Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν

Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter
0

Το Ντιτρόιτ, η πολυαγαπημένη πατρίδα της Αρίθα Φράνκλιν, αποχαιρέτησε σήμερα τη θρυλική τραγουδίστρια, την οποία κήδεψε υπό τους ήχους του γκόσπελ, σε μια μεγαλοπρεπή τελετή όπου έδωσαν το παρών πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες και πολιτικοί.

Η «Βασίλισσα της Σόουλ» πέθανε στις 16 Αυγούστου σε ηλικία 76 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Μολονότι η τελετή ήταν κλειστή για το ευρύ κοινό, πάρα πολλοί θαυμαστές της είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ναό, κάτω από τον καυτό ήλιο, φορώντας μπλουζάκια με τυπωμένο το πρόσωπό της, για να την τιμήσουν.

«Είναι το είδωλό μου, την αγαπώ, λατρεύω τη μουσική της», είπε η 46χρονη Ουγκότσι Κουίν από την Ιντιάνα. «Είναι η βασίλισσα της πόλης μας», σχολίασε μια νοσηλεύτρια, η Πατ Μπιλς.

Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter
Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter
Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter

Η εκκλησία Γκρέιτερ Γκρέις Τεμπλ, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, ήταν διακοσμημένη με πελώρια μπουκέτα από λεβάντες και ροζ και άσπρα τριαντάφυλλα.

Η αστυνομία είχε κλείσει πολλούς δρόμους, ένα ελικόπτερο πετούσε από πάνω ενώ πολλοί έφιπποι αστυνομικοί είχαν αναλάβει την ασφάλεια της περιοχής.

Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter
Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter

Η τελετή αναμεταδιδόταν από μια τεράστια γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί σε ένα κοντινό πρατήριο καυσίμων.

Η εκκλησία δονείτο από τη γκόσπελ μουσική και οι παρευρισκόμενοι φρόντισαν να τιμήσουν την Φράνκλιν με τον τρόπο που της έπρεπε, τραγουδώντας και χτυπώντας παλαμάκια.

«Εμπρός λοιπόν, εδώ τελείται λειτουργία, υψώστε τη φωνή σας», κάλεσε το πλήθος ο επίσκοπος Τσαρλς Έλις Γ' ενώ η χορωδία και η ορχήστρα έπαιζαν όλο και πιο δυνατά πίσω του.

Με τη χορωδία ένωσαν τις φωνές τους και πολλοί γνωστοί τραγουδιστές, όπως η Τσάκα Καν, η Αριάνα Γκράντε, η Τζένιφερ Χάντσον που θα υποδυθεί την Φράνκλιν στον κινηματογράφο, ο στενός φίλος και συνεργάτης της Στίβι Γουόντερ, ο Σμόκι Ρόμπινσον και πολλοί άλλοι.

Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter
Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter

Στο βήμα ανέβηκαν οι αγωνιστές για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον για να θυμίσουν τη συμβολή της Αρίθα Φράνκλιν στο κίνημα, τη δεκαετία του 1960. Ο Σάρπτον την αποκάλεσε μάλιστα «σάουντρακ» του κινήματος με τα τραγούδια της όπως το θρυλικό Respect. «Ήταν μια μαύρη γυναίκα στον κόσμο των λευκών ανδρών», είπε χαρακτηριστικά.

Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter

Επικήδειους εκφώνησαν ο Μπιλ Κλίντον και ο Σμόκι Ρόμπινσον. «Είχε τη φωνή μιας γενιάς, ίσως τη φωνή του αιώνα», είπε ο πρώην πρόεδρος, λέγοντας ότι και ο ίδιος ήταν «γκρούπι» της Φράνκλιν πολύ πριν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα. Κλείνοντας την ομιλία του, κράτησε το μικρόφωνο κοντά στο κινητό τηλέφωνό του για να ακουστεί από τα μεγάφωνα της εκκλησίας το χιτ «Think» της Φράνκλιν.

Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter

Η Αρίθα Φράνκλιν είχε εξελιχθεί σε «θεσμό» για τις ΗΠΑ. Τραγούδησε στην τελετή ορκωμοσίας τριών Δημοκρατικών προέδρων, του Τζίμι Κάρτερ, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα, και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους το 2005. Συλλυπητήρια μηνύματα του Μπους και του Ομπάμα διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ο Μπιλ Κλίντον μπήκε στην εκκλησία συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Χίλαρι, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος και στάθηκε για λίγα λεπτά σιωπηλός δίπλα στο ανοιχτό φέρετρο, πριν ξεκινήσει η τελετή.

Ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ Μάικ Ντάγκαν ανακοίνωσε στην τελετή ότι σκοπεύει να μετονομάσει το Σέιν Παρκ σε «Αρίθα Φράνκλιν» προς τιμή της.

Πολλές ροζ Κάντιλακ –για να θυμίζουν το πασίγνωστο τραγούδι Freeway of Love της Φράνκλιν – ήταν σταθμευμένες έξω από την εκκλησία για να ακολουθήσουν το φέρετρο μέχρι το Κοιμητήριο Γούντλοουν όπου θα ενταφιαστεί η ντίβα, δίπλα στον πατέρα και τα αδέλφια της.

Τραγούδια, συγκίνηση και ροζ Κάντιλακ στην τελετή της Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρουθ Αζάουα επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Πολιτισμός / Η Ρουθ Αζάουα «επιστρέφει» στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Το έργο και η ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα, που μετέφρασε τα τραυματικά βιώματά της σε τέχνη από σύρμα, ξετυλίγεται μέσα από την έκθεση του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Με εκτενές ρεπορτάζ και πρωτογενείς πηγές από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνές πρακτορείο Associated Press αναδεικνύει την ανεύρεση 33 σκελετών σε άταφους λάκκους δίπλα στο Γεντί Κουλέ – πρώην φυλακή βασανιστηρίων και εκτελέσεων την περίοδο 1946–49
LIFO NEWSROOM
Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Η τελευταία, πολύ προσωπική ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μια ανέλπιστα καλή προσθήκη στο MCU και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περασμένο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Πολιτισμός / Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Η συναυλία άνοιξε με τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», την αρχαιότερη σωζόμενη μουσική σύνθεση στον κόσμο - Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στην Ελλάδα
LIFO NEWSROOM