Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Όσο ο δείκτης R είναι στο 1, η επιδημία δεν πρόκειται να σβήσει

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Όσο ο δείκτης R είναι στο 1, η επιδημία δεν πρόκειται να σβήσει Facebook Twitter
Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Όσο ο δείκτης R είναι στο ένα η επιδημία δεν πρόκειται να σβήσει
0

«Όσο ο δείκτης R είναι στο 1, η επιδημία δεν πρόκειται να σβήσει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σήμείωσε δε πως «η ασπίδα μας είναι οι αποστάσεις, μάσκα στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός, και υγιεινή χεριών».

Όπως και οι επιδημιολόγοι τόνισε ότι ο Δεκαπενταύγουστος είναι επικίνδυνος καθώς αναμένονται συγκεντρώσεις λόγω της ημέρας ενώ σημείωσε πως γίνονται 10 χιλιάδες τεστ την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την συνέντευξη Τύπου χθες στο υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι από την επιδημική καμπύλη φαίνεται πως έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικά, για 113 κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το 10% ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα εγχώρια.

«Ένα θετικό επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας, αν και παρατηρείται μία μικρή αύξηση στις νοσηλείες και στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις. Χρειάζεται όμως μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Θέλει εγρήγορση, θέλει προσοχή από όλους μας», τόνισε.

Με βάση το σύνολο των κρουσμάτων, ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στη μονάδα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει μια επιδημία που διατηρείται αφού κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα, προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, κάθε εισερχόμενο νέο κρούσμα σε ένα πληθυσμό θα αποτελεί και μία νέα, συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι θα οδηγούμαστε σε ένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και κρουσμάτων».

«Ένα θετικό στοιχείο, είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του ενός. Αυτό θα ήταν καταστροφικό, θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ένα δεύτερο μεγάλο κύμα. Παρ' όλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται. Για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1.», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χθες καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες 121 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ