Πόσο ψηλός ήταν ο Μικελάντζελο; Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τις διαπιστώσεις τους

Πόσο ψηλός ήταν ο Μικελάντζελο; Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τις διαπιστώσεις τους Facebook Twitter
Προσωπογραφία του Μικελάντζελο από τον Daniele da Volterra, 1545. Metropolitan Museum of Art. Φωτο: Wikipedia.
0

Ο ιστορικός της τέχνης Τζόρτζο Βάζαρι έχει περιγράψει τον Μικελάντζελο ως «μεσαίου ύψους, με πλατείς ώμους και το σώμα του να έχει καλές αναλογίες». Ήταν ένας «πολύ υγιής άνθρωπος, αδύνατος και μυώδης», έγραφε.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2021 της εφημερίδας Anthropologie, ερευνητές στο Forensic Anthropology, Paleopathology και Bioarchaeology Research Center στην Ιταλία εξέτασαν τρία κομμάτια υποδημάτων που πιστεύεται ότι ανήκαν στον αναγεννησιακό καλλιτέχνη: ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια και μία δερμάτινη παντόφλα, όλα στη συλλογή του Μουσείου Casa Buonarroti στη Φλωρεντία. (Η δεύτερη παντόφλα εκλάπη από το μουσείο το 1873, σύμφωνα με τη Live Science).

Αφού μελέτησαν τα παπούτσια του καλλιτέχνη της Αναγέννησης, οι ερευνητές στην Ιταλία μπόρεσαν να εκτιμήσουν το ύψος του. Ήταν περίπου 1,58, αρκετά κοντός για τα σημερινά δεδομένα.

Πόσο ψηλός ήταν ο Μικελάντζελο; Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τις διαπιστώσεις τους Facebook Twitter
Τρία κομμάτια υποδημάτων που πιστεύεται ότι ανήκαν στον αναγεννησιακό καλλιτέχνη. Φωτο: Courtesy if the Casa Buonarroti Museum.

Αξίζει φυσικά να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής του - τον 15ο και τον 16ο αιώνα - το ύψος του Μιχαήλ Άγγελο δεν θα ήταν εκτός κανόνα. Και, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, την ιατροδικαστή ανθρωπολόγο Έλενα Βαρότο και τον παλαιοπαθολόγο Φραντσέσκο Γκαλάσι, η μέτρηση ταιριάζει με την περιγραφή που έχει κάνει ο Τζόρτζο Βαζάρι.

Τα λείψανα του Μικελάντζελο, που βρίσκονται στη Βασιλική της Σάντα Κρότσε στη Φλωρεντία, δεν έχουν εκταφεί και μελετηθεί ποτέ. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα τρία παπούτσια να ανήκαν σε συγγενή του Μικελάντζελο και όχι στον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Η εικόνα του ύψους του σήμερα μας φωτίζει πολλές περιοχές που αφορούν την κατασκευή και την προσέγγιση πολλών μεγάλων -και σε ύψος- έργων του.

Πόσο ψηλός ήταν ο Μικελάντζελο; Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τις διαπιστώσεις τους Facebook Twitter
Η Δευτέρα Παρουσία (1534–1541), το εμβληματικό έργο του Μικελάντζελο στο Βατικανό.
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιστορία του Taddei Tondo, του μόνου μαρμάρινου γλυπτού του Μιχαήλ Άγγελου στη Μ. Βρετανία

Εικαστικά / Αυτό το μαρμάρινο γλυπτό του Μικελάντζελο είναι ο μεγάλος θησαυρός της συλλογής της Royal Academy

Το γλυπτό ανάγλυφο του Μιχαήλ Αγγέλου «Taddei Tondo» είναι το μοναδικό του έργο από μάρμαρο στη Βρετανία και η Royal Academy το επανεκθέτει φέτος σε περίοπτη θέση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H ιδιωτική ζωή του Μιχαήλ Άγγελου και η queer υποκουλτούρα της αναγεννησιακής Ρώμης

Βιβλίο / H ιδιωτική ζωή του Μιχαήλ Άγγελου και η queer υποκουλτούρα της αναγεννησιακής Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιφανούς μελετητή της ζωής και του έργου του Μικελάντζελο, επικεντρώνεται στα ώριμα χρόνια του στη Ρώμη και αναφέρεται στην ιδιότυπη για την εποχή ιδιωτική ζωή του και στην οικογένεια που είχε στήσει με τους στενούς φίλους του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4th Kournos Music Festival 2024

Πολιτισμός / Kournos Music Festival: Ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο επιστρέφει

Tο φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες του με τη λόγια μουσική, επιστρέφει δριμύτερο το φετινό καλοκαίρι με την τέταρτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, από 1 έως και 19 Αυγούστου 2024.
LIFO NEWSROOM
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Πολιτισμός / Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest θα πραγματοποιηθεί έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Ι. Μόραλη αλλά και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή να διασκευάζει Τσιτσάνη σε τζαζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ