Ο Κορωνοϊός επιτίθεται στη Νέα Υόρκη

Ο Κορωνοϊός επιτίθεται στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
0

Περισσότερα από 23.000 κρούσματα, 365 νεκροί: Η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό πίεση, αλλά καταφέρνουν να αντεπεξέρχονται.

Στην έναρξη της κρίσης, ο γιατρός της εντατικής μεγάλου νοσοκομείου στο Κουίνς, του Long Island Jewish Medical Center, έβλεπε κυρίως αφίξεις ασθενών που ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένων.

«Αλλά τις δύο τελευταίες εβδομάδες βλέπω πενηντάρηδες, σαραντάρηδες, τριαντάρηδες που δεν ακούν όταν τους λένε να μη βγαίνουν, να προστατεύονται, να πλένουν τα χέρια τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες, το 44% των ασθενών με κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη βρίσκεται στην ηλικιακή κατηγορία των 18 έως 44 ετών, αν και αντιπροσωπεύουν το 4% των θανάτων.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιθανότατα σε πολύ καλύτερη φόρμα από μένα. Πηγαίνουν στο γυμναστήριο, κάνουν υγιεινή διατροφή. Και ξαφνικά αρρωσταίνουν. Το να βλέπεις έναν τριαντάρη να πεθαίνει είναι σκληρό» λέει ο γιατρός που δεν κατονομάζεται.

Με γοργούς ρυθμούς, τα νοσοκομεία της αμερικανικής μητρόπολης γεμίζουν με ασθενείς που πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση το αυστηρό πρωτόκολλο.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιθανότατα σε πολύ καλύτερη φόρμα από μένα. Πηγαίνουν στο γυμναστήριο, κάνουν υγιεινή διατροφή. Και ξαφνικά αρρωσταίνουν. Το να βλέπεις έναν τριαντάρη να πεθαίνει είναι σκληρό» λέει ο γιατρός που δεν κατονομάζεται.

«Υπάρχουν ολόκληροι όροφοι που μετατρέπονται σε ζώνες νοσηλείας Covid σε μια νύχτα» εξηγεί ένας διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου, ο οποίος επίσης δεν κατονομάζεται.

Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο ζήτησε από τα νοσοκομεία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης να αυξήσουν το δυναμικό υποδοχής ασθενών κατά 50% ή και να το διπλασιάσουν αν είναι δυνατόν, πράγμα που σημαίνει τη μετατροπή δωματίων σε μονάδες εντατικής ή και τη διάθεση ολόκληρων ορόφων για ασθενείς σε απομόνωση.

Συνολικά, ο εξοπλισμός προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ακόμα διαθέσιμος και επαρκής, δηλώνουν εργαζόμενοι, παρά τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Προς το παρόν, υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων και οι γιατροί δεν είναι αναγκασμένοι, όπως αλλού στον κόσμο, να κάνουν επιλογές μεταξύ των ασθενών.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει την αύξηση των θανάτων. «Έχουμε πολλούς θανάτους, οι περισσότεροι από καρδιακή ανακοπή» λέει μια νοσηλεύτρια του Mount Sinai Morningside.

Η δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και φθάνει πλέον τα 18.650 τεστ ημερησίως, σύμφωνα με τον Άντριου Κουόμο.

Η Νέα Υόρκη ερημώνει. Πολλοί περαστικοί φορούν μάσκες. Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν τενίστες στα γήπεδα του Σέντραλ Παρκ, σε ορισμένα γήπεδα του Κουίνς άνθρωποι συνεχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο και ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο έδωσε εντολή για την αφαίρεση των στεφανιών από τις μπασκέτες στους δημόσιους κήπους για να λογικευτούν όσοι εξακολουθούν να παίζουν μπάσκετ.

Ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης έχουν προειδοποιήσει ότι η κορύφωση της πανδημίας στη Νέα Υόρκη δεν θα έλθει προτού περάσουν δύο ή τρεις εβδομάδες.

«Πιθανότατα η κατάσταση θα επιδεινωθεί» επιβεβαιώνει ένας γιατρός του νοσοκομείου Mount Sinai Morningside. «Είμαι πολύ κουρασμένος».

ΕΚ/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ