Πέθανε η Στέλλα Κυπραίου, κιθαρίστρια του Μάνου Χατζιδάκι

Πέθανε η Στέλλα Κυπραίου, κιθαρίστρια του Μάνου Χατζηδάκι Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Πέθανε η κιθαρίστρια και μόνιμη συνεργάτιδα του Μάνου Χατζιδάκι. Στέλλα Κυπραίου.

Η Στέλλα Κυπραίου, επι σειρά ετών υπήρξε καθηγήτρια κιθάρας και μέλος της Ορχήστρας των Xρωμάτων καθώς και του Mουσικού συνόλου «Mάνος Xατζιδάκις».

Ποια ήταν η Στέλλα Κυπραίου

Στέλλα Κυπραίου γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο Eλληνικό ωδείο Aθηνών ανώτερα θεωρητικά, πιάνο. Πήρε το δίπλωμα κιθάρας με Άριστα παμψηφεί και A΄ βραβείο.

Είχε δώσει ρεσιτάλ σε πόλεις της Eλλάδας και του εξωτερικού και έχει συνεργασθεί σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες με συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Mαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, και πολλοί άλλοι.

Tο 1979 η Στέλλα Κυπραίου γνωρίστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι και έγινε η μόνιμη συνεργάτιδά του. Στη μνήμη του, το 2010 κυκλοφόρησε το cd, το “Eρωτική πολυρυθμία”, με 21 ορχηστρικά του Mάνου Xατζιδάκι, σε μεταγραφή δική της για σόλο κιθάρα και κιθάρα μαντολίνο.

Παράλληλα είχε ασχοληθεί με διασκευές, ενορχηστρώσεις και  συνθέσεις τραγουδιών για μικρή και μεγάλη ορχήστρα και είχε γράψει 13 σπουδές για κλασσική κιθάρα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Σύνθεσις”. Διετέλεσε καθηγήτρια κιθάρας για πολλά χρόνια και συγχρόνως υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Xρωμάτων καθώς και του Mουσικού συνόλου “Mάνος Xατζιδάκις”.

Mε την δισκογραφική εταιρία του Μάνου Χατζιδάκι “Σείριος”, κυκλοφόρησε το 1988 τον δίσκο “Παράξενο φορτίο”, ένα κύκλο τραγουδιών σε σύνθεση και ενορχήστρωση δική της, όπου το  ομώνυμο ορχηστρικό κομμάτι για τέσσερις κιθάρες που έπαιξε η ίδια αποτελούσε την εισαγωγή του.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκληση, Παϊσιος και Παπαϊωάννου από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πρόκληση, Παϊσιος και Παπαϊωάννου από αύριο στους κινηματογράφους

Το οπτικοακουστικά έκτακτο, μα ηθικά συζητήσιμο «Sirat», η κινηματογραφική εκδοχή του βίου του «Αγίου Παϊσιου» και το ντοκιμαντέρ η «Καρδιά του Ταύρου» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΑΝΩΣΕΛΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Πολιτισμός / Κώστας Γανωσέλης: Πέθανε ο ενορχηστρωτής και μαέστρος - Το «αντίο» του Γιώργου Νταλάρα

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων οι Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη και Νίκος Ξυλούρης
THE LIFO TEAM
Σπουδαία ανακάλυψη στη Μεγαλόπολη: Εντοπίστηκαν ίσως τα αρχαιότερα ξύλινα εργαλεία του κόσμου

Πολιτισμός / Σπουδαία ανακάλυψη στη Μεγαλόπολη: Εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα ξύλινα εργαλεία του κόσμου

Τα αντικείμενα χρονολογούνται περίπου 430.000 χρόνια πριν, μια «ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για την εξέλιξη του ανθρώπου», όπως σημειώνει η επικεφαλής των ερευνών και παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν, Κατερίνα Χαρβάτη
THE LIFO TEAM