βρήκαν στην κατοχή του 0,7 γραμμάρια κοκαΐνης. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα και ενάμιση χρόνο αργότερα, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας του επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 ετών με αναστολή. Τέθηκε σε αργία και παραπέμφθηκε στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ωστόσο, η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα και μάλιστα μετά τη συμπλήρωση δύο ετών, τον Μάρτιο του 2018 αποφασίστηκε η άρση της αργίας και ο υπάλληλος επανήλθε στην ενέργεια.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από το ταμείο σωφρονιστικού καταστήματος της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για τη διαχείριση του ταμείου της φυλακής σωφρονιστικός υπάλληλος διώκεται για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, ενώ προ εβδομάδων αποφασίστηκε η παραπομπή στο πειθαρχικό της διευθύντριας της φυλακής για παράβαση καθήκοντος και αμέλεια. Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε διαχειριστικός - οικονομικός έλεγχος στη συγκεκριμένη φυλακή, που ξεκίνησε το 2016 από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «κατά την επιτόπια επίσκεψη του κλιμακίου στην ελεγχόμενη υπηρεσία διαπιστώθηκαν σοβαρότατες οργανωτικές και λειτουργικές αρρυθμίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα, καλύπτουν δηλαδή όλη την ελεγχόμενη περίοδο (2010-2016) και προφανέστατα επέδρασαν αρνητικά στην τήρηση της νομιμότητας».

Εις βάρος του «ταμία» της φυλακής η εισαγγελία άσκησε το καλοκαίρι του 2018 δίωξη για υπεξαίρεση και πλαστογραφία με την κατηγορία ότι ιδιοποιήθηκε ποσό που αγγίζει τις 30.000 ευρώ, κλέβοντας συστηματικά χρήματα από το ταμείο του κυλικείου της φυλακής, το ταμείο «σιγαρέτων» των κρατουμένων ακόμα και το φιλόπτωχο ταμείο της φυλακής. Η ποινική δίκη του υπαλλήλου, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές είναι προσδιορισμένη για τις αρχές του νέου έτους. Στο μεταξύ, όμως, τον Οκτώβριο του 2019, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρέπεμψε σε πειθαρχική δίκη τη διευθύντρια της φυλακής κρίνοντας, προφανώς, ότι φέρει ευθύνη για τις ατασθαλίες του υφισταμένου της.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ