Σε «Nomadland» και «Queen’s Gambit» τα βραβεία της Αμερικανικής Ένωσης Σκηνοθετών

Nomadland pic Facebook Twitter
Nomadland
0

Η Κλόε Ζάο του Nomadland και ο Σκοτ Φρανκ του The Queen’s Gambit ήταν οι θριαμβευτές της φετινής απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ένωσης Σκηνοθετών (Directors Guild of America). 

Με τη βράβευσή της η Κλόε Ζάο γίνεται μόλις η δεύτερη γυναίκα που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο και χρίζεται φαβορί για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Σε εβδομήντα δύο χρόνια που δίνεται το συγκεκριμένο βραβείο, μόλις οκτώ φορές δεν υπήρξε σύμπτωση προτιμήσεων μεταξύ Ένωσης Σκηνοθετών και οσκαρικής Ακαδημίας. Από αυτές, βέβαια, οι δύο συνέβησαν μέσα στην τελευταία δεκαετία. Κάνουμε λόγο για την περσινή χρονιά, όπου η Ένωση Σκηνοθετών επέλεξε τον Σαμ Μέντες για τη δουλειά του στο 1917 ενώ τα Όσκαρ ψήφισαν δαγκωτό Μπονγκ Τζουν-Χο και Παράσιτα, αλλά και για το 2012, όταν οι σκηνοθέτες στήριξαν Μπεν Άφλεκ για το Argo, αλλά το Όσκαρ Σκηνοθεσίας κατέληξε στον Ανγκ Λι για το Life of Pi.

Έχοντας κερδίσει και το αντίστοιχο βραβείο του Σωματείου Παραγωγών πριν από έναν μήνα, το Nomadland φαίνεται να αποκτά προβάδισμα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην προσεχή απονομή της 25ης Απριλίου, την οποία θα παρακολουθήσουμε από τα κανάλια της Cosmote TV. Δεν είναι, όμως, το ακλόνητο φαβορί. Θυμίζουμε ότι το Σωματείο Ηθοποιών πριν από λίγες μέρες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Δίκη των 7 του Σικάγου (The Trial of the Chicago 7) του Άαρον Σόρκιν και ότι οι ηθοποιοί είναι η πολυπληθέστερη επαγγελματική ομάδα ανάμεσα στα μέλη της οσκαρικής Ακαδημίας. 

To βραβείο Καλύτερου Σκηνοθετικού Ντεμπούτου πήγε στον Ντάριους Μάρντερ του Sound of Metal, μια ταινία που δύσκολα θα απειλήσει κάποιο από τα (φερόμενα ως) φαβορί στις μεγάλες κατηγορίες την βραδιά των Όσκαρ και θα πρέπει να συμφιλιωθεί με το βραβείο Ήχου, για το οποίο έχει το προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων, αν πιστέψουμε τις αποδόσεις των στοιχηματικών πρακτορείων.

Στο πεδίο της τηλεόρασης οι επαγγελματίες ήρθαν να δικαιώσουν τη δεδομένη αγάπη του κοινού για το The Queen’s Gambit, που έσπασε ρεκόρ προβολών στο Netflix, με το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε μίνι σειρά ή τηλεταινία. Επόμενος σταθμός για το σκακιστικό δράμα τα Emmy, όπου αναμένεται να θριαμβεύσει.

Στις δραματικές σειρές το βραβείο πήγε στο πολύ σκληρό για να πεθάνει Homeland, ενώ στις κωμικές στο The Flight Attendant με την Κέιλι Κουόκο του The Big Bang Theory στην πρώτη της σοβαρή πρωταγωνιστική απόπειρα μετά το τέλος της σειράς.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Πολιτισμός / Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Οι Rolling Stones παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη το Foreign Tongues, το εικοστό πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί στις 10 Ιουλίου με 14 τραγούδια, νέο single, συμμετοχές από Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Στιβ Γουίνγουντ, Ρόμπερτ Σμιθ και Τσαντ Σμιθ, αλλά και υλικό με τον Τσάρλι Γουότς.
THE LIFO TEAM
Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε ρωμαϊκά φέρετρα μωρών

Πολιτισμός / Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε παιδικές ταφές στη ρωμαϊκή Γιορκ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ εντόπισαν ίχνη Τύριας πορφύρας και χρυσών νημάτων σε δύο παιδικές ταφές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ένα σπάνιο εύρημα που δείχνει πόση φροντίδα και δαπάνη μπορούσε να συνοδεύει ακόμη και τον θάνατο μικρών παιδιών.
THE LIFO TEAM
Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Πολιτισμός / Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη τρανς χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Η Ααριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία ως η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου που παρευρέθηκε στο Met Gala, φορώντας Collina Strada και λέγοντας στη Vogue ότι η μόδα πρέπει να βλέπει τα ανάπηρα άτομα όχι μόνο ως ακτιβιστές, αλλά ως μοντέλα, ταλέντα και δημιουργικές παρουσίες.
THE LIFO TEAM
Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM