Ξεκινά το 58ο Φεστιβάλ Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου Facebook Twitter
Η γνωστή ομάδα 4frontal εκκινεί από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950 και υπογράφει τη θεατρική παράσταση Σπυριδούλες της Νεφέλης Μαϊστράλη.
0

Ό

Στο φετινό 58ο Φεστιβάλ Δημητρίων, η Επιτροπή Καλλιτεχνικών Συμβούλων σχεδίασε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ελληνικές και ξένες παραγωγές. Η φετινή οπτική ταυτότητα των Δημητρίων «διαβάζει» με ένα σύνολο συμβόλων κάθε πολιτιστικό γεγονός, ως ένα πέρασμα από το καθημερινό, στο αποκαλυπτικό.

Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν ανοίγει την αυλαία του φετινών Δημητρίων για παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Δημητρίων, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21.00 και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 20.00, στην Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε.

Το έργο υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία του Rainer Werner Fassbinder, ενώ στη σκηνοθεσία συναντάμε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου θεάτρου, τον Thomas Ostermeier, καλλιτεχνικό διευθυντή της Schaubühne του Βερολίνου.

To The Loser αποτελεί πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Nataša Radulović στο Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο. Αφηγείται την ιστορία τριών νεαρών ανδρών που ζουν και αναπνέουν μέσα από την τέχνη, σε σημείο που τελικά να χάνουν την επαφή με τον εαυτό τους.

Το έργο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 21.00, στο Θέατρο Αυλαία. Η Radulović συνδυάζει το έργο των Pushkin, Mozart και Salieri με το “The Loser” του Thomas Bernhard, ένα μυθιστόρημα που αφορά τρεις νεαρούς πιανίστες, οι οποίοι φιλοδοξούν να γίνουν οι επόμενοι Mozart. Αυτοί οι τρεις νεαροί πιανίστες, ο Glenn Gould (Teodor Vinčić) Wertheimer (Joakim Tasić) και ο Noah (Stojša Oljačić) αντιπροσωπεύουν τρία αρχέτυπα καλλιτεχνών, αν και είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου Facebook Twitter
Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν

Το Garamond 12, της Μαρίας Δριμή, το έργο που πήρε τον τίτλο του από μια γραμματοσειρά συμμετέχει στα 58α Δημήτρια και ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023. Τη σκηνοθεσία –που αποτελεί και την πρώτη δουλειά του στην Ελλάδα– υπογράφει ο Ρώσος Sergei Okunev, απόφοιτος της περίφημης σχολής GITIS.

Η ομάδα GAFF και η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη (Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών 2020/21) μεταφέρουν στη σκηνή το αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου «…Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» στις 10 και 11 Οκτωβρίου στις 21.00 στο Θέατρο Αυλαία. Μια εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων.

Με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, πρωτότυπης δραματουργίας και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, η σκηνική σύνθεση της γνωστής ομάδας 4frontal εκκινεί από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950 και υπογράφει τη θεατρική παράσταση Σπυριδούλες της Νεφέλης Μαϊστράλη, στις 16 και 17 Οκτωβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο Αυλαία.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου Facebook Twitter
Garamond 12

Ναυαρχίδα στη φετινή μουσική του 58ου Φεστιβάλ η συναυλία με τίτλο Ο Piovani Διευθύνει Piovani. Μια ξεχωριστή εμπειρία θα έχει την ευκαιρία να ζήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 21.00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Ο διεθνούς φήμης Ιταλός συνθέτης και πιανίστας Νικόλα Πιοβάνι συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια μοναδική συναυλία. Πρόκειται για ένα πλούσιο αφιέρωμα στις καλύτερες στιγμές της πολύχρονης και πολύ επιτυχημένης πορείας του. Μαζί τους στη σκηνή, σε special guest εμφάνιση ο Θοδωρής Βουτσικάκης.

Ένας ακόμη λόγος που κάνει την εμφάνισή του ξεχωριστή είναι οι μνήμες που τον συνδέουν με τη χώρα μας και την ελληνική μουσική, καθώς δάσκαλος του Νικόλα Πιοβάνι υπήρξε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η συνεργασία του Ιταλού συνθέτη με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί μία εξαιρετική συγκυρία, καθώς το κοινό της Θεσσαλονίκης θα μπορέσει να απολαύσεɩ ζωντανά τα έργα του, υπό τη διεύθυνσή του, αλλά και τραγούδια-συνθέσεις του Πιοβάνι με στίχους στα ελληνικά της Λίνας Νικολακοπούλου, που έχει ερμηνεύσει ο Θοδωρής Βουτσικάκης, με κορυφαία στιγμή την πολυαγαπημένη πλέον «Όμορφη Ζωή».

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου Facebook Twitter
«…Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»

Το χοροθέατρο με τίτλο Elvedon στις 5 Οκτωβρίου, στις 21.00 στην Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε. σε σύλληψη & χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, βασισμένο στο έργο της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα Κύματα».

Έξι ιστορίες, έξι διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας μέσα σε έναν κόσμο αεικίνητο που παρομοιάζεται με τα κύματα της θάλασσας. Έξι φίλοι και η ζωή τους από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου Facebook Twitter
Ο Piovani διευθύνει Piovani

Τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο Invnentions από τους Ισπανούς MAL PELO, στις 11 και 12 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε. Το Inventions (των MARÍA MUÑOZ / PEP RAMIS) είναι ένα έργο που πραγματεύεται την αναζήτηση της πνευματικότητας καθώς και του εγκόσμιου, τα αναπάντητα ερωτήματα, το χρονικό παράδοξο του ανθρώπου, που έρχεται αντιμέτωπο με τον βαθύ χρόνο της ιστορίας.

Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι, στο οποίο ο θεατής αισθάνεται τη δύναμη της ομάδας στον χώρο, την παρουσία του ατόμου και την ανάμειξη διαφορετικών τεχνών που γεννά ένα πολυσχιδές σώμα, έτοιμο να κατοικηθεί και να προσπελαστεί. Οι λέξεις αναδύονται εν μέσω χορού και μουσικής σε στίχους των John Berger, Erri de Luca και Nick Cave.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου Facebook Twitter
ELVEDON

Τέσσερις μουσικές παραστάσεις/συναυλίες, δύο εκ των οποίων με ελεύθερη είσοδο, στο Γενί Τζαμί και την Αποθήκη Γ΄, τρεις εικαστικές εκδηλώσεις, στη Δημοτική Πινακοθήκη, το Momus - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη και το Τελλόγλειο Ίδρυμα και το Tisff Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με εμπνευστή τον Γιάννη Ζαχόπουλο, συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβάλλονται διαδικτυακά ταινίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

58ο Φεστιβάλ Δημητρίων από 30 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου Facebook Twitter
INVNENTIONS

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 30 έως 5 ευρώ, ενώ υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια, καθώς και εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε, το Θέατρο Αυλαία, το Γενί Τζαμί, τη Δημοτική Πινακοθήκη(Casa Bianca), τo Momus - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη, το Τελλόγλειο ίδρυμα του Α.Π.Θ και στις Αποθήκες Γ΄ και  Δ΄ στο Λιμάνι.

https://e-dimitria.gr/
https://www.facebook.com/culturemunicipalitythessaloniki
https://www.facebook.com/dimitriafestival
https://www.instagram.com/dimitriafestival/
https://www.instagram.com/culturethessaloniki/

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Πολιτισμός / Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Το 2022, η εγγονή του Σάι και της Τάτια Φρανκέτι Τουόμπλι βρήκε χιλιάδες φωτογραφικά αρνητικά στο οικογενειακό σπίτι στην Ιταλία. Το βιβλίο Stella Honey και η έκθεση στη Ρώμη αποκαλύπτουν τον μεγάλο ζωγράφο μέσα από το βλέμμα της γυναίκας που τον φωτογράφιζε όταν δεν πόζαρε για την Ιστορία.
THE LIFO TEAM
Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν; Το DNA ίσως λύσει το μυστήριο του τέταρτου σωματοφύλακα

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν;

Σκελετικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κάτω από εκκλησία στο Μάαστριχτ μπορεί να ανήκουν στον Σαρλ ντε Μπατζ ντε Καστελμόρ, τον ιστορικό ντ’ Αρτανιάν που ενέπνευσε τον ήρωα των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Η εξέταση DNA ίσως φωτίσει ένα μυστήριο 350 ετών, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό στρατιώτη και τον λογοτεχνικό μύθο.
THE LIFO TEAM
Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Σε τάφο ρωμαϊκής περιόδου στην αρχαία Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι εντόπισαν πάπυρο με στίχους από τη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας πάνω σε μουμιοποιημένο σώμα. Το εύρημα φωτίζει τη θέση του Ομήρου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την ανάγνωση, αλλά και στις τελετουργίες γύρω από τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Πολιτισμός / Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Το Cannon της Lee Lai έγινε το πρώτο graphic novel που κερδίζει το αυστραλιανό Stella Prize, ενώ η δημιουργός του είναι το πρώτο non-binary άτομο που τιμάται με το βραβείο. Η ιστορία ακολουθεί μια queer Κινέζα στο Μόντρεαλ που φροντίζει τους πάντες, μέχρι η καταπιεσμένη οργή της να αρχίσει να παίρνει μορφή.
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ θα πληρώσει για μουσικό απόσπασμα που ακούστηκε μόνο πριν κυκλοφορήσει το Donda

Πολιτισμός / Ο Κάνιε Γουέστ έχασε δίκη για ένα sample που ακούστηκε πριν γίνει τραγούδι

Ο Ye κρίθηκε υπεύθυνος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επειδή έπαιξε σε μεγάλη εκδήλωση ακρόασης του Donda μια πρώιμη εκδοχή του Hurricane με sample που δεν είχε αδειοδοτηθεί. Το επίμαχο απόσπασμα δεν μπήκε στην τελική κυκλοφορία, αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι η δημόσια και εμπορική χρήση του είχε συνέπειες.
THE LIFO TEAM
Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Πολιτισμός / Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες του γαλλικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους η Ζιλιέτ Μπινός, η Αντέλ Ενέλ και ο Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, υπέγραψαν κείμενο στη Libération, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση δύναμης γύρω από την Canal+, τη StudioCanal και την UGC μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Πολιτισμός / Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσιάζει το Titanic Ocean στο Un Certain Regard, η Αλεξάνδρα Ματθαίου φέρνει το Free Eliza στη Quinzaine des cinéastes, ενώ Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στο Marché du Film με νέα projects.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Μετά τις αντιδράσεις για τη σκοτεινή πανοπλία του Αγαμέμνονα και την επιλογή του Τράβις Σκοτ στον ρόλο ενός ραψωδού, ο Κρίστοφερ Νόλαν υπερασπίζεται το The Odyssey και εξηγεί γιατί η ταινία δεν αντιμετωπίζει τον Όμηρο επιπόλαια.
THE LIFO TEAM
Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Πολιτισμός / Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Με το Butterfly Jam του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ να ανοίγει το Directors’ Fortnight, ο Μπάρι Κίογκαν επιστρέφει στις Κάννες και μιλά για τη νέα του φάση: την αποχώρηση από το Peaky Blinders, τη διαδικτυακή τοξικότητα και την ανάγκη να αφήσει επιτέλους τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον.
THE LIFO TEAM