Η Ζορμπά πρότεινε να ανταλλάξουμε τον «Δρομέα» της Αθήνας με άγαλμα από τα Σκόπια

Η Ζορμπά πρότεινε να ανταλλάξουμε τον «Δρομέα» της Αθήνας με άγαλμα από τα Σκόπια Facebook Twitter
8

Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία πως η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά έκανε πρόταση ανταλλαγής του γνωστού γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου, «Δρομέας», με άγαλμα από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Η πληροφορία θέλει την υπουργό Πολιτισμού να έχει προτείνει το γλυπτό που βρίσκεται μπροστά από το Χίλτον στην Αθήνα να μεταφερθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στην θέση του να τοποθετηθεί ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη γειτονική χώρα.

Η είδηση αρχικά κυκλοφόρησε από δημοσιογράφο της ΕΡΤ, αλλά η εφημερίδα Μακεδονία την επιβεβαιώνει μετά από επικοινωνία με τον γλύπτη του «Δρομέα» Κώστα Βαρώτσο.

Ο Κώστας Βαρώτσος μιλώντας στο makthes.gr φέρεται να επιβεβαίωσε την είδηση για την πρόταση, αναφέροντας πως «ο,τι είχα να πω, το είπα στην ίδια την υπουργό» και δεν σχολίασε περαιτέρω. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με τον διεθνούς φήμης γλύπτη έγινε πριν λίγες ημέρες και η Μυρσίνη Ζορμπά ανέλυσε στον ίδιο την ιδέα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η είδηση έγινε γνωστή αρχικά από δημοσίευση της δημοσιογράφου Εύης Κυριακοπούλου καθώς ο κ. Βαρώτσος δεν έκανε καμία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα και δεν γνωρίζει πως διέρρευσε η πληροφορία.

Το ποστ της δημοσιογράφου:

«Απίστευτο και όμως εντελώς .....απίστευτο:Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ,σκέφτηκε και πρότεινε ,την μεταφορά του Δρομέα ,του θρυλικού πλέον γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου ,σε μία άλλη θέση.Για την ιστορία λοιπόν θυμίζουμε ότι η διαδρομή του Δρομέα ,ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας για να καταλήξει στην τωρινή του θέση μπροστά από το Χίλτον.Η πλατεία λοιπόν που προτείνει τώρα η υπουργός ,είναι λίγο πιο μακριά.Συγκεκριμένα είναι στα .....ΣΚΟΠΙΑ!Η πρόταση της κ Ζορμπά ,είναι λοιπόν να στείλουμε δώρο τον Δρομέα μας στα Σκόπια και εκείνοι να μας δώσουν αντάλλαγμα έναν Μέγα Αλέξανδρο που να τοποθετήσουμε στην θέση του.Η είδηση όσο απίστευτη και αν ακούγεται είναι πέρα για πέρα αληθινή και δέχεται καμιά αμφισβήτηση....Μήπως όσο είναι καιρός ,να γίνουμε όλοι .....Δρομείς;

Να σημειωθεί πως δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία ανταλλαγής του γλυπτού χωρίς την έγκριση του καλλιτέχνη.

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Να δώσουμε ένα από τα πιο εικονικά γλυπτά της πρωτεύουσας μας για ένα από τα (ούτε καν "το") κιτς άγαλμα του Αλεξάνδρου.Διαπραγμάτευση με ΣΥΡΙΖΑ.ΥΓ. Αν είναι να φτιάξουμε ένα καινούργιο άγαλμα και να τους το χαρίσουμε ως αντίδωρο του μεγάλου αγάλματος του Αλέξανδρου, θα είχε μια κάποια σοβαρότητα ως ιδέα. Αρκεί βέβαια να το βάζαμε κάπου που να μην πολυφαίνεται για να μην γινόμαστε ρεζίλι. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει, καθώς η πλειονότητα των Σλάβων στα Σκόπια είναι παλαβοί εθνικιστές του VMRO.
Είναι για τα πανηγύρια, τελείως όμως! Θα δώσουμε το ωραίο, σύγχρονο γλυπτό μας για να πάρουμε ένα κιτς τριτοκλασάτο κατασκεύασμα. Θα τους κάνουμε μάγκες δηλαδή, για ποιο λόγο αλήθεια? Μήπως επειδή κάνανε πολλές υποχωρήσεις στην ονομασία? Που πάνε και τα σκέφτονται? Δεν σώζεται αυτή η χώρα, πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Όποιος μπορεί φεύγει και ηρεμεί.