Στο «φως» αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων στην Πλατεία Θεάτρου

Αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων αποκαλύφθηκαν στην Πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter
0

Σημαντικές αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων εντοπίστηκαν κατά τις εκσκαφικές εργασίες που εκτελούνται από τον δήμο Αθηναίων για την ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου.

Οι αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν στο νότιο τμήμα της πλατείας σε μέσο βάθος – 1,00μ, όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχετική του ανακοίνωση. Η ανασκαφή στο σημείο παραμένει σε εξέλιξη.

Από τα έως σήμερα δεδομένα, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτηριακού συγκροτήματος,  αρκετά εκτεταμένου. Συγκροτείται από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι έχουν αποκαλυφθεί μερικώς και διατηρούνται σε χαμηλό ύψος.

Αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων αποκαλύφθηκαν στην Πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter

Ο μεσαίος χώρος, με μήκος πλευράς 7.40μ,  οριοθετείται από μαρμάρινους λιθοπλίνθους εν είδει στυλοβάτου, με εντορμίες στην άνω επιφάνειά τους για την ένθεση κιγκλιδώματος ή θωρακίων. Τα δάπεδα των χώρων καλύπτονταν από μαρμαροθετήματα opus sectile και ψηφιδωτό με σχηματοποιημένο φυτικό και γεωμετρικό διάκοσμο, τμήματα των οποίων διασώθηκαν σε καλή κατάσταση και προφανώς μαρτυρούν τον πολυτελή χαρακτήρα του οικοδομήματος.

Και σε παλαιότερες ανασκαφές σε όμορα ακίνητα είχαν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά στοιχεία (τοιχοδομές, ψηφιδωτά δάπεδα) που φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα.

Από την περαιτέρω διερεύνηση στο σημείο αναμένεται να προκύψουν περισσότερα στοιχεία για την ταύτιση, την ακριβή χρονολογική τεκμηρίωση και την ενδεχόμενη ανάδειξή του.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Το αριστούργημα της Κλόι Ζάο, μια κακόβουλη Α.Ι. και πολλά παιδικά από αύριο στους κινηματογράφους

Το συνταρακτικό «Hamnet» κυκλοφορεί επιτέλους στις αίθουσες, πλάι σε ένα θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ και αρκετούς τίτλους που διεκδικούν την προσοχή του οικογενειακού κοινού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΥΘΝΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

Πολιτισμός / Τι έδειξαν οι ανασκαφές για την αρχαία πόλη της Κύθνου

Οι εργασίες φέτος επικεντρώθηκαν και πάλι στην Ακρόπολη, αφενός στην ανασκαφή του οικιστικού συγκροτήματος του Νοτίου Πλατώματος και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή του ιερού της Δήμητρας και Κόρης
THE LIFO TEAM
Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Πολιτισμός / Ρόδος: Ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού Cardo και του Τετραπύλου στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, διαμορφώνει και αναδεικνύει τον ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά μη αναδεδειγμένο, μέχρι σήμερα, αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας»
THE LIFO TEAM