Ο ζοφερός κόσμος της μόδας: Για πρώτη φορά δύο μοντέλα ρίχνουν φως στη σκοτεινή πλευρά της πασαρέλας

Ο ζοφερός κόσμος της μόδας: Για πρώτη φορά δύο μοντέλα ρίχνουν φως στη σκοτεινή πλευρά της πασαρέλας Facebook Twitter
Oι δύο γυναίκες που ίδρυσαν το Model Law
0

Με το κίνημα #ΜeΤoo να είναι στο προσκήνιο, στη δημοσιότητα έρχονται όλο και πιο συχνά πλέον ιστορίες που όλοι συζητούσαν, αλλά κανείς δεν τεκμηρίωνε.

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, δύο μοντέλα, η Γαλλίδα Gwenola Guichard και η Ρωσίδα, Ekaterina Ozhiganova ρίχνουν φως στις συνθήκες εργασίας σε έναν κλάδο που όλοι γνωρίζουν πως δεν είναι όσο λαμπερός δείχνει.

Η 29χρονη Gwenola και η 26χρονη Ekaterina ίδρυσαν την Model Law, την πρώτη γαλλική οργάνωση για την προστασία των μοντέλων που εργάζονται στη βιομηχανία της μόδας και των δικαιωμάτων τους.

Τα δύο μοντέλα εργάζονται στον κλάδο της μόδας από τότε που πήγαν στο Παρίσι για σπουδές.

Μέσα από την οργάνωσή τους που έκανε τα πρώτα της βήματα στις αρχές του 2018, οι δύο γυναίκες δημιούργησαν ένα μανιφέστο για τη βελτίωση της εποπτείας του επαγγέλματος του μοντέλου στη Γαλλία.

Η Ρωσίδα Ekaterina Ozhiganova είναι επίσης διερμηνέας και μεταφράστρια και ζει στη Γαλλία από το 2013. Η Γαλλίδα Gwenola Guichard έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πολιτική Επικοινωνία και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στο μόντελινγκ τα τελευταία χρόνια.

Η δημοσιογράφος της Le Monde, Elvire von Bardeleben μίλησε με τις Ozhiganova και Guichard για τους στόχους τους, την αντίσταση που συναντούν και την πραγματικότητα ενός περιβάλλοντος, το οποίο διαφέρει σημαντικά από την εικόνα που έχει για αυτό ο περισσότερος κόσμος.

Η ελευθερία έκφρασης των μοντέλων παρεμποδίζεται από την η πίεση των χρημάτων και από τον φόβο της διάβρωσης της φήμης τους. Τα μοντέλα είναι συχνά πολύ νεαρά, άπειρα και εργάζονται με πολύ μεγαλύτερης ηλικίας άτομα [bookers, στιλίστες, φωτογράφους] που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το περιβάλλον, ανέφερε η Guichard.

Ο στόχος της οργάνωσης δεν είναι να γίνει συνδικαλιστική ένωση. «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε ένα νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της τρέχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα μοντέλα (που θεσπίστηκε στη Γαλλία το 2004) και να αλλάξουμε το νόμο. Ενεργούμε επίσης ως ένας αμερόληπτος διαμεσολαβητής μεταξύ των μοντέλων και των πρακτορείων τους, των δημόσιων αρχών και των ΜΜΕ. Τα μοντέλα δεν είναι σε θέση να [ενεργήσουν εξ ονόματός τους], λόγω του γλωσσικού φραγμού, της έλλειψης ωριμότητας, καθώς είναι πολύ νεαρής ηλικίας και επειδή στην εργασία τους τα πάντα είναι η εικόνα και η φήμη και φοβούνται ότι μπορεί να τα αμαυρώσουν» δήλωσε η Guichard, πριν από δύο μήνες στο Fashion Network.

Το μανιφέστο της Model Law περιέχει ένα κεφάλαιο για τη σεξουαλική βία και τον σεξισμό, αν και η Guichard τόνισε ότι η ιδέα και τα βήματα δημιουργίας της οργάνωσης έγιναν πολύ πριν την ανακάλυψη του σκανδάλου Γουάινστιν και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον των φωτογράφων μόδας, Terry Richardson, Mario Testino και Bruce Weber και του συνιδρυτή του brand Guess, Paul Marciano.

Η οργάνωση αποκαλύπτει την πραγματικότητα του επαγγέλματος του μοντέλου. «Τα κέρδη των κορυφαίων μοντέλων μπορεί να είναι ένα όνειρο, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για τη συντριπτική πλειοψηφία των απλών μοντέλων. Τα μοντέλα κερδίζουν μεταξύ 33% και 36% των ποσών που τιμολογούνται και πάντα ποζάρουν δωρεάν για τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρεται στο μανιφέστο.

Η Guichard υπογράμμισε επίσης ότι τα συμβόλαια των μοντέλων είναι επισφαλή και ότι οι εργαζόμενες λειτουργούν σε ένα σύστημα στο οποίο «είναι ελάχιστα προστατευμένες».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

hjnrjh

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2025: Oι σημαντικότερες στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου

Η 13η ΕΣΩ: 'Αγκαλιάζοντας το Χάος σ’ έναν Έξυπνο Κόσμο' ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακριβώς όπως υποσχέθηκε, σαν αγκαλιά, που εμπεριέχει την ρευστότητα του σύγχρονου, διασυνδεδεμένου κόσμου μας που, διαρκώς, αλλάζει.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM
Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Πολιτισμός / Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Νηφάλιος πλέον και με αρκετά χρόνια να τον χωρίζουν από τις μέρες της απόλυτης δόξας, ο Moby τα τελευταία χρόνια κάνει κάτι που λίγοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες τολμούν
LIFO NEWSROOM