Στα ύψη τα άγνωστα χειρόγραφα των αδελφών Μπροντέ που βγαίνουν σε δημοπρασία

Στα ύψη τα άγνωστα χειρόγραφα των αδερφών Μπροντέ που βγαίνουν σε δημοπρασία Facebook Twitter
Μια σημείωση του 1841 της Έμιλι Μπροντέ για τα γενέθλια της αδελφής της Αν ανήκει στη συλλογή χειρογράφων που θα πουληθεί στο Sotheby's τον Ιούλιο. Credits: Sotheby’s
0

Ένα ακόμα παράθυρο στον κόσμο της ζωής των Μπροντέ ανοίγει η δημοπρασία του οίκου Σόθμπις με ένα «απίστευτα σπάνιο» και ίσως το πιο σημαντικό χειρόγραφο της Έμιλι Μπροντέ που βγήκε ποτέ στην αγορά και ασφαλώς το πιο σημαντικό που βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη, σύμφωνα με τον οίκο, ένα μοναδικό χειρόγραφο που περιέχει μερικά από τα διασημότερα ποιήματά της συμπεριλαμβανομένων των «No Coward Soul Is Mine», «The Bluebell» και «The Old Stoic».

«Η Έμιλι έγραψε τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" και ύστερα έφυγε από τη ζωή χωρίς να αφήσει ίχνος. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ούτε γράμματά της, καθώς δεν είχε κανέναν για να αλληλογραφήσει», λένε οι επιμελητές της δημοπρασίας όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Στα ποιήματά της Έμιλι αναφέρθηκε η Σάρλοτ Μπροντέ, το 1850, στην εισαγωγή της για τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», όταν σημείωσε πως κατά τύχη ανακάλυψε έναν τόμο με στίχους γραμμένους  με τον γραφικό χαρακτήρα της αδελφής της: «Το κοίταξα και βρέθηκα προ εκπλήξεως. Κυριεύτηκα από την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται για ένα κοινό ξέσπασμα, ούτε για το είδος ποίησης που γράφουν γενικά οι γυναίκες. Μου φάνηκαν συμπυκνωμένα, λακωνικά, δυναμικά και ειλικρινή. Στα αυτιά μου είχαν, επίσης, μια παράξενη μουσικότητα. Μελαγχολικά και υψηπετή», έγραφε.

Η νέα συζήτηση για τα χειρόγραφα, τα τεκμήρια και τις χαμένες σημειώσεις και μέρος του έργου των Μπροντέ έρχεται στο προσκήνιο με την επανεμφάνιση μιας βιβλιοθήκης που θεωρούνταν "αόρατη ή χαμένη", της βιβλιοθήκης Honresfield που συγκροτήθηκε από τους αδελφούς  Άλφρεντ και Γουίλιαμ Λο στα τέλη του 20ου αιώνα και έκτοτε φυλάσσονταν από όλες τις γενιές της οικογένειας. Σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα από την συγκρότησή της, η βιβλιοθήκη έρχεται στο φως με την ανακοίνωση της δημοπράτησης από τον Οίκο Sotheby’s και την κατατάσσει σε μία από τις πιο σημαντικές πωλήσεις βιβλιοθηκών τα τελευταία χρόνια.

Στα ύψη τα άγνωστα χειρόγραφα των αδερφών Μπροντέ που βγαίνουν σε δημοπρασία Facebook Twitter
Η συλλογή με τα χειρόγραφα ποιήματα της Έμιλι Μπροντέ που επιμελήθηκε η αδελφή της Σαρλότ. Credits: Sotheby’s

Η βιβλιοθήκη Honresfield περιλαμβάνει περισσότερα από 500 κομμάτια, ανάμεσά τους  χειρόγραφα και επιστολές αλλά και τις πρώτες εκδόσεις έργων συγγραφέων όπως οι αδελφές Μπροντέ, όπως το «Rob Roy» του Γουόλτερ Σκοτ και το «First Commonplace Book» του Ρόμπερτ Μπερνς που θα βγούν σε δημοπρασία τον Ιούλιο του 2021.

Μεγαλωμένες στο χωριό Χάουορθ στο Γιοκσάιρ οι τρεις αδελφές Μπροντέ και ο αδελφός τους μεγάλωσαν φτιάχνοντας φανταστικούς κόσμους που τους αποτύπωναν στο χαρτί σε μορφή ποιημάτων και ιστοριών. Μέσα σε ένα τέτοιο δημιουργικό κλίμα αλληλεπίδρασης και αλληλοθαυμασμού και με την υποστηρικτική στάση του πατέρα τους γεννήθηκαν μερικά από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά αριστουργήματα του κόσμου.

Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» ((Wuthering Heights, 1847) της Έμιλυ Μπροντέ, μια άγρια παθιασμένη ιστορία με την Κάθριν και τον Χήθκλιφ και τα εξαιρετικά της ποιήματα

Τα γνωστά βιβλία της Σαρλότ Μπροντέ, η «Τζέην Έυρ» (Jane Eyre, 1847), η «Βιλέτ» (Villette, 1853) και «Ο καθηγητής» (The Professor, 1857). Η «Jane Eyre», θεωρείται από πολλούς η αυτοβιογραφία της συγγραφέως. Τα ποιήματα της Αν Μπρονέ αλλά και το μοναδικό της «φεμινιστικό» μυθιστόρημα «Η ένοικος» ή «Άγκνες Γκρέυ» (Agnes Grey, 1847), ευρηματική αντανάκλαση της ζωής της συγγραφέως. Το πείσμα της ηρωίδας να εργαστεί για να βοηθήσει τη φτωχή οικογένειά της και τον άρρωστο πατέρα της, είναι μια προβολή της Αν Μπροντέ στις δικές της προσωπικές επιθυμίες. Η Έμιλι, η Σάρλοτ και η Αν, που ποτέ δεν σταμάτησαν να γράφουν, κατάφεραν να εκδώσουν τα έργα τους με τα ψευδώνυμα που δεν αποκάλυπταν το φύλο τους  Έλλις, Κάρεκ και Άκτον Μπελ αντίστοιχα.

Στα ύψη τα άγνωστα χειρόγραφα των αδερφών Μπροντέ που βγαίνουν σε δημοπρασία Facebook Twitter
Σελίδα απο το ημερολόγιο της Αν Μπροντέ όπου αναφέρεται στα 23α γενέθλια της Έμιλι. Credits: Sotheby’s

Η Αν και η Έμιλι πέθαναν λίγο μετά τη δημοσίευση των έργων τους, σε ηλικία 29 και 30 χρονών αντίστοιχα, χτυπημένες από φυματίωση, ενώ εκείνη που έζησε περισσότερα χρόνια και συνέχισε να γράφει και να προωθεί το έργο των αδελφών της ήταν η Σάρλοτ. Σήμερα τα περισσότερα πράγματα που γνωρίζουμε για την οικογένεια και για τις αινιγματικές προσωπικότητες των αδελφών της προέρχονται από εκείνη.

Η οικογένεια Μπροντέ έζησε κοντά στην οικογένεια Λο και η βιβλιοθήκη των Λο, που ήταν ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, «γεννήθηκε» είκοσι μίλια μακρύτερα από το πατρικό των Μπροντέ, το 1890. Τα δυο αδέλφια ήταν ένθερμοι συλλέκτες χειρογράφων και απέκτησαν την πλειονότητα των χειρογράφων της οικογένειας το 1895, από τον περιβόητο έμπορο και συλλέκτη βιβλίων Τόμας Τζέιμς Γουάιζ.

Και τα είχε αγοράσει από τον χήρο σύζυγο της Σαρλότ, Άρθουρ Μπελ Νίκολς. Ο Γουίλιαμ Λο έκανε συχνές επισκέψεις στο Χάουορθ για να αγοράσει οικογενειακά λείψανα που είχαν σωθεί από γείτονες και συγγενείς. Ανάμεσα στα αποκτήματα της συλλογής  βρίσκεται και ένα αντίτυπο του βιβλίου του Thomas Bewick, με τίτλο «A History of British Birds», στο οποίο περιέχονται εκτενέστατοι σχολιασμοί από τον Αιδεσιμότατο Πάτρικ Μπροντέ, πατέρα των αδελφών Μπροντέ, που αποτυπώνουν γλαφυρά την εικόνα της οικογενειακής ζωή τους μέσα από προσωπικές παρατηρήσεις.

Στα ύψη τα άγνωστα χειρόγραφα των αδερφών Μπροντέ που βγαίνουν σε δημοπρασία Facebook Twitter
Το οικογενειακό αντίγραφο των Μπροντέ του "A History of British Birds" του Thomas Bewick. Credits: Sotheby’s
Στα ύψη τα άγνωστα χειρόγραφα των αδερφών Μπροντέ που βγαίνουν σε δημοπρασία Facebook Twitter
Το βιβλίο είναι γεμάτο με σχόλια του Πάτρικ Μπροντέ, πατέρα των αδελφών Μπροντέ. Credits: Sotheby’s

Μετά το θάνατο των αδελφών Λο (που δεν παντρεύτηκαν ποτέ), η συλλογή πέρασε σε έναν ανιψιό, ο οποίος παραχώρησε πρόσβαση σε επιλεγμένους μελετητές και ακαδημαϊκούς. Αλλά μετά το θάνατό του, το 1939, τα πρωτότυπα δεν ήρθαν ποτέ στο φως.

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης βιβλία που χαρίστηκαν από την Σαρλότ και άλλα μέλη της οικογένειας στη Μάρθα Μπράουν, κόρη ενός οικογενειακού φίλου. Ανάμεσά τους είναι η πρώτη έκδοση της «Jane Eyre» και ένας οδηγός για το νοικοκυριό που γράφτηκε από την Σαρλότ. Τα ποιήματα της Έμιλι αναμένεται να πωληθούν μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατομμυρίων λιρών. Μια πρώτη έκδοση του διάσημου μυθιστορήματός της Ανεμοδαρμένα Ύψη θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 200.000 και 300.000 λιρών. Το σπάνιο χειρόγραφο 29 ποιημάτων της  Έμιλι Μπροντέ, αναμένεται να φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 1,2 εκ. λιρών.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ορισμένα αντικείμενα από τη συλλογή, όπως το γραφείο γραφής του Σαρλότ που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Brontë Parsonage, έχουν εμφανιστεί για δημοπρασία προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον.

Το 2011, ένα μικροσκοπικό βιβλίο που δημιουργήθηκε από την 14χρονη Σαρλότ προκάλεσε έναν πόλεμο υποβολής προσφορών και ανέβασε την τιμή πώλησης πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Το 2016, το Μουσείο Brontë Parsonage ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα βιβλίο γεμάτο με μικρά σχέδια και επιγραφές από τα παιδιά του Μπροντέ (συμπεριλαμβανομένου ενός άγνωστου ποιήματος της Σαρλότ) που διασώθηκε από ένα ναυάγιο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

WWF: Tα διδάγματα των πυρκαγιών του Έβρου σε δύο επιστημονικές μελέτες

Πολιτισμός / WWF: Tα διδάγματα των πυρκαγιών του Έβρου σε δύο επιστημονικές μελέτες

Με σημείο αναφοράς τις περσινές πυρκαγιές στον Έβρο, το WWF Ελλάς εκπόνησε δύο μελέτες με στόχο να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα διαδικασιών για τον μεταπυρικό σχεδιασμό των περιοχών της χώρας που πλήττονται από πυρκαγιές.
NEWSROOM
Τομ Χάρντι, Ανθρωπίστριες Βρικόλακες και Ρένος Χαραλαμπίδης από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Χάρντι, Ανθρωπίστριες Βρικόλακες και Ρένος Χαραλαμπίδης από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Bikeriders» του Τζεφ Νίκολς, το «Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person» και ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ