Ανοίγει η εστίαση: Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες από 3 Μαΐου

Άνοιγμα εστίασης: Τα μέτρα που θα ισχύουν από 3 Μαΐου- Τι προβλέπει η ΚΥΑ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει η εστίαση από της 3 Μαΐου καθορίζει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

 

Τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα μόνο σε υπαίθριους χώρους, χωρίς μουσική και με ωράριο λειτουργίας έως τις 22:45, προβλέπει μεταξύ άλλων η ΚΥΑ. Υπενθυμίζεται ότι για τη μετάβασή τους σε επιχείρηση εστίασης οι πολίτες πρέπει να στέλνουν SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

 

Σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης- π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων)- είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

 

Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, με τις εξής προϋποθέσεις:

 • αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
 • φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
 • μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους

 

Επίσης, τα μέτρα προβλέπουν:

 • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
 • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
 • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
 • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
 • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
 • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

 

Οι υπηρεσίες take away, delivery και drive through επιτρέπονται και μετά το πέρας της λειτουργίας, χωρίς την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο των επιχειρήσεων αυτών.

 

Επίσης, τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα παρέχουν μόνο υπηρεσίες take away και delivery.

 

Τι ισχύει για τα ξενοδοχεία

 

Τα μέτρα για την εστίαση ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

 

Κατ' εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.

 

Επιπλέον, ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή,
 • μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι,
 • πληρότητα 50% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ' της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β' 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).
 • Πληρότητα 40% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ' της παο. Α του άρθρου 14 τικ υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ).
 • Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.
 • Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/ δεξιώσεων.

 

Θα γίνει η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

 

Το ΦΕΚ για τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 έως τις 10 Μαΐου προβλέπει την αναστολή συνεδρίων, αλλά εξαιρείται η διεξαγωγή της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς από 6 έως 23 Μαΐου.

 

Υποχρεωτική είναι η χρήση διπλής μάσκας, η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων, η είσοδος και έξοδος των επισκεπτών από διαφορετικές πόρτες και η μονοδρόμηση κατεύθυνσης ρεύματος των επισκεπτών.

 

Τέλος, προβλέπεται ότι για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή 9 Μαΐου.

 

Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ