Κορωνοϊός: Το πειραματικό εμβόλιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Τσιόδρας

Κορωνοϊός: Το πειραματικό εμβόλιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Τσιόδρας Facebook Twitter
0

Σε μια νέα προσπάθεια Αμερικανών ερευνητών, που λένε ότι ανοίγει τον δρόμο για ένα επιτυχές εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Είναι πολύ μεγαλύτερη και υψηλότερη η πιθανότητα να υπάρχει ένα αποτελεσματικό φάρμακο, παρά ένα εμβόλιο, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για ένα επιτυχές εμβόλιο. Πάντως για τον SARS και τον MERS μέχρι σήμερα δεν είχαμε επιτυχές ανθρώπινο εμβόλιο κι αυτό δείχνει την δυσκολία του εγχειρήματος», παραδέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωστόσο κατόπιν σχετικής ερώτησης δημοσιογράφους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής παθολογίας αναφέρθηκε σε μια νέα προσπάθεια Αμερικανών επιστημόνων.

«Είναι απορίας άξιο ότι όποια προσπάθεια έγινε, δεν απέδωσε κανένα ικανοποιητικό εμβόλιο, όμως σήμερα μία ομάδα στην Αμερική έκανε μια προσπάθεια με πειραματόζωα και βρήκε μία πολύ καλή κάλυψη έναντι θανατηφόρων δόσεων του ιού Mers. Ο Sars ήταν ο πρώτος της κατηγορίας που έκανε επιδημία, με 8.000 περίπου κρούσματα και 800 θανάτους, κράτησε λίγο, περιορίστηκε με τα μέτρα δημόσιας υγείας, έγιναν κάποιες προσπάθειες για εμβόλιο, δεν απέδωσαν και έμεινε στα χαρτιά. Ο ιός Mers, που κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί ακόμα -παρεμπιπτόντως και οι δύο σχετιζόμενοι με νυχτερίδες- ήταν πιο θανατηφόρος με περίπου 2.500 κρούσματα και 36% θάνατοι, έκαναν προσπάθεια αλλά δεν έβγαλαν άκρη για εμβόλιο. Μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε αυτή η προσπάθεια των Αμερικανών ερευνητών και λένε ότι ανοίγει τον δρόμο για ένα επιτυχές εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Ποιο είναι το πειραματικό εμβόλιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

 

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Αϊόβα και της Τζόρτζια στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που προστατεύει πλήρως τα ποντίκια από μια θανατηφόρα δόση του Mers, στενού συγγενή του κορωνοϊού SARS-CoV2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Το πειραματικό εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν ακίνδυνο ιό ως «όχημα» για να φτάσει μια πρωτεΐνη του MERS στα κύτταρα και να παραχθεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εμβολίων και για άλλους κορωνοϊούς, περιλαμβανομένου αυτού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το πειραματικό εμβόλιο των Αμερικανών ειδικών με μόλις μια δόση που χορηγήθηκε διαρρινικά (μέσω της μύτης) πέτυχε να προσφέρει πλήρη προστασία στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε μια υψηλή δόση του κορωνοϊού MERS.

Όταν αναλύθηκε η ανοσοαπόκριση που προκάλεσε το εμβόλιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρήχθησαν τόσο αντισώματα, όσο και προστατευτικά Τ-κύτταρα. Όμως, η ανταπόκριση των αντισωμάτων ήταν σχετικά αδύναμη και αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι πιθανόν η προστατευτική δράση του εμβολίου να οφείλεται στη δράση των Τ-κυττάρων στους πνεύμονες των τρωκτικών.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM