Ο καιρός για το φετινό καλοκαίρι - Τι δείχνουν οι πρώτες προβλέψεις του Copernicus

Ο καιρός για το φετινό καλοκαίρι - Τι δείχνουν οι πρώτες προβλέψεις του Copernicus Facebook Twitter
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
0

Τις πρώτες προβλέψεις για τον καιρό που θα κάνει φέτος το καλοκαίρι, συγκεκριμένα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο, δημιουργούν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. 

Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθ. Αργυρίου μίλησε για τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα σχετικά με τις προγνώσεις των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Αθανάσιος Αργυρίου, «όσον αφορά στη θερμοκρασία, για την περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2019, αυτή αναμένεται να κυμανθεί στον κλιματικό μέσο όρο, ενώ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το πολύ κατά 1 βαθμό επάνω από τον κλιματικό μέσο όρο».

Σχετικά με τη βροχή είπε ότι «αναμένεται να κινηθεί στον κλιματικό μέσο όρο καθ' όλη την προαναφερόμενη περίοδο».

Τι είναι το πρόγραμμα Copernicus και πώς θα βοηθήσει στη γεωργία και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Το πρόγραμμα Copernicus είναι το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνθέτει πληροφορίες προερχόμενες από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και παρατηρήσεις δορυφόρων, δημιουργώντας επιχειρησιακά προϊόντα παρατήρησης της ξηράς, της θάλασσας και του αέρος, όπως επίσης του κλίματος και της αλλαγής του, υποστηρίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο τη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική προστασία.

Μέλη του προγράμματος είναι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Αργυρίου ανέφερε πως τα δεδομένα του προγράμματος μπορούν να συμβάλλουν επίσης στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς.

Όσον αφορά στο ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών, τονίζει ότι, «η παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους επιτρέπει τον εντοπισμό των περιοχών αυξημένης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς».

Σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημειώνει ότι «το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την πρόγνωση των πεδίων του ανέμου, βοηθά στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της».

Εκτός όμως από την πρόληψη και τη διαχείριση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα στοιχεία του προγράμματος μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες στη βελτίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Όπως τονίζει ο Αθανάσιος Αργυρίου, «η βελτίωση της ακρίβειας των προγνώσεων της βροχόπτωσης, αλλά και η παρακολούθηση από το διάστημα της υγρασίας του εδάφους των καλλιεργήσιμων περιοχών, θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και επομένως την εξοικονόμηση νερού, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ