Στον Liu Jiakun το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker

Στον Κινέζο Liu Jiakun το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Μέσα από ένα εξαιρετικό σύνολο έργων βαθιάς συνοχής και σταθερής ποιότητας, ο Liu Jiakun φαντάζεται και κατασκευάζει νέους κόσμους, απαλλαγμένους από κάθε αισθητικό ή στυλιστικό περιορισμό. Φωτ.: Arch-Exist/The Pritzker Architecture Prize
0

Ο Liu Jiakun είναι ο 54ος αρχιτέκτονας που βραβεύεται με το ετήσιο Pritzker Architecture Prize, το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο βραβείο στη διεθνή αρχιτεκτονική.

Η φετινή κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Χιλιανού αρχιτέκτονα Alejandro Aravena, επέλεξε τον Liu αναγνωρίζοντας τον τρόπο που έχει τοποθετήσει ανθρώπους και κοινότητες στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών της καριέρας του.

Είναι ο τρίτος αρχιτέκτονας από την Κίνα που λαμβάνει το βραβείο από τη θέσπισή του το 1979, μετά τον Αμερικανοκινέζο IM Pei και τον ιδρυτή του Amateur Architecture Studio, Wang Shu.

αρχιτεκτονας
 Ο αρχιτέκτονας Liu Jiakun.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής: «Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο όπου η αρχιτεκτονική αγωνίζεται να απαντήσει επαρκώς στις ταχέως εξελισσόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, ο Liu Jiakun έχει δώσει πειστικές απαντήσεις που εξυμνούν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων καθώς και την κοινοτική και πνευματική τους ταυτότητα.

Μέσα από ένα εξαιρετικό σύνολο έργων βαθιάς συνοχής και σταθερής ποιότητας, ο Liu Jiakun φαντάζεται και κατασκευάζει νέους κόσμους, απαλλαγμένους από κάθε αισθητικό ή στυλιστικό περιορισμό.

Αντί για στυλ, έχει αναπτύξει μια στρατηγική που δεν βασίζεται ποτέ σε μια επαναλαμβανόμενη μέθοδο αλλά στη διαφορετική αξιολόγηση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και απαιτήσεων κάθε έργου».

Ο Liu Jiakun γεννήθηκε στο Chengdu της Κίνας το 1956. Ξεκίνησε την πορεία του ως αρχιτέκτονας το 1978, όταν έγινε δεκτός για σπουδές στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και Μηχανικής του Chongqing University.

Στον Κινέζο Liu Jiakun το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Φωτ.: Arch-Exist/The Pritzker Architecture Prize
Στον Κινέζο Liu Jiakun το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Φωτ.: Arch-Exist/The Pritzker Architecture Prize
Στον Κινέζο Liu Jiakun το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Φωτ.: Arch-Exist/The Pritzker Architecture Prize

Αποφοίτησε το 1982 και ξεκίνησε την καριέρα του στην κρατική εταιρεία Chengdu Architectural Design and Research Institute, ενώ ταυτόχρονα καθιερώθηκε ως συγγραφέας.

Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, το 1999, ίδρυσε το στούντιο Jiakun Architects, με το οποίο έχει κατασκευάσει περισσότερα από τριάντα έργα στην πατρίδα του, το Chengdu.

«Το να γράφεις μυθιστορήματα και να εξασκείς την αρχιτεκτονική είναι ξεχωριστές μορφές τέχνης που δεν επιδίωξα σκόπιμα να συνδυάσω», είπε. «Ωστόσο, ίσως λόγω της διπλής ιδιότητάς μου, υπάρχει μια εγγενής σχέση μεταξύ τους που φαίνεται στη δουλειά μου, όπως η αφηγηματική ποιότητα και η επιδίωξη της ποίησης στα σχέδιά μου».

Η πλειοψηφία των έργων του βρίσκεται σε δημόσιους χώρους κατοικημένων πόλεων, αντικατοπτρίζοντας το ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο. 

Στον Κινέζο Liu Jiakun το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Φωτ.: Arch-Exist/The Pritzker Architecture Prize

Μεταξύ των βασικών του έργων είναι το Μουσείο Τέχνης Πέτρινων Γλυπτών Luyeyuan, το Μουσείο Ρολογιών της Πολιτιστικής Επανάστασης και το συγκρότημα μεικτής χρήσης West Village, που ολοκληρώθηκαν το 2002, το 2007 και το 2015 αντίστοιχα.

«Πάντα φιλοδοξώ να είμαι σαν το νερό, να διαπερνάω ένα μέρος και να εισχωρώ στο τοπικό περιβάλλον και στην ίδια την τοποθεσία με ρευστότητα», λέει.

«Με την πάροδο του χρόνου, το νερό σταδιακά στερεοποιείται, μετατρέπεται σε αρχιτεκτονική, ίσως ακόμη και στην υψηλότερη μορφή ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας. Ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί όλες τις ιδιότητες αυτού του τόπου, καλές και κακές». 

Η εταιρεία του βρίσκεται πίσω από το Τμήμα Γλυπτικής και το Τμήμα Σχεδιασμού του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Σιτσουάν (2004 και 2006), το Μνημείο Hu Huishan (2009) και το Μουσείο Σουζού του Imperial Kiln Brick (2016).

Στον Κινέζο Liu Jiakun το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Φωτ.: Arch-Exist/The Pritzker Architecture Prize
Στον Κινέζο Liu Jiakun το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Φωτ.: Arch-Exist/The Pritzker Architecture Prize
Στον Κινέζο Liu Jiakun το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker Facebook Twitter
Φωτ.: Arch-Exist/The Pritzker Architecture Prize

Είναι επίσης ο αρχιτέκτονας του εναρκτήριου Serpentine Pavilion Beijing το 2018, του πρώτου Serpentine Pavilion εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταξύ άλλων έχει γράψει το «I built in West China?», ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2009, στο οποίο πραγματεύεται την εμπειρία του από την εργασία του στη δυτική Κίνα, και το «Conception of Brightmoon» που εκδόθηκε το 2014 και εξερευνά τις αρχιτεκτονικές του φιλοσοφίες.

«Το δομημένο περιβάλλον συχνά το έλκουν αντίθετες κατευθύνσεις. Ενώ η πυκνότητα φαίνεται να είναι μια πιο βιώσιμη λύση για τη συμβίωση των ανθρώπων, η έλλειψη χώρου συνήθως συνεπάγεται κακή ποιότητα ζωής. Ο Liu Jiakun επανεξετάζει τις βασικές αρχές της πυκνότητας μέσω της συμβίωσης, δημιουργώντας μια έξυπνη λύση που εξισορροπεί τις αντίθετες δυνάμεις που υπάρχουν. Μέσα από μεταμορφωτικά έργα όπως το West Village στο Chengdu αναδιαμορφώνει το παράδειγμα των δημόσιων χώρων και της κοινοτικής ζωής. Εφευρίσκει νέους, ανεξάρτητους, κοινούς τρόπους συμβίωσης στους οποίους η πυκνότητα δεν αντιπροσωπεύει το αντίθετο ενός ανοιχτού συστήματος. Επιτρέπει, επίσης, την προσαρμογή, την επέκταση και τη δυνατότητα αναπαραγωγής. Ο Liu Jiakun ενισχύει και καλωσορίζει τη ζωή που δίνουν οι κάτοικοι στα έργα του, δημιουργώντας μια αρχιτεκτονική που ενεργοποιείται από το κοινό της», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το σκεπτικό της επιτροπής που τον βράβευσε. 

Με πληροφορίες από Dezeen

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Διεθνή / Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Ο Aaron Betsky, επιφανής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Virginia Tech και πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτονικής στο Taliesin από το 2017 έως το 2019, επιτίθεται μετωπικά στο γραφείο που ανέλαβε τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
LIFO NEWSROOM
Αράτα Ισοζάκι: Ο «αυτοκράτορας» της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής

Απώλειες / Αράτα Ισοζάκι: Ο «αυτοκράτορας» της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας που πέθανε πριν από λίγες μέρες θεωρούνταν μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Ανάμεσα στα κορυφαία δείγματα της δουλειάς του ανήκει και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM