Ανοικτή επιστολή 8 ευρωβουλευτών για τον Ζακ Κωστόπουλο: Βαρβαρότητα και ρατσισμός

Ανοικτή επιστολή 8 ευρωβουλευτών για τον Ζακ Κωστόπουλο: Βαρβαρότητα και ρατσισμός Facebook Twitter
0

Αυστηρό δικαστικό και αστυνομικό έλεγχο για το λιντσάρισμα και το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ζητούν με ανοικτή επιστολή τους οκτώ ευρωβουλευτές. 

Οι ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι), κάνουν λόγο για κρούσμα βαρβαρότητας και ρατσισμού και ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μπροστά στον κίνδυνο του εκφασισμού».

Η επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, Δημήτρη Παπαδημούλη και συνυπογράφουν οι: Georgi Pirinski(Σοσιαλιστές - Βουλγαρία), Guillaume Balas (Σοσιαλιστές - Γαλλία), Ernest Urtasun (Πράσινοι - Ισπανία), Florent Marcellesi (Πράσινοι - Ισπανία), Elly Schlein (Σοσιαλιστές - Ιταλία), Martin Schirdewan (Αριστερά - Γερμανία), Sergio Cofferati (Σοσιαλιστές - Ιταλία).

Αναλυτικά η επιστολή των ευρωβουλευτών

«Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 γίναμε μάρτυρες μιας άγριας δολοφονίας που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ενός νέου ανθρώπου, ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ύστερα από ξυλοδαρμό που δέχθηκε από τον ιδιοκτήτη ενός κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας και ενός ακόμη πολίτη που συμμετείχε σε αυτή τη βαρβαρότητα.

Τα βίντεο που υπάρχουν για το περιστατικό της δολοφονίας προκαλούν το αίσθημα περί δικαίου και αποτελούν προσβολή προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, που μάλιστα συνέβαλαν στη διακομιδή του Ζακ στο νοσοκομείο με χειροπέδες. Σύμφωνα με το Δελτίο του ασθενοφόρου, ο νεαρός άνδρας παρελήφθη χωρίς πνοή και με απώλεια συνείδησης. Η μεταφορά του με χειροπέδες συνιστά περιύβριση νεκρού, υποστηρίζει η ένωση των νοσοκομειακών γιατρών.

Δυστυχώς το περιστατικό της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου αποτελεί ένα ακόμη κρούσμα βαρβαρότητας και ρατσισμού, που απειλούν τις κοινωνίες της ΕΕ, αλλά και το ίδιο το ιστορικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ιδέες και πρακτικές που παρακάμπτουν κάθε έννοια κράτους Δικαίου, η λογική της απόδοσης "δικαιοσύνης, τάξης και ασφάλειας" με αυτοδικία από ιδιώτες, ο κοινωνικός κανιβαλισμός αποτελούν φαινόμενα αποκρουστικά, αντιδημοκρατικά και επικίνδυνα.

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε αυστηρό δικαστικό και αστυνομικό έλεγχο για την απόδοση των ευθυνών που βαραίνουν την υπόθεση της δολοφονικής βαρβαρότητας σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου. Ζητάμε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μπροστά στον κίνδυνο του εκφασισμού. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους οικείους του και όσους αγωνίζονται για αυτή την υπόθεση».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ