Θέατρο ΕΛΕΡ: Ένας νέος θεατρικός χώρος στην Πλάκα ανοίγει με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα

Θέατρο ΕΛΕΡ: Ένας νέος θεατρικός χώρος στην Πλάκα ανοίγει με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα Facebook Twitter
Το νέο θέατρο ΕΛΕΡ στην Πλάκα
0

Ένα νέο θέατρο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό τον Δεκέμβριο. Το Θέατρο ΕΛΕΡ, που δανείζεται το όνομά του από τη φράση του Θουκυδίδη «Ελπίς τε και Έρως επί παντί», βρίσκεται στην οδό Φρυνίχου 10 στην Πλάκα. Ο νέος αυτός χώρος μας προσκαλεί να τον γνωρίσουμε μέσα από ένα προσεγμένο ρεπερτόριο και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη θεατρική δημιουργία.  

Το Θέατρο ΕΛΕΡ ανακαινίστηκε εκ θεμελίων με πολλή αγάπη, προσπάθεια και επιμονή κατά τη διάρκεια της καραντίνας και κόντρα στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Εκτός από την κεντρική σκηνή, δυναμικότητας 126 θέσεων, διαθέτει και μεγάλο υπόγειο χώρο 140 τ.μ. που θα φιλοξενεί σεμινάρια, εργαστήρια, πρόβες, εκθέσεις, αλλά και παραστάσεις. Είναι ένας χώρος μοντέρνος και φωτεινός, πλήρως εξοπλισμένος τεχνολογικά για τις ανάγκες των δημιουργών.

Το Θέατρο οραματίζεται να συγκεντρώσει τις ομάδες και τους δημιουργούς με το δικό τους ξεχωριστό στίγμα και πορεία στο θεατρικό τοπίο της χώρας μας. Τους ανθρώπους που καταφέρνουν να δημιουργούν τις θεατρικές στιγμές, οι οποίες μένουν χαραγμένες στη μνήμη του κοινού για την πληρότητα των προτάσεών τους και την υψηλή τους ποιότητα. Τα είδη θεάτρου που οδηγούν τις εξελίξεις, οι νέες φωνές στη δραματουργία και τη σκηνοθεσία, οι διεθνείς συνεργασίες, είναι ευπρόσδεκτα στο Θέατρο ΕΛΕΡ.

Θέατρο ΕΛΕΡ: Ένας νέος θεατρικός χώρος στην Πλάκα ανοίγει με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα Facebook Twitter
Έγκλημα και τιμωρία, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου

Πρώτες παραστάσεις – Δεκέμβριος 2021

Το Θέατρο θα υποδεχθεί για πρώτη φορά το κοινό στις 17 Δεκεμβρίου 2021, με την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της παράστασης Έγκλημα και τιμωρία, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου. Πρόκειται για τη βραβευμένη θεατρική διασκευή του έργου του Ντοστογιέφσκι από τους Marilyn Campbell και Curt Columbus, που αφηγείται την ιστορία μέσω των τριών βασικών ρόλων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια. Η παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Τo σκηνικό είναι δημιουργία του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου. Στους τρεις ρόλους θα δούμε τους Νικόλα Μίχο, Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Χριστίνα Τασκασαπίδου. Ζωντανή μουσική από σκηνής η Ελένη Φουρλάνου (βιόλα).

Διασκευή: Marilyn Campbell και Curt Columbus

Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας

Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου

Σκηνογραφία: Χρήστος Μποκόρος

Φωτισμοί: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Θωμάς Οικονομάκος

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Γεωργιάδου

Παίζουν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου

Για 16 παραστάσεις, κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Θέατρο ΕΛΕΡ: Ένας νέος θεατρικός χώρος στην Πλάκα ανοίγει με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα Facebook Twitter
Φανταστικό χωριό του Σπύρου Γραμμένου

Στις 19 Δεκεμβρίου ξεκινάει το Φανταστικό χωριό του Σπύρου Γραμμένου, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, που έχει ήδη φανατικό κοινό. Ο γνωστός τραγουδοποιός που έχει γράψει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις, για πρώτη φορά γράφει και πρωταγωνιστεί. Με τη μουσική και τα τραγούδια του αφηγείται την ιστορία ενός χωριού που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Η ιστορία και οι ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στους θεατές, συνομιλούν μαζί τους και όλοι μαζί γίνονται μέρος μιας μεγάλης γιορτής όπου όλοι οι άνθρωποι χωράνε και ζούνε μονιασμένοι. Μαζί με τον Σπύρο Γραμμένο, επί σκηνής ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς.

Κείμενο – τραγούδια: Σπύρος Γραμμένος

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Σκηνικά – κοστούμια: Αμαλία Θεοδωροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Δετώρος

Ερμηνεύει ο Σπύρος Γραμμένος

μαζί του ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς

Το βιβλίο και το cd της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Κάθε Κυριακή στις 11:30

Διάρκεια 50'

Θέατρο ΕΛΕΡ: Ένας νέος θεατρικός χώρος στην Πλάκα ανοίγει με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα Facebook Twitter
Το θέατρο ΕΛΕΡ στην Πλάκα

 Ιανουάριος & Φεβρουάριος 2022

Ο νέος χρόνος ξεκινάει στο θέατρο ΕΛΕΡ με τη διοργάνωση του 5ου Επετειακού Masterclass του διακεκριμένου Ρώσου σκηνοθέτη Adolf Shapiro στην Αθήνα, με τίτλο «Από το κείμενο στη σκηνή. Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», αφιερωμένο στα 200 χρόνια του μεγάλου Ρώσου Κλασικού. Το masterclass διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης Avantgarde. Θα διεξαχθεί 7-13 Ιανουαρίου και απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες αλλά και σε δραματοθεραπευτές και λογοτέχνες, που μπορούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο ως ακροατές. Περισσότερες πληροφορίες στο website του θεάτρου.

Μία ακόμα πρεμιέρα θα φιλοξενήσει το Θέατρο στις 17 Ιανουαρίου με τη Μαντάμ Μποβαρύ του Φλωμπέρ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι. Ο γνωστός σκηνοθέτης καταπιάνεται με την εμβληματική ηρωίδα, αναδεικνύοντας το ψυχικό βάθος του χαρακτήρα μέσα από τρεις «οδούς»: μέσα από τον δικό της λόγο που σταδιακά αποκτά ποιότητα τραγικού μονολόγου, μέσα τα λόγια των πολιορκητών της που οδηγούνται προοδευτικά σε μια ακατάσχετη φλυαρία, αλλά και μέσα από την περίφημη αφηγηματική «απάθεια» του Φλωμπέρ.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της Μάρθας Μπουζιούρη, Belle equipe, βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Grégory Reibenberg και σε οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Με αφορμή το τραγικό γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης στο café La belle équipe στις 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, όπου ο ιδιοκτήτης έχασε τη σύντροφο και τους φίλους του, η παράσταση μιλά για την επίπονη, αλλά και τόσο αισιόδοξη διαδικασία αναγέννησης ενός ανθρώπου μετά την καταστροφή.

Θέατρο ΕΛΕΡ: Ένας νέος θεατρικός χώρος στην Πλάκα ανοίγει με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα Facebook Twitter
Το θέατρο ΕΛΕΡ στην Πλάκα

7 – 13 Ιανουαρίου 2022

Masterclass Adolf Shapiro

«Από το κείμενο στη σκηνή. Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι»

Πρεμιέρα: 17 Ιανουαρίου 2022

Μαντάμ Μποβαρύ του Γκουστάβ Φλωμπέρ

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολάρι

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Πρεμιέρα: 11 Φεβρουαρίου 2022

Belle equipe

Μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Grégory Reibenberg

Σύλληψη-έρευνα-σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΕΡ

Φρυνίχου 10, 105 58 Αθήνα (Πλάκα)

Τηλ: 211 735 3928

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα contact sheets του Πίτερ Χούγιαρ δείχνουν τον καλλιτέχνη πριν γίνει μύθος

Πολιτισμός / Φίλοι, εραστές και δωμάτια: η Νέα Υόρκη του Πίτερ Χούγιαρ πριν γίνει μύθος

Το νέο βιβλίο Hujar: Contact και η έκθεση στο Morgan Library & Museum ανοίγουν τα contact sheets του Πίτερ Χούτζαρ: Σούζαν Σόνταγκ, Ντέιβιντ Βοϊνάροβιτς, Jackie Curtis, φίλοι, εραστές και δωμάτια της downtown Νέας Υόρκης, την ώρα που η ζωή δεν είχε ακόμη μετατραπεί σε μύθο..
THE LIFO TEAM
Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Πολιτισμός / Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Ο φωτογράφος Dani D’Ingeo κατέγραψε το Nature Loves Courage στη νότια Κρήτη: ένα queer φεστιβάλ στην ακτογραμμή της Σούγιας, με σώματα που χορεύουν στο φως, FLINTA DJs, θάλασσα, ιδρώτα, αλάτι και μια διαφορετική εκδοχή της club κουλτούρας έξω από τα σκοτεινά υπόγεια της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Πολιτισμός / Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Ο Τζέιμι Μπελ μιλά για το Half Man, τη νέα σκληρή σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ μετά το Baby Reindeer, τις εξαντλητικές σκηνές διαλόγου, την ανδρική ντροπή, τη σεξουαλική καταπίεση και το γιατί δεν μπορεί ακόμη να δει τον εαυτό του στην οθόνη.
THE LIFO TEAM
Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Πολιτισμός / Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Με αφορμή το Silent Friend της Ίλντικο Ενιέντι, ο Τόνι Λιούνγκ μιλά για την παιδική εγκατάλειψη, τη σιωπή που έγινε κινηματογραφική γλώσσα, το In the Mood for Love και τη συνεργασία με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι που τον έσωσε από την υπαρξιακή πλήξη.
THE LIFO TEAM
Εθνική Λυρική Σκηνή – Πρόγραμμα 2026/27

Πολιτισμός / Τι θα δούμε την περίοδο 2026-27 στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Με τον Ουίλιαμ Κέντριτζ, τη Σόνια Γιόντσεβα, την Ανίτα Ρατσβελισβίλι και τη Δήμητρα Γαλάνη, η ΕΛΣ παρουσιάζει μια φιλόδοξη σεζόν γεμάτη διεθνείς συμπαραγωγές, μεγάλες επιστροφές και κορυφαίες πρεμιέρες.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν λέει ότι μετά το εγκεφαλικό της το Χόλιγουντ δεν την ήθελε πίσω

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν γύρισε ζωντανή στις Κάννες αλλά το Χόλιγουντ δεν την περίμενε πίσω

Σε νέα συνέντευξή της στη Vogue, η Σάρον Στόουν μιλά για το εγκεφαλικό που υπέστη το 2001, την επταετή ανάρρωση, την επιστροφή της στη δουλειά και το πώς το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τις γυναίκες.
THE LIFO TEAM
Ο Ριζ Άχμεντ λέει ότι Βρετανοί κατάσκοποι προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ακόμη και μέσω στελέχους του BBC

Πολιτισμός / Ο Ριζ Άχμεντ λέει ότι Βρετανοί κατάσκοποι προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ακόμη και μέσω στελέχους του BBC

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός είπε στον Μεχντί Χασάν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον προσέγγισαν τρεις φορές, ενώ θυμήθηκε και ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο του Λούτον μετά το The Road to Guantánamo
THE LIFO TEAM
Ο Παρκ Τσαν-γουκ τρόλαρε τις Κάννες: «Δεν ήθελα να δώσω Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία»

Πολιτισμός / Ο Παρκ Τσαν-γουκ τρόλαρε τις Κάννες: «Δεν ήθελα να δώσω Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία»

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών αστειεύτηκε ότι δεν ήθελε να δώσει τον Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία, επειδή δεν τον έχει κερδίσει ποτέ ο ίδιος πριν τελικά απονείμει το μεγάλο βραβείο στο Fjord του Κριστιάν Μουντζίου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ λέει ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν του ξανατηλεφώνησε μετά το «όχι» στο Insomnia

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ λέει ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν του ξανατηλεφώνησε μετά το «όχι» στο Insomnia

Σε νέα συνέντευξή του στους New York Times, ο Νίκολας Κέιτζ είπε ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Πολ Τόμας Άντερσον και ο Γούντι Άλεν δεν τον ξανακάλεσαν μετά από ρόλους που απέρριψε: «Οι περισσότεροι πληγώνονται και δεν σε ξαναπαίρνουν».
THE LIFO TEAM
SOTHEBYS ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Πολιτισμός / Sotheby’s: Αποτράπηκε απόπειρα πώλησης ψεύτικων αρχαίων αγαλμάτων με πλαστά έγγραφα

Τα έγγραφα που προσκομίστηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί με μεθόδους εκτύπωσης που είναι κατά 25 χρόνια πιο σύγχρονες από την εποχή στην οποία υποτίθεται ότι ανήκαν
THE LIFO TEAM