«Wasteland» από τον Μιχάλη Αργυρού και τη Ραφίκα Σαουίς στην γκαλερί Undercurrent της Νέας Υόρκης

Wasteland, στην γκαλερί Undercurrent της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
0

Εκατό χρόνια από την πρώτη έκδοση της Έρημης Χώρας (Wasteland) του Τ.Σ Έλιοτ, ο εικαστικός Μιχάλης Αργυρού και η ηθοποιός και περφόρμερ Ραφίκα Σαουίς παρουσιάζουν στη Νέα Υόρκη και στους χώρους της γκαλερί Undercurrent το κοινό έργο τους με τίτλο «Wasteland» από την Τρίτη 18 έως και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

Ο εικαστικός Μιχάλης Αργυρού δημιουργεί μια διαδραστική εγκατάσταση όπου μέσα σε ένα μεγάλων διαστάσεων κομμάτι συμπαγούς πάγου βρίσκεται εγκλωβισμένο ένα άφυλο ομοίωμα ανθρώπινου σώματος. Το υλικό επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν στην επιφάνεια του ομοιώματος το είδωλό τους, δημιουργώντας ένα πεδίο συνειρμών και σκέψεων σχετικών τόσο με τον εγκλεισμό όσο και με την ελευθερία. Παράλληλα, στην επιφάνεια του πάγου θα λαξευτούν μικρές εσοχές, στις οποίες οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εναποθέσουν ένα κερί, ώστε συμβολικά να συμβάλουν στην απελευθέρωση του έγκλειστου. Ταυτόχρονα, ο πάγος που λιώνει θα ποτίζει το έδαφος γύρω του, όπου θα φυτρώνουν σπόροι, εικονίζοντας έτσι την αναγέννηση της εγκλωβισμένης ύπαρξης.

Wasteland, στην γκαλερί Undercurrent της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Αργυρού

Την τελευταία μέρα της έκθεσης η περφόρμερ και ηθοποιός Ραφίκα Σαουίς θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο ομοίωμα και θα επιτελέσει μια περφόρμανς διάρκειας οκτώ ωρών, στην οποία γυμνή θα ξεθάβει από το χώμα, μπροστά στα μάτια των θεατών, αντικείμενα κρυμμένα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την αξία της ταυτότητας με το δικαίωμα πολλαπλών μεταμορφώσεων.

Τη διαδραστική εγκατάσταση, μέσα από την οποία οι καλλιτέχνες ερευνούν την έννοια της ταυτότητας, όπως υφίσταται «εγκλωβισμένη» στο ομώνυμο έργο του Τ.Σ Έλιοτ, επιμελείται η Σωζήτα Γκουντούνα. Η παρουσίασή της εγκαινιάζει στις ΗΠΑ τη νεοσύστατη πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού Greece in USA με τίτλο Greece Now.

Wasteland, στην γκαλερί Undercurrent της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Η Ραφίκα Σαουίς

Undercurrent, 70 John Street, Brooklyn, NY, 11201

Διάρκεια έκθεσης: 18-23 Ιανουαρίου

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Σε μια «μεταβατική» εβδομάδα για τον κινηματογραφικό προγραμματισμό ξεχωρίζουν το καλόψυχο «Big Bold Beautiful Journey» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Μάργκο Ρόμπι, το «My Friend Eva» του πάντα αξιόπιστου Σεσκ Γκάι και το «Τin Soldier», επειδή έφερε στην Ελλάδα για γυρίσματα τον Ντε Νίρο, τον υιό Ίστγουντ και τον Τζέιμι Φοξ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM