Οι επιζώντες και οι πολιτικοί αντίπαλοι κατηγόρησαν τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του για έλλειψη συγγνώμης στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς και για την αποτυχία του στην πρόληψη της τραγωδίας, σημειώνει το Reuters.

 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει μια σύντομη ανάλυση στην επικοινωνιακή τακτική του πρωθυπουργού  και σημειώνει ότι «επέστρεψε από τη Βοσνία εσπευσμένα τη Δευτέρα το βράδυ, αλλά μένοντας άφαντος για τρεις ημέρες εξαγρίωσε πολλούς».

 

«Πώς σχεδιάζει να εξαγοράσει αυτή την πολιτική ευθύνη; Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη;», δήλωσε ένας 79χρονος άνδρας που στέκεται μπροστά από το καμένο σπίτι του.

 

Επιζώντες και πολιτικοί αντίπαλοι ζητούν παραιτήσεις για την αποτυχία να αποτραπεί η καταστροφή εν μέσω ερωτήσεων σχετικά με το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε εκκένωση.

 

Ο Τσίπρας εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες την Παρασκευή για να προεδρεύσει σε μια συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου μετά την λήξη του τριήμερου πένθους. Είπε ότι αναλαμβάνει την «πλήρη πολιτική ευθύνη» για την καταστροφή, αλλά για εκείνους που επέζησαν από την κόλαση, οι λέξεις αυτές έχουν ελάχιστη σημασία, σημειώνει το Reuters.

 

«Ωραίες οι λέξεις, αλλά θέλω να πει σε εμένα και στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τους φίλους μας... ποιανού είναι το λάθος, αν όχι δικό του. Έχω φτάσει στα όριά μου», λέει ο ηλικιωμένος.

 

Η πυρκαγιά στο Ματί έφερε στο φως πολλές δεκαετίες παθογένειας του ελληνικού κράτους, αναφέρει το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για τα αυθαίρετα.

 

Ο Τσίπρας εξαφανίστηκε.

 

Την Δευτέρα το βράδυ, πέντε ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Τσίπρα να σπεύδει από το αεροδρόμιο στο κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα, ζητώντας από τους υπουργούς σε ζωντανή μετάδοση να του πουν τι συνέβη.

 

«Δεν ρώτησε και δεν ζήτησε να μάθει τίποτα για θανάτους στο Μάτι, τη μικρή παραθαλάσσια πόλη όπου δεκάδες παγιδεύτηκαν από τις φλόγες και πέθαναν. Τουλάχιστον όχι μπροστά στην κάμερα», γράφει το διεθνές πρακτορείο.

 

«Το ερώτημα που τίθεται: Δεν γνώριζαν τι συνέβη;» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ.

 

Μετά την ανακοίνωση για τριήμερο πένθος την επόμενη μέρα, ο Τσίπρας ήταν εξαφανισμένος μέχρι την Παρασκευή. Δεν είναι γνωστό αν επισκέφθηκε κάποιον από τους επιζώντες στο νοσοκομείο.

 

«Ήταν στο γραφείο του απασχολημένος με το συντονισμό της επιχείρησης», ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το τι πήγε στραβά και θα διορθώσει προηγούμενες αποτυχίες για να αποφύγει μια άλλη τραγωδία. Το αν η καταστροφή στο Μάτι θα βλάψει τη δημοτικότητά του εξακολουθεί να είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί ανάλογα με τις ενέργειές του, ανέφεραν οι αναλυτές.

 

Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο οι πολιτικοί στην Ελλάδα να μένουν εκτός δημοσιότητας μετά από μια καταστροφή.

 

«Είναι συνηθισμένη πρακτική σε καταστάσεις αδιεξόδου, το αντικείμενο του μίσους να εξαφανίζεται», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Μαύρος, προσθέτοντας ότι κανένας πολιτικός δεν θα μπορούσε να πάρει το ρίσκο να εμφανιστεί ανίσχυρος, πάνω από τις στάχτες», προσθέτει.