Lockdown: Όλα τα μέτρα και οι εξαιρέσεις που ισχύουν για τα Χριστούγεννα

Lockdown: Όλα τα μέτρα και οι εξαιρέσεις που ισχύουν για τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
Lockdown: Όλα τα μέτρα και οι εξαιρέσεις που ισχύουν για τα Χριστούγεννα (Eurokinissi)
0

Σε ισχύ έχουν μπει ήδη τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού, που θα ισχύουν για τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί αλλά και όριο εννέα ατόμων για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις καθορίζουν το πώς θα κινηθεί η επόμενη ημέρα για το lockdown.

Επί στης ουσίας, τα μέτρα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ελάχιστα διαφοροποιούνται από τα μέτρα που ισχύουν ήδη.

Αναλυτικότερα:

-ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, με εξαίρεση τους λόγους υγείας, εργασίας και κίνησης με κατοικίδιο σε μικρή απόσταση.

- Στα οικογενειακά τραπέζια υπάρχει το αυστηρό όριο μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, ώστε να παραμείνει περιορισμένος ο κύκλος των επαφών.

-Όσοι μεταβούν σε φιλικά σπίτια για ρεβεγιόν, πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 με τη χρήση του κωδικού «6», τόσο κατά τη μετάβαση, όσο και κατά την επιστροφή. Η επιστροφή δε, θα πρέπει να έχει καταγραφεί πριν τις 10:00 το βράδυ.

- Για τις μετακινήσεις εκτός νομού θα ισχύσουν αυστηροί έλεγχοι της ΕΛΑΣ ενώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες ανέρχονται στα 300 ευρώ.

Οι εξαιρέσεις

 

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις:

- Για εργασία -Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)

- Για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
- Για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
- Για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
- Για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
- Για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά σήμερα, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς.

Τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

 

- Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
- 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα.
- Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Οι οδηγίες που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος στις κατά τόπους μητροπόλεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με τους ιερείς να καλούνται να τηρήσουν κατά γράμμα όσα προβλέπει η ΚΥΑ ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

Εξαίρεση αποτελεί η Δράμα, όπου οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς, αφού, σύμφωνα με απόφαση του Μητροπολίτη Παύλου, η χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στους ναούς της πόλης θα τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι ναοί θα ανοίξουν τις πόρτες τους ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορούν να προσευχηθούν.

Καταστήματα

Διαφορετικά δεδομένα φέτος για τα καταστήματα καθώς αντί του καθιερωμένου εορταστικού ωραρίου, ισχύει το click away. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν τα καταστήματα να εξυπηρετήσουν με τη μέθοδο του click away, δηλαδή τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να μένουν ανοικτά από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ. Τα εμπορικά καταστήματα, όπως και τα σούπερ μάρκετ, θα έχουν τη δυνατότητα ωστόσο να ανοίξουν -αποκλειστικά για παραλαβές παραγγελιών- και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM