Reuters: O Τσίπρας εξαφανίστηκε - Τα λόγια του δεν σημαίνουν τίποτα για τους πυρόπληκτους

Reuters: O Τσίπρας εξαφανίστηκε - Τα λόγια του δεν σημαίνουν τίποτα για τους πυρόπληκτους Facebook Twitter
6

Οι επιζώντες και οι πολιτικοί αντίπαλοι κατηγόρησαν τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του για έλλειψη συγγνώμης στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς και για την αποτυχία του στην πρόληψη της τραγωδίας, σημειώνει το Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει μια σύντομη ανάλυση στην επικοινωνιακή τακτική του πρωθυπουργού  και σημειώνει ότι «επέστρεψε από τη Βοσνία εσπευσμένα τη Δευτέρα το βράδυ, αλλά μένοντας άφαντος για τρεις ημέρες εξαγρίωσε πολλούς».

«Πώς σχεδιάζει να εξαγοράσει αυτή την πολιτική ευθύνη; Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη;», δήλωσε ένας 79χρονος άνδρας που στέκεται μπροστά από το καμένο σπίτι του.

Επιζώντες και πολιτικοί αντίπαλοι ζητούν παραιτήσεις για την αποτυχία να αποτραπεί η καταστροφή εν μέσω ερωτήσεων σχετικά με το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε εκκένωση.

Ο Τσίπρας εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες την Παρασκευή για να προεδρεύσει σε μια συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου μετά την λήξη του τριήμερου πένθους. Είπε ότι αναλαμβάνει την «πλήρη πολιτική ευθύνη» για την καταστροφή, αλλά για εκείνους που επέζησαν από την κόλαση, οι λέξεις αυτές έχουν ελάχιστη σημασία, σημειώνει το Reuters.

«Ωραίες οι λέξεις, αλλά θέλω να πει σε εμένα και στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τους φίλους μας... ποιανού είναι το λάθος, αν όχι δικό του. Έχω φτάσει στα όριά μου», λέει ο ηλικιωμένος.

Η πυρκαγιά στο Ματί έφερε στο φως πολλές δεκαετίες παθογένειας του ελληνικού κράτους, αναφέρει το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για τα αυθαίρετα.

Ο Τσίπρας εξαφανίστηκε.

Την Δευτέρα το βράδυ, πέντε ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Τσίπρα να σπεύδει από το αεροδρόμιο στο κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα, ζητώντας από τους υπουργούς σε ζωντανή μετάδοση να του πουν τι συνέβη.

«Δεν ρώτησε και δεν ζήτησε να μάθει τίποτα για θανάτους στο Μάτι, τη μικρή παραθαλάσσια πόλη όπου δεκάδες παγιδεύτηκαν από τις φλόγες και πέθαναν. Τουλάχιστον όχι μπροστά στην κάμερα», γράφει το διεθνές πρακτορείο.

«Το ερώτημα που τίθεται: Δεν γνώριζαν τι συνέβη;» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την ανακοίνωση για τριήμερο πένθος την επόμενη μέρα, ο Τσίπρας ήταν εξαφανισμένος μέχρι την Παρασκευή. Δεν είναι γνωστό αν επισκέφθηκε κάποιον από τους επιζώντες στο νοσοκομείο.

«Ήταν στο γραφείο του απασχολημένος με το συντονισμό της επιχείρησης», ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το τι πήγε στραβά και θα διορθώσει προηγούμενες αποτυχίες για να αποφύγει μια άλλη τραγωδία. Το αν η καταστροφή στο Μάτι θα βλάψει τη δημοτικότητά του εξακολουθεί να είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί ανάλογα με τις ενέργειές του, ανέφεραν οι αναλυτές.

Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο οι πολιτικοί στην Ελλάδα να μένουν εκτός δημοσιότητας μετά από μια καταστροφή.

«Είναι συνηθισμένη πρακτική σε καταστάσεις αδιεξόδου, το αντικείμενο του μίσους να εξαφανίζεται», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Μαύρος, προσθέτοντας ότι κανένας πολιτικός δεν θα μπορούσε να πάρει το ρίσκο να εμφανιστεί ανίσχυρος, πάνω από τις στάχτες», προσθέτει.

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Μόλις αρχίσει να μοιράζει αβέρτα πεντοχίλιαρα και διορισμούς στο δημόσιο, η δημοτικότητα του θα ανέβει στα ουράνια.Την Τρίτη ξεκινάνε να μοιράζουν τα χιλιάρικα - λένε οι ειδήσεις.Οπότε λογικά, η πρώτη δημόσια εμφάνιση του τσίπρα θα γίνει Πέμπτη-Παρασκευή.Και όχι μόνο του τσίπρα. Θα βγουν όλοι μπουλουκηδόν στα κανάλια να κάνουν επικοινωνιακή διαχείρηση (είναι άλλωστε το μόνο που ξέρουν να κάνουν).Το τραγικό δεν είναι ότι (θα) τα κάνουν αυτά. Το τραγικό είναι ότι ακριβώς έτσι θα έχουν επιτυχία. Ξέρουν πολύ καλά με τι λαό έχουν να κάνουν. Το εκλογικό σώμα θα τους ανταμείψει.Έτσι έγινε και το 2008 με τον κωστάκη τον ραφηνάτο.Εκτός αν ο ελληνικός λαός έχει αλλάξει νοοτροπία από το 2008 και δεν το πήρα χαμπάρι.
Επειδή πολλοί socialoκράζουν, χυνουν την χολή τους, βγάζουν το άχτι τους και το μενος τους, τα κομπλέξ τους, το θυμό τους, λένε ότι φταίει η κυβέρνηση κλπ Ποια κυβέρνηση ρε παιδιά; Από το 2007 τι έχει αλλάξει; Και τότε στα επάνω ήταν οι απέναντι της τωρινης κυβέρνησης, Ε ΚΑΙ. Τι έγινε; Άλλαξε τίποτα; ή θα αλλάξει τώρα; Τόσες πλημμύρες τόσα θύματα που συνεχώς επαναλαμβανονται και τίποτα δεν γίνεται. Κακά τα ψέματα παιδιά... ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. Και να σας πω και κάτι; Το γουστάρουμε όλο αυτό. Γιατί έχουμε ΒΟΛΕΥΤΕΙ. Απλά σε κάθε τραγικό κακό ψάχνουμε κάποιον έτσι να ξεσπασουμε και να τα φορτωσουμε και μόλις ικανοποιησουμε αυτή μας την ανάγκη ξανά τον ίδιο που το φτυναμε θα το γλειφουμε. Αυτοί είμαστε. Απλά τώρα, ΑΝ θέλουμε κάτι να αλλάξει, απλά σταματάμε να ικανοποιουμε το ΕΓΩ μας. Σταματάμε το θυμό μας, βλέπουμε την πραγματικότητα και στηρίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Επαναλαμβάνω, ΟΧΙ για να ικανοποιησουμε το ΕΓΩ μας αλλά επειδή ΔΕΝ πάει άλλο ρε παιδιά
Πυρκαγιές σε περιοχές με υποτιθέμενη η πραγματικη αναρχη δομηση γίνονται εκατοντάδες κσθε καλοκαιρι. Σπιτια έχουν καει ξανα. Δυστυχως ανθρωποι έχουν καει ξανα συμπτωματικά ξανα με μια ανικανη κυβερνηση που υην απασχολουσε μονο η εικονα της. Αυτο που δεν εχει γινει ΠΟΤΕ ειναι η προσπαθεια απεκδυηγησης ολων των ευθυνων και η κατασκευή ενόχων στα θυματα. Για κατι τοσο εμετικο μονο μεγαλωμενοι με το παραδειγμα Τσαουσέσκου θα μπορουσαν νσ το επιχειρήσουν. Με ολα τους τα πληρωμενα τρολ (να δω μονο οτι το ακαου δημιουργηθηκε τη Δευτερα η οτι ενεργοποειται επιλεκτικα.Μονο αυτο να δω)
Τραγικος, ευθυνοφοβος δειλος και λιγος ο αλεξης και η κομπανια του.Η διαχειρηση της τραγωδιας απο την κυβερνηση απαραδεκτη .ο τροπος που το χειρηστηκαν.....ουτε ενα συγνωμη...βαλαν μπροστα τον ακροδεξιο καμενο να τα χωνει στους πληγεντες Εμετος.
Χμμμ… «ποιανού είναι το λάθος, αν όχι δικό του»Κάποιοι ήδη παραιτήθηκαν, αλλά όχι ακόμη -29/7 11:31’- αυτός που θα μπορούσαμε να δείξουμε σαν το κατεξοχήν υπεύθυνο. Οι αρμόδιοι της πυροσβεστικής κι οι χειρισμοί κάποιου δημάρχου που κανένας δημότης του δεν σκοτώθηκε, δίνουν πολλές ενδείξεις για το ποιος είναι αυτός.Δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ μήπως κάποιοι ομοϊδεάτες στα πολιτικά, τον αποτρέπουν από το να το κάνει για πολιτικούς λόγους.