Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά το εργατικό ατύχημα στην Λυρική

ΠΟΘΑ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά το εργατικό ατύχημα στην Λυρική Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) προχωρά σε στάση εργασίας την Πέμπτη, και καλεί στη συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 και στην πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, μετά το εργατικό ατύχημα τεχνικού που συνέβη στη Λυρική Σκηνή.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΘΑ, «ο τεχνικός έπεσε από ύψος και τραυματίστηκε σοβαρά, γεγονός που αποδεικνύει την έλλειψη μέτρων προστασίας της εργασίας και τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας των συγκεκριμένων επαγγελμάτων».

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν τα σωματεία των εργαζομένων της ΕΛΣ και των Εκτελεστών Μουσικών Ορχήστρας το ατύχημα συνέβη «στις 6 Οκτωβρίου όταν τεχνικός θεάτρου τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στην εντατική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το πρόσφατο σοβαρότατο εργατικό ατύχημα τεχνικού που συνέβη στη Λυρική Σκηνή (πτώση από ύψος), αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την έλλειψη μέτρων προστασίας της εργασίας και τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας των επαγγελμάτων μας. Αυτό είναι ένα ακόμα περιστατικό, στη μακρά λίστα ατυχημάτων στους χώρους πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συνέχεια συμβάντα σε όλους τους χώρους εργασίας, τόσο στα δημόσια θέατρα όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι αναγκαίο να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να καθοριστεί με σοβαρότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλούς εργασίας. Οι απαιτήσεις αυξάνονται για όλο

και πιο εντυπωσιακές παραγωγές και σε συνδυασμό με τις αυξημένες τεχνικές εργασίες, οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας. Και όλα αυτά ενώ πραγματοποιούνται ταυτόχρονα πολλές παραγωγές, ενώ έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση και από την υποστελέχωση.

Η ανεπαρκής εκπαίδευση στη χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και των εξειδικευμένων εργαλείων οδηγεί αναπόφευκτα σε εργατικά ατυχήματα. Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και η έλλειψη ελέγχων καθιστούν την καθημερινή εργασία επικίνδυνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διοικήσεις, οι τεχνικοί ασφαλείας και η τεχνική διεύθυνση στους χώρους πολιτισμού δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλούς εργασίας.

Πρόκειται για ζητήματα που έχουμε αναδείξει επανειλημμένα, ενημερώνοντας τα αρμόδια υπουργεία (επιστολή 8/11/2023 και επιστολή 27/6/2024).

Ζητάμε:

  • Αυστηροποίηση του πλαισίου υγειούς και ασφαλούς εργασίας, τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Ορθή εφαρμογή των Μέσων Ατομικής Προστασίας.
  • Επιμόρφωση του προσωπικού στα πρωτόκολλα ασφαλείας, με οργάνωση τακτικών και πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Αναγνώριση των τεχνικών επαγγελμάτων ως Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά και άμεση θεσμοθέτηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
  • Σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους σε όλες τις ειδικότητες.
  • Διανομή κατάλληλου εξοπλισμού από τον εργοδότη, σε άρτια κατάσταση σε όλο το προσωπικό.
  • Να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Άμεσους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Εκφράζουμε την ευχή μας να πάνε όλα καλά με τον συνάδελφο και καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν στη στάση εργασίας την Πέμπτη 17/10 11:00- 15:00 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού ώρα 12:00. Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Εργασίας».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόντι Φόστερ, Φίδια και Ζόμπι την Πρωτοχρονιά στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζόντι Φόστερ, Φίδια και Ζόμπι την Πρωτοχρονιά στους κινηματογράφους

To γαλλόφωνο πρωταγωνιστικό ντεμπούτο της Αμερικανίδας ηθοποιού «Vie Privee», το δραματικό θρίλερ «We Bury the Dead» από την Αυστραλία και το μεταμοντέρνο ριμέικ του «Anaconda» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Πολιτισμός / Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση

«Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την τέταρτη ανανέωση της θητείας μου έως το 2029», αναφέρει σε δήλωσή του, ο Γιώργος Κουμεντάκης
THE LIFO TEAM
Μπριζίτ Μπαρντό: Η ζωή και η κληρονομιά της κινηματογραφικής σταρ του 20ου αιώνα

Πολιτισμός / Μπριζίτ Μπαρντό: Η ζωή και η κληρονομιά της κινηματογραφικής σταρ του 20ου αιώνα

Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κινηματογράφο, τη μόδα και τη φιλοζωική δράση, ενώ παρά τις προσωπικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, παραμένει μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ού αιώνα
THE LIFO TEAM