Κορωνοϊός: Μη βιώσιμη η κατάσταση με τα κρούσματα, προειδοποιούν οι ειδικοί- Μέτρα σε άλλες 3 περιοχές

Κορωνοϊός: Μη βιώσιμη η κατάσταση με τα κρούσματα, προειδοποιούν οι ειδικοί- Μέτρα σε άλλες 3 περιοχές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η κατάσταση με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα οποία παραμένουν καθημερινά πάνω από 200, δεν είναι βιώσιμη, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στο μεταξύ από σήμερα, Σάββατο, τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τρεις ακόμη περιοχές, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζουν. Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα αφορούν τις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας.

1.561 κρούσματα από το περασμένο Σάββατο

Την Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 209 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, μέσα σε 24 ώρες. Την τελευταία εβδομάδα, από το περασμένο Σάββατο έως και χθες, Παρασκευή, έχουν ανακοινωθεί 1.561 νέες περιπτώσεις του ιού στη χώρα μας.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνο μία ημέρα τα κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 200, τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν 150 νέες μολύνσεις. Όμως, δύο φορές μέσα στην εβδομάδα- την Τρίτη και την Πέμπτη- ανακοινώθηκαν από 269 νέα κρούσματα, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μέσα σε ένα 24ωρο. Πλέον, το σύνολο των μολύνσεων στην Ελλάδα ανέρχονται σε 8.138. 

Μη βιώσιμη κατάσταση

Τα κρούσματα αυτά δεν είναι βιώσιμα, υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, αναφερόμενος ότι οι νέες περιπτώσεις κινούνται στις 200-250 καθημερινά.

«Αυτό έχει καλές και κακές πλευρές. Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Όπως βλέπετε, δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα, όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Alpha.

Πάντως, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό το επίπεδο δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα.

«Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Αυτά που λαμβάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, κυρίως πρόληψης και τα έκτακτα που παίρνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, διότι υπάρχουν στοιχεία επιδημιολογικά που ανησυχούν τους ειδικούς. Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα οριζόντια μέτρα. Ακόμα βλέπουμε το αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας, Τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που πήραμε τις τελευταίες δέκα ημέρες», ανέφερε σχετικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην εκτίμησή του ότι υπάρχουν 10-15.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Αυτό που έχει σημασία πέρα από το συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός, είναι πόσοι κυκλοφορούν και είναι ενεργά κρούσματα. Δηλαδή ενεργοί φορείς που έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης. Αυτή η εκτίμηση είναι 10-15.000. Κάποιοι έχουν απομονωθεί, λόγω ιχνηλάτησης και τεστ, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυκλοφορεί ελεύθερα και για αυτό δημιουργούν αυτές τις επιδημίες», εξήγησε.

Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αποτυχία των τεστ, υπογράμμισε. «Τα νέα κρούσματα υπολογίζω είναι περίπου πέντε φορές από αυτό που βλέπουμε. Είναι λογικό να μην τα βλέπουμε όλα, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλους και να δούμε τους ασυμπτωματικούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν, γιατί βλέπουμε πάρα πολλές περιπτώσεις ορφανών κρουσμάτων», συμπλήρωσε.

Έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα, Πιερία

Από σήμερα στις 06:00 το πρωί τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για τις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Καρδίτσας και Πιερίας.

Οι συγκεκριμένες περιοχές τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και αποφασίστηκε η επιβολή των εξής έκτακτων μέτρων, με ισχύ έως την 1η Σεπτεμβρίου:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Ήδη, σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM