Απεργία την Πρωτομαγιά

Θεοφάνεια στο γεφύρι της Πλάκας - Αγιασμός των υδάτων μετά την αναστήλωση

Θεοφάνεια στο γεφύρι της Πλάκας - Αγιασμός των υδάτων μετά την αναστήλωση Facebook Twitter
0

Στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, που πλέον στέκεται και πάλι όρθιο για να γεφυρώνει τον Άραχθο, θα τελεστεί αύριο Θεοφάνεια ο Αγιασμός των υδάτων.

Η τελετή, θα γίνει στις 11 το πρωί και την οργανώνουν ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου.

Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για τους κατοίκους των Τζουμέρκων και της Ηπείρου γενικότερα, καθώς η κατάρρευση του γεφυριού την 1η Φεβρουαρίου του 2015 τους είχε συγκλονίσει. Το γεφύρι είναι ο πολιτισμός τους, η ιστορία τους η καθημερινότητα τους.

Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρεθεί αύριο στην τελετή Αγιασμού, καθώς πέραν του θρησκευτικού στοιχείου, η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας ήταν ένα «στοίχημα» για την περιοχή.

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στήθηκε και πάλι όρθιο στις αρχές Δεκεμβρίου μετά την τοποθέτηση και του τελευταίου θολίτη, της πέτρας δηλαδή που δένει τις δύο πλευρές του τόξου, της καμάρας, η οποία άρχισε να ξανακτίζεται παράλληλα και από τα δύο βάθρα.

Το μνημείο των Τζουμέρκων ξαναχτίστηκε από πέτρα και λάσπη, με την ίδια, παλιά τεχνική των μαστόρων της πέτρας, όμως με πιο σύγχρονα υλικά, όπως για παράδειγμα τα κονιάματα.

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ