Τις εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου της Αμερικανικής Πρεσβείας -έργου του αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους- εγκαινίασαν την Τετάρτη στη σχετική τελετή ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

 

Κρατώντας από ένα φτυάρι και φορώντας λευκά προστατευτικά κράνη, οι κ. Πάιατ και Καμίνης έριξαν την πρώτη φτυαριά, σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών, ενώ δεν έλειψαν και τα αστεία μεταξύ των δύο ανδρών.

 

Σε δήλωσή του στο Τwitter, ο πρέσβης των ΗΠΑ χαιρέτισε την έναρξη του, πενταετούς διάρκειας και κόστους 300 εκατ. δολαρίων, έργου για την ανακαίνιση και αποκατάσταση του κτιρίου του Γκρόπιους στην αρχική του μορφή. «Μεγάλη επένδυση των ΗΠΑ στη μακροπρόθεσμη σχέση μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πάιατ.

 

 

 

Το ιστορικό του κτιρίου 

 

Στενά συνυφασμένο με μεγάλα ιστορικά γεγονότα είναι το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Αθήνα. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα βρίσκεται στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα ξένης πρεσβείας με τη μεγαλύτερη έκταση, καταλαμβάνοντας ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έναντι και βόρεια του Μεγάρου Μουσικής.

 

Κατασκευάστηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους την περίοδο 1959 - 1961 και ακολουθεί τις φόρμες της σχολής Μπάουχαους. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτέκτονα και είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.

 

Το νέο κτίριο εγκαινίασε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1961 ο Αμερικανός πρέσβης Έλις Μπριγκς παρουσία του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.Το 2003 προστέθηκε ένας νέος χώρος πρασίνου καθώς και ένα καινούριο κτίριο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της πρεσβείας.

 

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις εναντίον της Αμερικάνικης Πρεσβείας.

 

Επίσης, στις 12 Ιανουαρίου 2007 εκτοξεύθηκε ρουκέτα προς το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας από τον "Επαναστατικό Αγώνα", χωρίς όμως να προκληθούν σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr