Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια» Facebook Twitter
Φωτ.: NDPPHOTO
0

Ολοκληρώθηκε το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια» στην Κωνσταντινούπολη, που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου.

Περίπου 400 μαθητές/ριες και εκπαιδευτικοί από 31 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Λευκωσίας, της Λάρνακας, της Ίμβρου, του Γιοχάνεσμπουργκ και της Νέας Υόρκης συναντήθηκαν με 50 περίπου επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους, για να «συνομιλήσουν» για την Κική Δημουλά.

Μέσα από δράσεις και ιδέες των μαθητών, δράσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και γόνιμους διαλόγους, αναδείχθηκε η ζωή και το έργο της σπουδαίας ποιήτριας. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολυσύνθετη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. «Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε» / Μυθικές μορφές στην ποίηση της Κικής Δημουλά/ «Ο έρωτας / όνομα ουσιαστικόν». Η ερωτικότητα στην ποιητική της Κικής Δημουλά / «Μια μετέωρη κυρία»: Τόποι, δρόμοι και ταξίδια στην ποίηση της Κικής Δημουλά /Το σώμα στην ποίηση της Κικής Δημουλά / Σκιαγραφώντας την (υφο-)γλωσσική ταυτότητα της Κικής Δημουλά.

Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που στην ομιλία του, επισήμανε το βάθος της ποίησης της Κικής Δημουλά, υπογραμμίζοντας, ότι «τα ποιήματά της αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ψυχής, υπενθυμίζοντας τη διάσταση του μυστηρίου του κόσμου». Αναφέρθηκε ακόμη, στη σημασία της ελληνικής γλώσσας, χαρακτηρίζοντάς τη ως «τη μητρική γλώσσα του πνεύματος».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία της Έλσης Δημουλά, κόρης της τιμώμενης ποιήτριας, η οποία, με τίτλο «Αναδρομική νεότητα», σκιαγράφησε την προσωπικότητα της μητέρας της πέρα από την ιδιότητά της ως δημιουργού: ως γυναίκας, μητέρας, εργαζόμενης, επαναστάτριας. Απευθυνόμενη στους μαθητές, τους προέτρεψε να «αγκαλιάσουν» τη γνώση, να διαβάζουν και να τολμούν να εκφράζονται μέσα από την ποίηση.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος και οι εμπνευστές του θεσμού, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου και Δρ. 'Ασπα Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου κορυφώθηκε με μια ξεχωριστή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, η οποία ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα της Κικής Δημουλά από το έργο «Το τελευταίο σώμα μου», σε μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης. Στο πιάνο τη συνόδευσε ο Αχιλλέας Γουάστωρ. Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει επίσης έργα των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Σαββόπουλου και Λιβανελί, ενώ στο τέλος της συναυλίας μαθητές σηκώθηκαν και χόρεψαν συρτάκι αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παραβρισκόμενων.

Την επόμενη ημέρα ξεχώρισε η παράσταση λόγου, εικόνας και μουσικής «Το λίγο του κόσμου». Πλήθος κόσμου παρακολούθησε ένα προσωπικό ανθολόγιο στην ποίηση της Κικής Δημουλά με στίχους, εικόνα και μουσική σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Επί σκηνής μαζί του, η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου επέλεξε και διάβασε ποιήματα από το σύνολο της εργογραφίας της μεγάλης ποιήτριας, ενώ ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου συνόδευσε τον λόγο με μουσική. Τη σκηνή συμπλήρωσε μια εικαστική παρέμβαση, δημιουργημένη από τον εικαστικό Ανδρέα Γεωργιάδη, ο οποίος με χρήση βίντεο ανασύνθεσε το φως και το χρώμα του ποιητικού σύμπαντος της κορυφαίας ποιήτριας.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Συμμετείχαν επίσης τα σχολεία:

1ο ΓΕΛ Παλλήνης «Pierre De Coubertin», 4ο ΓΕΛ Αλίμου, 6ο ΓΕΛ Γλυφάδας, Αναξαγόρειο ΓΕΛ Ν. Ερυθραίας, ΓΕΛ Βαθέος Αυλίδας, ΓΕΛ Κύμης, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη, Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Εκπαιδευτήρια Νέα Παιδεία, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ίμβρου, Ελληνοαμερικάνικο Σχολείο Αγίου Δημητρίου, Αστόρια, Νέα Υόρκη, Αμερική, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Jeanne D' Arc», Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, Λύκειο Ακροπόλεως, Μουσικό Σχολείο Αλίμου, Παγκύπριον Γυμνάσιον, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής, Σχολεία ΑΞΙΟΝ, Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, Γιοχάνεσμπουργκ, Ν. Αφρική, Σχολή Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή»

Τα προηγούμενα συνέδρια για τον Α. Παπαδιαμάντη (2012), τον Κ. Π. Καβάφη (2013), τον Γ. Σεφέρη (2014), τον Γ. Βιζυηνό (2015), τον Ο. Ελύτη (2016), τον Γ. Θεοτοκά (2018), τον Α. Σαμαράκη (2019) και τον Γιάννη Ρίτσο (2024) πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αφρικής, της Τουρκίας, της Αμερικής καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ήταν χορηγός επικοινωνίας του 9ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ