Η Φιλαρμονική του Μονάχου απολύει τον μαέστρο Βαλέρι Γκεργκίεφ, στενό φίλο και υποστηρικτή του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Φιλαρμονική του Μονάχου απολύει τον μαέστρο Βαλέρι Γκεργκίεφ, στενό φίλο και υποστηρικτή του Πούτιν Facebook Twitter
Με την πάροδο των ετών, η στενή φιλία του Gergiev με τον Ρώσο πρόεδρο, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει προκαλέσει ολοένα εντονότερη κριτική, ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
0

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου απέλυσε τον Ρώσο διευθυντή ορχήστρας Βαλέρι Γκέργκιεφ, αφότου αρνήθηκε να ταχθεί κατά της εισβολής στην Ουκρανία ή να πάρει αποστάσεις από τον στενό φίλο και υποστηρικτή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι το συμβόλαιο του Γκέργκιεφ λύθηκε με άμεση ισχύ. Αυτό έγινε μία ημέρα αφότου ο μάνατζέρ του τον εγκατέλειψε επειδή αρνήθηκε να διακόψει την "επί μακρόν εκφρασμένη υποστήριξή" του προς ένα "εγκληματικό καθεστώς".

Η απόφαση αυτή αφήνει λίγο πολύ απομονωμένο στον κόσμο της κλασικής μουσικής τον Gergiev, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαέστρους στον κόσμο. Η Σκάλα του Μιλάνου, το Festspielhaus του Baden-Baden και η Elbphilharmonie του Αμβούργου έχουν επίσης διακόψει τους δεσμούς τους με τον 68χρονο διευθυντή ορχήστρας.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ, η οποία διοργανώνει ένα ετήσιο φεστιβάλ Γκέργκιεφ από το 1996, αναμένεται να ακυρώσει την εκδήλωσή της αυτόν τον Σεπτέμβριο, εάν ο μαέστρος δεν τερματίσει την υποστήριξή του προς τον Πούτιν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Φιλαρμονική του Μονάχου απολύει τον μαέστρο Βαλέρι Γκεργκίεφ, στενό φίλο και υποστηρικτή του Πούτιν Facebook Twitter
O Γκεργκίεφ διευθύνει στην Παλμύρα το 2016 μετά την κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος, ενώ στην οθόνη εμφανίζεται ο Πούτιν.

Στις ΗΠΑ, ο Γκέργκιεφ είχε ήδη αντικατασταθεί για αρκετές παραστάσεις από τη Φιλαρμονική της Βιέννης στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης,  όπου επρόκειτο να διευθύνει την Ορχήστρα Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, της οποίας είναι μουσικός διευθυντής.

Ο Ράιτερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Γκέργκιεφ, ο οποίος ήταν ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Μονάχου από το 2015, αρνήθηκε να "αποστασιοποιηθεί απερίφραστα  από τον κτηνώδη επιθετικό πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας και ειδικότερα εναντίον της πόλης-εταίρου μας, του Κιέβου".

Ο Ράιτερ είχε απευθύνει έκκληση στον μαέστρο με επιστολή του την Παρασκευή να καταδικάσει τον πόλεμο, δίνοντάς του προθεσμία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας για να το πράξει. "Στην παρούσα κατάσταση, ένα σαφές μήνυμα για την ορχήστρα, το κοινό της, το ευρύ κοινό και την πολιτική θα ήταν απαραίτητο προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω συνεργασία", ανέφερε.

Ο Μάρκους Φέλσνερ, πρώην μάνατζερ του Γκέργκιεφ, τον αποκάλεσε την Κυριακή "τον σπουδαιότερο εν ζωή μαέστρο και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο ον με βαθιά αίσθηση της αξιοπρέπειας", αλλά δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον αφήσει να φύγει, καθώς "δεν θα σταματήσει την επί μακρόν εκφρασμένη υποστήριξή του σε ένα καθεστώς που έφτασε να διαπράττει εγκλήματα".

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Φιλαρμονική του Μονάχου απολύει τον μαέστρο Βαλέρι Γκεργκίεφ, στενό φίλο και υποστηρικτή του Πούτιν Facebook Twitter
Κοκτέιλ με τον πρόεδρο


Με την πάροδο των ετών, η στενή φιλία του Gergiev με τον Ρώσο πρόεδρο, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει προκαλέσει ολοένα εντονότερη κριτική, ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το 2014, ο Gergiev είχε υπογράψει μια έκκληση καλλιτεχνών που υποστήριζε την προσάρτηση και στην οποία δήλωνε τη σαφή υποστήριξή του στις πολιτικές απόψεις του Πούτιν. Το 2012 εμφανίστηκε σε μια διαφήμιση που υποστήριζε την προεδρική εκστρατεία του Πούτιν και το 2016 διηύθυνε μια συναυλία στη συριακή πόλη Παλμύρα για ένα ακροατήριο Ρώσων στρατιωτών, υπουργών της κυβέρνησης και δημοσιογράφων μετά την κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόλυσης Γκεργκίεφ η διάσημη Ρωσίδα τραγουδίστρια της όπερας  Άννα Νεντρέμπκο ανέβασε στο ίντσταγκράμ της τη φωτογραφία αυτή (την οποία ακολούθως κατέβασε):

Η Φιλαρμονική του Μονάχου απολύει τον μαέστρο Βαλέρι Γκεργκίεφ, στενό φίλο και υποστηρικτή του Πούτιν Facebook Twitter

Ως γωστόν και η Νετρέμπκο υποστηρίζει το καθεστώς Πούτιν και ήταν από τους ακραιφνείς υποστηρικτές της προσάρτησης της Κριμαίας

Με στοιχεία από την Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM