Μετά τη θετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

 

Την ίδια ημέρα θα συνεχιστεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία που ανοίγουν καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή (8/1), ημέρα κατά την οποία δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Σε ό,τι αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια, την Παρασκευή (8/1) ξεκινά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ το άνοιγμά τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας στη σχετική ανακοίνωση. Επίσης, το υπουργείο προανήγγειλε ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄Λυκείου.

 

Για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει πρόβλεψη:

  • για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
  • για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

 

Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Το μέτρο είναι εθελοντικό και καθαρά προληπτικής φύσης, αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, επισημαίνει το υπουργείο.

 

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

 

«Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

«Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας», συμπλήρωσε.