Θύμα του κορωνοϊού ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Μάικλ Σόρκιν

Θύμα του κορωνοϊού ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Μάικλ Σόρκιν Facebook Twitter
0

Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Μάικλ Σόρκιν με μεγάλο συγγραφικό, ερευνητικό και κριτικό έργο, έφυγε χτες από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών μετά από επιπλοκές που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ο Σόρκιν ήταν υπεύθυνος τον σύγχρονο περιβαλλοντολογικό σχεδιασμό της Νέας Υόρκης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα Steady State που προσέβλεπε στη δημιουργία χώρων πρασίνου σε όλη την πόλη. Στο ευρύ κοινό ήταν γνωστός για τη στήλη αρχιτεκτονικής που διατηρούσε στην Village Voice από τη δεκαετία του 80 ενώ είχε τιμηθεί με το βραβείο Desing Mind για τη μεγάλη συμβολή του στη μελέτη της αρχιτεκτονικής, του δημόσιου χώρου και της Δημοκρατίας. Τα πρόσφατα άρθρα του στο Nation είχαν ανοίξει έναν μεγάλο δημόσιο διάλογο για το μέλλον της αρχιτεκτονικής- όπως και τα είκοσι βιβλία που έχει εκδώσει μέχρι στιγμής με ανάλογο αντικείμενο.


Ο Σόρκιν ήταν επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Αστικού Σχεδιασμού (Institute for Urban Design) και αντι-πρόεδρος του Φόρουμ για τον Αστικό Σχεδιασμό της Νέας Υόρκης (Urban Design Forum. Είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Χάρβαρντ και το MIT και είχε διδάξει σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Yale, Harvard, Columbia και Cornell).

Ανακοινώνοντας τα δυσάρεστα νέα ο πρύτανης του The Bernard and Anne Spitzer School of Architecture στο City College της Νέας Υόρκης, όπου δίδασκε τελευταία ο Σόρκιν ως υπεύθυνος για το μεταπτυχιακό τμήμα, έγραψε σε σχετική ανακοίνωσή του: "Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε νωρίς σήμερα τον θάνατο ενός από τα πιο εξαίρετα και διακεκριμένα μέλη της κοινότητας μας από επιπλοκές που προκάλεσε ο ιός Covid-19. Όλο το τμήμα, το προσωπικό και οι φοιτητές αποδίδουν από κοινού ένα μεγάλο φόρο τιμής σε μια από τις πλέον προβεβλημένες και αναγνωρισμένες προσωπικότητες της σχολής για την αμέριστη συνεισφορά του στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη δημόσια σφαίρα. Θα λείψει πολύ από όλη την κοινότητα του City College της Νέας Υόρκης".

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Πολιτισμός / «Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Το «Ne Zha 2» συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία από την κινεζική μυθολογία με μοντέρνα αφήγηση και προηγμένα εφέ, προσεγγίζοντας τόσο το οικογενειακό κοινό όσο και τη νέα γενιά θεατών
LIFO NEWSROOM
Η Τίλντα Σουίντον κατήγγειλε τους «εγκληματίες πολέμου» και τις «κρατικές μαζικές δολοφονίες» από την Μπερλινάλε

Πολιτισμός / Τίλντα Σουίντον: «Οι άπληστες κυβερνήσεις συνεργάζονται με τους καταστροφείς του πλανήτη και τους εγκληματίες πολέμου»

Η ηθοποιός που τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο χρησιμοποίησε την ομιλία της για να κατακρίνει τις παγκόσμιες ηγεσίες
LIFO NEWSROOM
Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ

Πολιτισμός / Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ

Ο σουρεαλισμός παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των συλλεκτών εξαιτίας του διαρκούς ενδιαφέροντος για το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό κίνημα του 20ού αιώνα.
LIFO NEWSROOM
Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου» αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Η ΔΕΗ φωτίζει τα άγνωστα χρόνια της Μαρίας Κάλλας

Πολιτισμός / Η ΔΕΗ «φωτίζει» τα άγνωστα χρόνια της Μαρίας Κάλλας

Το 2023, η ΔΕΗ, ως περήφανος χορηγός του Έτους Κάλλας, στήριξε σημαντικές δράσεις και παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο.
LIFO NEWSROOM
Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε 6.099 αρχαία αντικείμενα

Πολιτισμός / Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε 6.099 αρχαία αντικείμενα στο Δημόσιο

Στο Φετιχιέ Τζαμί πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράδοση 179 κινητών μνημείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η απόδοση της συλλογής σε άλλες εφορείες αρχαιοτήτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
I’m Still Here

Πολιτισμός / Βάλτερ Σάλες, Κάπτεν Αμέρικα και Κάλλας από αύριο στις αίθουσες

Το συγκινητικό «I’m Still Here», το νέο «επεισόδιο» του MCU, η επόμενη καταχώριση στο ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς και ένα ντοκιμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας είναι μερικές από τις ταινίες που προστίθενται στο (γεμάτο και γενναιόδωρο) πρόγραμμα των κινηματογράφων αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ