Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην Κρήτη με την επέλαση της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» να χτυπά με σφοδρότητα τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σπιτιών στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας.

 

Λόγω των σοβαρών ενδείξεων για υπερχείλιση του Πλατανιανού ποταμού, οι αρχές απομακρύνουν τους πολίτες από τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι και από σπίτια τα οποία είναι επικίνδυνο να πλημμυρίσουν.

 

 

 

Ο ποταμός αυτός έχει φουσκώσει λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και από το γεγονός, ότι δέχεται όλο τον όγκο του νερού που υπερχειλίζει από το φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

 

Η απομάκρυνση κατοίκων γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς ήδη έχουν πλημμυρίσει υπόγεια στην περιοχή.


Μέχρι στιγμής, ένας 61χρονος κτηνοτρόφος παραμένει αγνοούμενος στα Χανιά όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από χείμαρρο ενώ νωρίτερα κατέρρευσε μία ιστορική γέφυρα.

 

Πολλές περιοχές έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές με τους κατοίκους να παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους καθώς σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο το οποίο έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία. Οι καταστροφές έρχονται να προστεθούν στο πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας το οποίο κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους όταν το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου.

 

Χαρακτηριστικό είναι πως έως το απόγευμα της Δευτέρας ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων κατέγραψε 309 χιλιοστά νερού, ενώ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.


Άκαρπες παραμένουν μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αναζήτησης του 61χρονου κτηνοτρόφου ο οποίος παρασύρθηκε με το όχημά του από τον χείμαρρο στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου στα Χανιά.

 

 

 

Στο μεταξύ, ένας ακόμη οδηγός κινδύνευσε το μεσημέρι της Δευτέρας. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στον Πηγιανό Κάμπο στο Ρέθυμνο, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το αυτοκίνητο, έως τις εκβολές του ποταμού, κοντά στη θάλασσα. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του λιμεναρχείου και η πυροσβεστική και ευτυχώς η περιπέτεια του οδηγού είχε αίσιο τέλος.

 

 

 

Αίσθηση προκάλεσε και η κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη. Η ιστορική γέφυρα που έστεκε στο σημείο για 111 χρόνια δεν κατάφερε να αντέξει από το κύμα της κακοκαιρίας καταρρέοντας από τα ορμητικά νερά του ποταμού το μεσημέρι της Δευτέρας. Από νωρίς το πρωί που είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα είχαν γίνει παρεμβάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο το μνημείο δεν κατάφερε να σωθεί.

 

 

 

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια. Σύμφωνα με το zarpanews.gr, στη γέφυρα που συνδέει τις Βουκολιές με το Νιο Χωριό ο ποταμός κατέβασε εκατομμύρια κυβικά νερού, παρέσυρε το οδόστρωμα, τα τοιχία και τις εξέδρες.

 

Ο Δήμος της περιοχής είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία καθώς εκφράζονταν φόβοι για την αντοχή της γέφυρας. Επίσης, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε τμήματα του οδικού δικτύου του Δήμου Πλατανιά για λόγους ασφαλείας καθώς η εξέλιξη του φαινομένου της κακοκαιρίας είναι σφοδρή.

 

 

 

Ολοκληρωτική καθίζηση σε όλο το πλάτος της υπέστη η γέφυρα του Πλατανιά, από την ισχυρή βροχόπτωση που από χθές πέφτει ασταμάτητα στα Χανιά και το φούσκωμα του ποταμού Ιάρδανου. Ήδη έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο τμήμα της γέφυρας και δυστυχώς εκφράζονται φόβοι για την ολική κατάρρευση της.

 

Επίσης, ο ποταμός Ιάρδανος βρίσκεται σε υπερχείλιση στην γέφυρα του Πλατάνια ενώ απροσπέλαστη είναι και η παλαιά εθνική οδός. Το ίδιο σκηνικό περιγράφεται στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου καθώς έχει ανέβει επικίνδυνα το επίπεδο των υδάτων του ποταμού Ταυρωνίτη.

 

 

 

 

Από τον Δήμο συστήνεται οι κάτοικοι που μένουν σε παραποτάμιους οικισμούς να είναι σε επιφυλακή για την ασφάλεια τους και να αποφεύγεται κάθε μετακίνηση μέχρι την παύση των φαινόμενων αν δεν είναι απολύτως αναγκαία. Υπάρχει κίνδυνος από καθιζήσεις και κατολισθήσεις εδαφών και πέσιμο δέντρων.

 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πλατανιά, «αυτή τη στιγμή έχουμε εγκλωβισμένους στο Χλιαρό και το Λαγγό. Προσπαθούν τα συνεργεία να φτάσουν αλλά δυσκολεύονται από τους όγκους της λάσπης. Έπεσε μια γέφυρα στο Χλιαρό, αυτή στον Κερίτη, ενώ πλέον έχουμε πρόβλημα και με τη γέφυρα του Φουρνέ. Επίσης, κλειστή είναι η γέφυρα του Ντεριανού ποταμού στο Συρίλι, καθώς το ποτάμι έχει πάρει τη μισή».

 

Χωρίς εγγύηση ασφαλείας δόθηκε ξανά στη κυκλοφορία το τμήμα του Εθνικού οδικού δικτύου που συνδέει Γαλατά με Πλατανιά και το οποίο είχε κλείσει από τις κατολισθήσεις στην περιοχή του Σταλού.

 

 

 

 

 

Η κυκλοφορία, γίνεται εκ περιτροπής από το ένα ρεύμα ενώ στο σημείο μέχρι νωρίς το απόγευμα δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία. Οδηγοί μετέφεραν στο zarpanews.gr τις προφορικές οδηγίες που τους δόθηκαν από την τροχαία στον Πλατανιά, η οποία τους συνιστούσε να χρησιμοποιήσουν την εθνική οδό, παρά την απαγόρευση.

 

Εξάλλου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης από Κίσσαμο προς Χανιά μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Πλατανιά, στην παλιά εθνική οδό, η οποία αποτελούσε τον μόνο οδικό άξονα στα Δυτικά του νομού Χανίων.

 

Πρακτικά λοιπόν, η δημοτική ενότητα Κολυμβαρίου αλλά και ολόκληρη η Κίσσαμος είναι περιοχές αποκλεισμένες ενώ το ίδιο ισχύει και για όλο τον ορεινό όγκο της ΔΕ Μουσούρων, καθώς μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη, η εκτροπή μέσω Φουρνέ είναι αδύνατη λόγω τεράστιων κατολισθήσεων.

 

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση


Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές στο νομό Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.

 

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νομό.

 

Κλειστά τα σχολεία στο Ρέθυμνο

 

Από το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης γνωστοποιήθηκε πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Τρίτη, ενώ σε ότι αφορά το Εσπερινό Γενικό Λύκειο αλλά και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τόσο σήμερα, Δευτέρα, όσο και αύριο, Τρίτη.

 

Ο Δήμος Αμαρίου Ρεθύμνου αποφασίστηκε η διακοπή μαθημάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου για αύριο, Τρίτη, και, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποφευχθεί ατύχημα κατά τη μεταφορά των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών από την κακοκαιρία.

 

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα, κυρίως από Πάνορμο έως όρια Νομού Ηρακλείου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δεδομένου ότι συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία. Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης υπάρχει η ενημέρωση ότι έχουν προκληθεί προβλήματα σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

 

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού όπου και εκεί σημειώνοντα συνεχείς βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις. Κλειστοί παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί δρόμοι στα οδικά τμήματα που με νέα ενημέρωση αφορούν σε: Ζωνιανά - Κράνα, Σταυρός - Μπαλί, το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και Παλαίλημνος - Σαϊτούρες, Ρέθυμνο - Ρουσσοσπίτι, Τζιβέρα-Πρασσές.

 

Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα εξής τμήματα: Φράγμα Ποταμών - Παντάνασσα-Απόστολοι, Γαράζο - Αξό (διασταύρωση Βενί), Ρέθυμνο - Σπήλι - Αγία Γαλήνη, Παλέ - Σελλιά, Πάνορμο - Πέραμα, Καρέ - Σελί - Γουλεδιανά - Μύρθιο.

 

Τόσο από πλευράς της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου όσο και από το σύνολο των δημοτικών αρχών, τονίζεται πως απαγορεύεται αυστηρά η διάβαση από όλα τα ρέματα και συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, καθώς και να αποφεύγουν τη νέα Εθνική Οδό, από το Πάνορμο μέχρι τα όρια του Νομού Ηρακλείου.

 

Στην Κρήτη βρίσκεται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος μετέβη νωρίτερα με ελικόπτερο Super Puma, συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών του υπουργείου. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Μαζί του μεταβαίνει στο νησί και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ Γιάννη Πετρούτσο και 9μελές κλιμάκιο.

 

Το meteo δημοσίευσε βίντεο με την εκτιμώμενη εξέλιξη των βροχοπτώσεων στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη έως το απόγευμα της Τρίτης.  

 

 

 

 

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ zarpanews / neakriti/ flashnews/ cretapost /rethemnosnews