Το υπουργείο Πολιτισμού παραχωρεί στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων το κτίριο στην οδό Πανός

Το υπουργείο Πολιτισμού παραχωρεί στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων το κτίριο στην οδό Πανός Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Το ΥΠΠΟ με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι παραχωρεί στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων κτίριο ιδιοκτησίας του, επί της οδού Πανός, στην Πλάκα.

«Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), το υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε στον ΣΕΑ, χωρίς αντάλλαγμα, το κτίριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, επί της οδού Πανός 19 και Θρασυβούλου, στην Πλάκα, προκειμένου ο ΣΕΑ να το χρησιμοποιήσει ως τον τόπο που θα ασκεί τη διοίκηση των υποθέσεών του, ως έδρα του», αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται δωδεκαετής, κατ' ανώτατο όριο, μετά δε το πέρας της δωδεκαετίας ο ΣΕΑ δύναται να υποβάλει νέο αίτημα παραχώρησης σύμφωνα με το νομοθετικό καθεστώς που θα ισχύει τότε».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:

«Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), το υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε στον ΣΕΑ, χωρίς αντάλλαγμα, το κτίριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, επί της οδού Πανός 19 και Θρασυβούλου, στην Πλάκα, προκειμένου ο ΣΕΑ να το χρησιμοποιήσει ως τον τόπο που θα ασκεί τη διοίκηση των υποθέσεών του, ως έδρα του.

Λόγω της διαπίστωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 761/2024), καθώς και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Πόρισμα ΣΕ 179/23), ότι εντός του ακινήτου της προηγούμενης έδρας του ΣΕΑ, επί της οδού Ερμού 134-136, διενεργούνταν παντός είδους δραστηριότητες τρίτων και διανυκτέρευαν στους ξενώνες πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με το ΣΕΑ και τα μέλη του, η απόφαση παραχώρησης του κτιρίου της οδού Πανός 19 και Θρασυβούλου επισημαίνει εμφατικά την απαγόρευση της περαιτέρω διάθεσης του κτιρίου, της διανυκτέρευσης εντός αυτού, καθώς και του προσπορισμού εσόδων από αυτό.

Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται δωδεκαετής, κατ' ανώτατο όριο, μετά δε το πέρας της δωδεκαετίας ο ΣΕΑ δύναται να υποβάλει νέο αίτημα παραχώρησης σύμφωνα με το νομοθετικό καθεστώς που θα ισχύει τότε.

Τέλος, υπενθυμίζεται η διαπίστωση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο ΣΕΑ δεν περιλαμβάνεται στις καταχωρημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας (ΣτΕ 761/2024), διαπίστωση την οποία δεν αρνήθηκε ο ΣΕΑ (Δελτίο Τύπου της 31ης.5.2024).

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι ο ΣΕΑ υπέβαλε προς το υπουργείο το αίτημα παραχώρησης του κτιρίου της οδού Πανός 19, επικαλούμενος εγγράφως, όχι τη νομοθεσία περί παραχώρησης έδρας από τους εργοδότες προς τα συνδικαλιστικά σωματεία, αλλά τη νομοθεσία περί ευχέρειας του ΥΠΠΟ να παραχωρεί τα ακίνητα ιδιοκτησίας του προς οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM
Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Πολιτισμός / Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Με το A Good Man Is Hard to Find, που παρουσιάζεται 7-9 Μαΐου στο Sadler’s Wells East, η Κόρτνεϊ Ντέιν και ο Τζέικομπ Σάμιουελ των Bullyache χορογραφούν τη βία της εταιρικής ζωής σαν ένα βρώμικο, ποπ, τελετουργικό θέαμα για την ανδρική εξουσία.
THE LIFO TEAM
Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Πολιτισμός / Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ένα άγνωστο γυναικείο σχέδιο του Χανς Χόλμπαϊν ίσως απεικονίζει την Άννα Μπολέιν, ενώ το έργο που θεωρούνταν επί χρόνια πορτρέτο της μπορεί να δείχνει τη μητέρα της. Οι ερευνητές μιλούν για πιθανή λανθασμένη επιγραφή του 18ου αιώνα και ανοίγουν ξανά ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αυλής των Τυδώρ.
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα.

Πολιτισμός / Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα

Ενας λευκός πίνακας, τρεις άνδρες που νομίζουν ότι έχουν δίκιο και μια φιλία που δεν αντέχει το βάρος του γούστου. Ο Ρέιφ Φάινς, ο Κόλιν Φάρελ και ο Βάγκνερ Μόουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο Art, την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες.
THE LIFO TEAM
Η τελευταία ένοικος της Casa Milà ζει μέσα στο αριστούργημα του Γκαουντί

Πολιτισμός / Η γυναίκα που ζει μόνη στο σπίτι του Γκαουντί με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο

Η Άνα Βιλαδομιού ζει σχεδόν 40 χρόνια στην Κάζα Μιλά της Βαρκελώνης, το εμβληματικό κτίριο του Αντόνι Γκαουντί που ο κόσμος γνωρίζει ως La Pedrera. Είναι η τελευταία ένοικος ενός μνημείου της UNESCO, όπου η καθημερινή ζωή μοιάζει πια με εξαίρεση μέσα σε ένα ασταμάτητο τουριστικό θέαμα.
THE LIFO TEAM
Ο Jarvis Cocker πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Πολιτισμός / Ο Τζάρβις Κόκερ πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Ο Τζάρβις Κόκερ, τραγουδιστής των Pulp, και η Kim Sion θα επιμεληθούν το The Hodge Podge στο Hepworth Wakefield το 2027, μια έκθεση για την τέχνη που γεννιέται έξω από τους θεσμούς, την ψυχεδέλεια, τα όνειρα, τη μουσική και τη δημιουργικότητα που δεν χωρά εύκολα στην αγορά.
THE LIFO TEAM