Σεισμός

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο Πέτσας ανακοίνωσε τα πρώτα σχέδια για την άρση των περιορισμών

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο Πέτσας ανακοίνωσε τα πρώτα σχέδια για την άρση των περιορισμών Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Όπως είπε, η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι «μακρόσυρτη και στοχευμένη» και η αρχή θα γίνει από τις ομάδες του πληθυσμού που στατιστικά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Κατά τον ίδιο η αρχή «μπορεί να γίνει» για οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται μικρότερο συνωστισμό, στα μικρότερα καταστήματα λιανεμπορίου ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το πρώτο άνοιγμα να αφορά και τα σχολεία. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, καθώς και τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως οι συναινετικές προσημειώσεις». Ωστόσο ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, για την ελαχιστοποίηση φαινομένων συνωστισμού, η διαδικασία θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων. 

Για την άρση των απαγορεύσεων και το άνοιγμα των καταστημάτων, ο κ. Πέτσας τόνισε πως το σχέδιο θα περιλαμβάνει «τα απαραίτητα στοιχεία της νέας κανονικότητας που έγινε τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα», αναφερόμενος στο συχνότερο πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή χειραψιών και κοντινών επαφών.

«Δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας και τηρούμε της αποστάσεις και φυσικά, τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί». Όπως είπε ο κ. Πέτσας όλα θα γίνουν με γνώμονα να μην υπάρξουν «πισωγυρίσματα» και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι και όσοι ακόμα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα. 

Υπογράμμισε δε ότι για την ώρα θα πρέπει να «επιμείνουμε» στα μέτρα που ισχύουν ως τις 27 Απριλίου, προσθέτοντας πως έως τώρα η ανταπόκριση των Ελλήνων ήταν «καθολική, στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα». 

Για την διευκόλυνση των πολιτών και προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, υπενθύμισε ο Στέλιος Πέτσας. Αναλυτικά: 

- Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε. και των Τραπεζών θα πληρωθούν αύριο 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.

- Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.

- Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.

Διάγγελμα Μητσοτάκη 

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα στους Έλληνες για το σχέδιο σταδιακής μετάβασης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων 

Για την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως η ύφεση που έχει προκληθεί θα πλήξει αναπόφευκτα και την Ελλάδα και αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη, για σήμερα, τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε κοινοτικό επίπεδο, την Πέμπτη 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Στόχος είναι να δοθούν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού», είπε ο κ. Πέτσας επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Ελλάδα και εννέα ακόμα κρατών για ένα κοινό ευρω-ομόλογο.

Ελλάδα
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM