Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο

Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο Facebook Twitter
Εικονογράφηση από το Ornithologie, Volume 1 (1760), illustration by Mathurin-Jacques Brisson. Toledo Museum of Art
0

Οι Ευρωπαίοι αυτοκράτορες την περίοδο της αποικιοκρατίας, οι μονάρχες και οι αριστοκράτες δεν παρέλειπαν να έχουν ένα εξωτικό πτηνό στα παλάτια τους ή στις συλλογές τους, σε περίτεχνα κλουβιά, που και ήταν μια ένδειξη του πλούτου και της οικονομικής τους δύναμης.

Οι καλλιτέχνες τα ζωγράφιζαν με πάθος και ακρίβεια, αποδίδοντας τα ζωντανά τους χρώματα, οι θεολόγοι, οι φιλόσοφοι και οι συγγραφείς, τους απέδιδαν συμβολική σημασία και φυσικά οι κυρίες δε παρέλειπαν να φορέσουν ως αξεσουάρ τα φτερά τους σε ρούχα και καπέλα. Η ιστορία των εξωτικών πουλιών εδώ και διακόσια χρόνια δεν παύει να συγκινεί και να προκαλεί βλέμματα θαυμασμού για αυτά τα θαύματα της φύσης.

Είναι η εποχή που η ορνιθολογία, γνωρίζει τη μεγάλη της άνθηση, στα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα με τον Johann Friedrich Naumann, που θεωρείται ο ιδρυτής της ορνιθολογίας στην Ευρώπη να γράφει το δωδεκάτομο έργο του «Φυσική ιστορία των πουλιών της Γερμανίας» (1820-1844). Λίγο νωρίτερα ο Mathurin-Jacques Brisson έχει γράψει την Ορνιθολογία, το 1760, σε έξι τόμους.

Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο Facebook Twitter
Από την Histoire naturelle des oiseaux de paradis et des rolliers, Volume 1 (1806), illustrated by François Le Vaillant. University of Michigan Library

Στους αιώνες μέσα στους οποίους οι επιστήμονες επιχείρησαν, δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον για τη φυσική ιστορία, να ταξινομήσουν και να κατηγοριοποιήσουν δείγματα  φυτών, εντόμων, κελυφών, θηλαστικών, και πουλιών που βρέθηκαν πέρα από την Ευρώπη, συγκροτήθηκε ένα μεγάλο επιστημονικό και καλλιτεχνικό πανόραμα.

Το μουσείο Τέχνης στο Τολέδο αναδεικνύει σε μια έκθεση εικόνες εξωτικών πουλιών στην τέχνη κυρίως από τον 17ο και τον 18ο αιώνα που δείχνουν πώς έγιναν αντικείμενα επιστημονικής έρευνας, δημόσιου ενδιαφέροντος, ακόμη και οικιακής και προσωπικής διακόσμησης.

Η έκθεση θα ξεκινήσει και διαδικτυακά στις 24 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις  25 Ιουλίου και διερευνά το ρόλο που διαδραματίζουν οι καλλιτέχνες στη δημιουργία και τη διάδοση των εικόνων εξωτικών πουλιών από όλο τον κόσμο.

Περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, εκτυπώσεις και την απεικόνιση των πουλιών στις διακοσμητικές τέχνες και σε ακριβά είδη του ντιζάιν της εποχής.

Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο Facebook Twitter
The Feather’d Fair in a Fright (1770s), John Collet. Yale Center for British Art, New Haven

Τα σπάνια και εξωτικά πουλιά και μια ιστορία διακοσίων ετών, στο μουσείο του Τολέδο Facebook Twitter
Ψύκτης για ποτήρια κρασιού από την οικοσκευή του Prince de Rohan (1771–72), Manufacture nationale de Sèvres. Toledo Museum of Art

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Φωτογραφική περιοδική έκθεση «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» στο Βυζαντινό μουσείο

Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
THE LIFO TEAM
Χάρις Αλεξίου – Όλια Λαζαρίδου στο θέατρο Πειραιά

Πολιτισμός / Χάρις Αλεξίου και Όλια Λαζαρίδου μαζί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου», σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση.
THE LIFO TEAM
World Weather Network: Μια νέα παγκόσμια πολιτιστική πλατφόρμα, για την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής

Πολιτισμός / World Weather Network: Μια νέα παγκόσμια πολιτιστική πλατφόρμα για την κλιματική αλλαγή

Δημιουργείται μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα, που εκφράζει φωνές και απόψεις σχετικά με την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής και καλεί τη διεθνή κοινότητα να δει, να ακούσει, να μάθει και να δράσει.
THE LIFO TEAM
Κινηματογραφικός Καμπανέλλης: Αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του συγγραφέα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Πολιτισμός / Κινηματογραφικός Καμπανέλλης: Ένα αφιέρωμα της Ταινιοθήκης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Ένα αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του πολυσχιδούς Έλληνα δημιουργού, θεατρικού συγγραφέα, στιχουργού, σεναριογράφου, δημοσιογράφου και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη στην ταράτσα της Ταινιοθήκης.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ