Πέθανε ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μάριο Κάμους

Πέθανε ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μάριο Κάμους Facebook Twitter
Getty Images
0

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Μάριο Κάμους απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών.

Η ισπανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου, με ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, έκανε γνωστό ότι ο Κάμους πέθανε στο Σανταντέρ. 

Ο Μάριο Καμούς, οι σημαντικότερες ταινίες του οποίου ήταν εμπνευσμένες από αριστουργήματα της λογοτεχνίας, έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν η «Κυψέλη», ταινία που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Καμίλο Χοσέ Θέλα, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο, το 1983.

Την επόμενη χρονιά, η ταινία «Τα αθώα θύματα» τιμήθηκε με Ειδική Μνεία της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Οι δύο πρωταγωνιστές του, Φρανθίσκο Ραμπάλ και Αλφρέδο Λάντα, κέρδισαν από κοινού το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου.

Το 2011 ο Μάριο Καμούς έλαβε ένα τιμητικό βραβείο Γκόγια για το σύνολο του έργου του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΓΡΑΦΟΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕ

Πολιτισμός / Οκτώ στιγμές που ο νοτιοκορεάτικoς κινηματογράφος κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη

Η επιλογή του Park Chan-wook στην προεδρία της κριτικής επιτροπής αναδεικνύει την ηχηρή παρουσία της Νότιας Κορέας στο φεστιβάλ των Καννών και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ταινίες που ξεχώρισαν
THE LIFO TEAM
Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM