Κορωνοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για νέα μέτρα - Τι εξετάζεται για απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία, λιανεμπόριο

Κορωνοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για νέα μέτρα - Τι εξετάζεται για απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία, λιανεμπόριο Facebook Twitter
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
0

Τις τελικές προτάσεις στην κυβέρνηση εισηγούνται σήμερα, σε νέα συνεδρίαση τους οι λοιμωξιολόγοι, αφού αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο ανακοινωθήκαν 1.070 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 534 στην Αττική, 87 στη Θεσσαλονίκη και 81 στην Αχαΐα, ενώ 25 άνθρωποι κατέληξαν και 249 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 

Να σημειωθεί πως, αυτή τη στιγμή, Αττική και Πάτρα προβληματίζουν ιδιαίτερα με την Αθήνα να συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά κρούσματα ως προς τον αριθμό τις τελευταίες ημέρες, ενώ την Πέμπτη έγινε εισήγηση να «κοκκινίσει» και η Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης κρουσμάτων.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με αρκετούς να προτείνουν ένα καθολικό lockdown στις «κόκκινες περιοχές», υποστηρίζοντας ότι μια απαγόρευση τύπου Μαρτίου (με κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο και ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των μετακινήσεων) θα λειτουργήσει δραστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων αλλά όχι ενός καθολικού lockdown, κατεύθυνση στην οποία φέρεται να προσανατολίζεται και η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο θα αναμένει την τελική εισήγηση των ειδικών πριν αποφασίσει, με τις τελικές ανακοινώσεις να γίνονται σήμερα απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Τι εξετάζεται για απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία, λιανεμπόριο

 

Σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, η πιο πιθανή εκδοχή είναι η αυστηροποίηση των μέτρων. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 6 μ.μ., προκειμένου να ελεγχθεί η κινητικότητα που είναι μεγαλύτερη λόγω περισσότερου ελεύθερου χρόνου αλλά και μετά τις μετεωρολογικές προβλέψεις πως ο καιρός θα είναι καλός.

Επίσης, εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης χρησιμοποιώντας τον κωδικό «6» σε άλλους δήμους καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατάχρηση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τις καθημερινές δεν προκρίνεται καθώς θεωρείται ότι θα αυξήσει τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα και στους δρόμους τις υπόλοιπες ώρες.

Τα σχολεία (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Γυμνάσια) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, όπως και το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, ενώ εξετάζεται αν θα παραμείνει σε ισχύ το click in shop για καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοπωλεία.

Άλλωστε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο των σχολείων από τους ειδικούς, απευθύνοντας ωστόσο πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να κάνουν αίτηση για τη διενέργεια τεστ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΕ

Ελλάδα / Μήλος: Το ΣτΕ αναστέλλει την επέκταση ξενοδοχείου στον Μύτακα - Για ποιες εργασίες έδωσε «πράσινο φως»

Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την 6η Μαΐου 2026
THE LIFO TEAM
ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελλάδα / Χαϊδάρι: «Η 13χρονη έπεσε με το κεφάλι» - Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου της περιοχής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατασκευαστικού προβλήματος που να σχετίζεται με την πτώση της μαθήτριας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΑΤΚΙ

Ελλάδα / Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο
THE LIFO TEAM