Ταραντούλα κατέστρεψε πίνακα της Georgia O’Keeffe και χρειάστηκαν 1.250 ώρες αποκατάστασης

Ταραντούλα κατέστρεψε πίνακα της Georgia O’Keeffe και χρειάστηκαν 1.250 ώρες αποκατάστασης Facebook Twitter
Η «Άνοιξη» (Spring), ζωγραφισμένη από την Georgia O'Keeffe το 1948, ήταν ο μεγαλύτερος πίνακας που είχε φιλοτεχνήσει εκείνη την εποχή και περιλάμβανε μερικά από τα πιο εμβληματικά της μοτίβα. Φωτογραφία αρχείου: EPA/EDDY RISCH
0

Ένας κατεστραμμένος πίνακας της Georgia O'Keeffe εκτίθεται ξανά αφού συντηρητές πέρασαν 1.250 ώρες και ξόδεψαν 145.000 δολάρια για να τον αποκαταστήσουν.

Ο Dale Kronkright, επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του Georgia O’Keeffe Museum στη Σάντα Φε, χαρακτήρισε τη δουλειά ως το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης στο οποίο έχει εργαστεί ποτέ.

Η Georgia O'Keeffe ζωγράφισε το έργο, με τίτλο «Άνοιξη», το 1948 και τελευταία φορά είχε εκτεθεί στο κοινό το 2019. Ο πίνακας συνδυάζει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μοτίβα της O'Keeffe και με διαστάσεις περίπου 1.2x2.1 μέτρα, ήταν ο μεγαλύτερος που είχε ζωγραφίσει μέχρι τότε.

Η ζημιά από νερό πιθανότατα προκλήθηκε από μια ταραντούλα στην οροφή του σπιτιού της O'Keeffe, στο Νέο Μεξικό.

Οι συντηρητές κλήθηκαν να επιδιορθώσουν όχι μόνο τις ζημιές από το νερό, αλλά και προηγούμενες αποτυχημένες εργασίες αποκατάστασης, καθώς μεταξύ άλλων στο έργο είχε μπει βερνίκι, τεχνική που δεν χρησιμοποιείται πλέον στη συντήρηση.

Ο Ariel Plotek, επιμελητής του Georgia O’Keeffe Museum, είπε ότι το έργο μοιάζει με μια δήλωση για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της καλλιτέχνιδας. Ο πίνακας «Άνοιξη» συνέπεσε με την επιστροφή της O'Keeffe από τη Νέα Υόρκη -όπου πέρασε τρία χρόνια τακτοποιώντας την περιουσία του συζύγου της, Alfred Stieglitz- και την ανακαίνιση του σπιτιού της στο Νέο Μεξικό.

«Το συγκεκριμένο λουλούδι συνδέεται με το πένθος και τα οστά με τον θάνατο. Ερμηνεύεται ως ένα είδος μνημείου στον Alfred Stieglitz», εξήγησε, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι η O'Keeffe κράτησε τον πίνακα για αρκετές δεκαετίες δείχνει ότι ήταν σημαντικός για εκείνη.

Σε επιστολές προς την γκαλερίστα της στη Νέα Υόρκη, Edith Halpert, η O'Keeffe έγραψε ότι δεν ήξερε αν ο πίνακας θα άρεσε σε κανέναν άλλον.

Μετά τη ζημιά από το νερό, η O'Keeffe έστειλε τον πίνακα στον προσωπικό της συντηρητή στη Νέα Υόρκη, κάνοντας λόγο για «μη διαχειρίσιμο και δύσκολο να καθαριστεί», αλλά καθαρίστηκε. Ωστόσο, υπεριώδες φως έδειξε μεγάλα σημάδια από σφουγγάρι στον πίνακα, από πιθανές προσπάθειές της να τον καθαρίσει, είπε ο Kronkright.

Το μουσείο απέκτησε τον πίνακα όταν άνοιξε το 1997.

Με πληροφορίες από Associated Pres

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Πολιτισμός / Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Οι Rolling Stones παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη το Foreign Tongues, το εικοστό πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί στις 10 Ιουλίου με 14 τραγούδια, νέο single, συμμετοχές από Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Στιβ Γουίνγουντ, Ρόμπερτ Σμιθ και Τσαντ Σμιθ, αλλά και υλικό με τον Τσάρλι Γουότς.
THE LIFO TEAM
Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε ρωμαϊκά φέρετρα μωρών

Πολιτισμός / Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε παιδικές ταφές στη ρωμαϊκή Γιορκ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ εντόπισαν ίχνη Τύριας πορφύρας και χρυσών νημάτων σε δύο παιδικές ταφές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ένα σπάνιο εύρημα που δείχνει πόση φροντίδα και δαπάνη μπορούσε να συνοδεύει ακόμη και τον θάνατο μικρών παιδιών.
THE LIFO TEAM
Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Πολιτισμός / Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη τρανς χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Η Ααριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία ως η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου που παρευρέθηκε στο Met Gala, φορώντας Collina Strada και λέγοντας στη Vogue ότι η μόδα πρέπει να βλέπει τα ανάπηρα άτομα όχι μόνο ως ακτιβιστές, αλλά ως μοντέλα, ταλέντα και δημιουργικές παρουσίες.
THE LIFO TEAM
Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM
Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Πολιτισμός / Η Ντομινίκ Τζάκσον ξαναγράφει τον πιο διάσημο μονόλογο του Devil Wears Prada ως μάθημα για το φύλο

Η σταρ του Pose εμφανίζεται σε νέο βίντεο του Gender Liberation Movement, που μετατρέπει τον περίφημο cerulean μονόλογο της Μιράντα Πρίστλι σε καυστικό μάθημα για τη σχέση των τρανς δικαιωμάτων με την queer απελευθέρωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πάνω από 200 συγγραφείς απέναντι στον Grasset: Η μεγάλη κρίση της γαλλικής λογοτεχνίας

Πολιτισμός / «Όχι» στον δισεκατομμυριούχο Μπολορέ: Εκατοντάδες συγγραφείς εγκαταλείπουν μαζικά τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset

Μετά την απομάκρυνση του Ολιβιέ Νορά από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Grasset, εκατοντάδες συγγραφείς δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν. Πίσω από την κρίση βρίσκεται η αυξανόμενη επιρροή του Βενσάν Μπολορέ, του ακροδεξιού δισεκατομμυριούχου που ελέγχει τον όμιλο Hachette Livre.
THE LIFO TEAM