Θεοδωρίδου: Η αλήθεια για τις αλλεργίες και το εμβόλιο του κορωνοϊού - «Επικίνδυνη παραπληροφόρηση»

Θεοδωρίδου: Η αλήθεια για τις αλλεργίες και το εμβόλιο του κορωνοϊού - «Επικίνδυνη παραπληροφόρηση» Facebook Twitter
Η παιδίατρος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εμβολιάστηκε χθες (EUROKINISSI)
0

Την αλήθεια για τις αλλεργίες, το εμβόλιο και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εξήγησε συνοπτικά η παιδίατρος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Κάνοντας λόγο για προβληματισμούς και εσφαλμένες εντυπώσεις, η Δρ. Θεοδωρίδου τόνισε πως σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων CDC και την έγκριτη Αλλεργιολογική και Ανοσολογική Εταιρεία της Ελλάδας, οι αλλεργίες από εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες και καταγράφονται μόλις 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεων.

«Αλλεργίες σε τρόφιμα, φάρμακα, διάφορα αλλεργιογόνα και τοξικές ουσίες από τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό» ξεκαθάρισε η κα Θεοδωρίδου, διαβεβαιώνοντας πως σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει μία προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση της όποιας ήπιας ή και πιο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης με χορήγηση επινεφρίνης.

Μόνο για σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυϊκής χορήγησης φαρμάκων ίσως να χρειαστεί, πριν τον εμβολιασμό, η γνώμη του θεράποντα γιατρού του ή κάποιου αλλεργιολόγου.

Αναφερόμενη στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού Sars-Cov-2, είπε πως ιός και παλαιότερα έχει επιδείξει μεταλλάξεις «και τώρα και στο μέλλον θα κάνει μεταλλάξεις». «Είναι μία φυσιολογική εξέλιξη το πέρασμα του και η μετάδοσή του να οδηγεί σε μεταβολές του, Η επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη όπως και ο ΠΟΥ, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στον ιό και είναι πιο αργές συγκριτικά με τον ιό της γρίπης και δεν αποτελούν μία μεγάλη μεταβολή στην σοβαρότητα της νόσου», ούτε υπάρχει ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου που παραμένει αποτελεσματικό και ασφαλές.

Η ίδια υπογράμμισε τον κίνδυνο από την διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπλανητικών που δεν περνούν από τον ηθμό της επιστημονικής γνώσης. «Υποτιμά νομίζω την νοημοσύνη όλων», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες φαιδρές τις περισσότερες φορές αιτιάσεις για τα εμβόλια την επιστημονική γνώση,. Μόνο με την τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση»

Σε πιο προσωπικό τόνο, η Δρ. Θεοδωρίδου σχοίασε πως «η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής για τη χώρα μας, για την Ευρώπη για την προληπτική ιατρική, για τη δημόσια υγεία. Είχα την τύχη να εμβολιαστώ χθες. Είχα συγκίνηση, χαρά και μία ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε πια σε μια αρχή που είναι η εφαρμογή των εμβολίων. Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο και πραγματικά ο στόχος όλων όσων ασχολούμεθα με τα εμβόλια είναι να μην μείνει ούτε ένα άτομο στην χώρα μας που να μην εμβολιαστεί.»

Για το πλήθος και την προτεραιότητα στους εμβολισμούς

 

Βαθμιαία θα έρχονται μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων που θα επιτρέψουν τον βαθμιαίο εμβολιασμό μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων. Εξακολουθεί όμως να χρειάζεται προτεραιοποίηση με βάση τα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας διεθνών οργανισμών και τους κανόνες της βιοηθικής

Τα κριτήρια για την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς

 

Πρώτο κριτήριο ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση καθώς έχει διαπιστωθεί πως η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση και για αυτό στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι. 

Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει στον ιό είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι. «Όταν ξεκίνησε η διαδικασία υπήρχαν σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή από τους υγειονομικούς - με μεγάλη ικανοποίηση καταγράφεται ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά της Covid-19.»

Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες. Και τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι αλλά απαραίτητοι υπάλληλοι για την λειτουργία του κράτους.Ο αριθμός τους είναι μικρότερους από τους 50, σύμφωνα με την Δρ. Θεοδωρίδου.

Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Πολλοί γονείς μας ρωτούν πότε θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχουν μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα», τόνισε η καθηγήτρια. 

«Το σχέδιο «Ελευθερία» έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μια σύριγγα εμβολίου. Διότι πραγματικά το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα μας κατά του ιού και το κύριο όπλο μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία που μας έχει ανατρέψει την καθημερινή μας ζωή.»

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM