Ο σπουδαίος Ralph Fiennes μιλά για την πολιτική ορθότητα στο σινεμά και το θέατρο

0

Ήρεμος, βαθύς, ειλικρινής, ο Ralph Fiennes δεν έχει να αποδείξει τίποτα στον χώρο της υποκριτικής. Ως σκηνοθέτης, ωστόσο, στην τρίτη του απόπειρα με το "White Crow", τη βιογραφική ταινία για το ίνδαλμα του μπαλέτου, Ρούντολφ Νουρέγιεφ θέτει ένα τεράστιο στοίχημα: να μιλήσει για τη διαφορετικότητα σε μια εποχή που δείχνει να μην ανέχεται οτιδήποτε διαφορετικό, αλλά και σε μια κοινωνία που θέλει οπωσδήποτε να το αλλάξει αυτό, 

Με αυτή την ταινία ο Φάινς παγιώνει την θέση του ως σκηνοθέτης, και ενώ έχουν προηγηθεί ο ο «Κοριολανός» και «Η Αόρατη Γυναίκα» και επιχειρεί να προσεγγίσει την πολιτική διάσταση του διωγμού του κορυφαίου ομοφυλόφιλου χορευτή, που όταν προσβλήθηκε από AIDS έφτασε στο σημείο να κατηγορείται για επίθεση στο ρωσικό έθνος... 

Εδώ ο Φάινς υποδύεται τον δάσκαλο χορού του Νουρέγιεφ και μέσα από αυτόν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός μιλά για τη διαφορετικότητα όχι με όρους πολιτικής ορθότητας, αλλά με τα ανθρώπινα σημάδια που η διάκριση, οι διωγμοί και η περιθωριοποίηση αφήνουν στους ανθρώπους. 

Επίσης, όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι μια ταινία για τις σχέσεις των χωρών και των ανθρώπων της, μια ταινία για το πώς η Δύση βλέπει τους άλλους, τελικά και φυσικά δεν παραλείπει να τοποθετηθεί με ψυχραιμία κι αξιοπρέπεια για το Brexit. 

«Νομίζω ότι είναι τεράστια ντροπή, που, οτιδήποτε κι αν λένε οι φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας για να σπρώξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάτι διαφορετικό που θα μας αφορά και θα μας εμπλέκει όλους», λέει για το Brexit και όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν θα εγκατέλειπε τη Βρετανία σε ένα οριστικό Brexit απαντά με θάρρος:

«Όχι. Αγαπώ αυτή τη χώρα, είμαι ευτυχισμένος εδώ, πάντα αγαπούσα την ιδέα ότι είμαι Βρετανός πολίτης στην αγκαλιά μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όταν του ζητούν να τοποθετηθεί για θέματα διαφορετικότητας η πραότητα και η διαύγεια με την οποία βλέπει τα πράγματα είναι μνημειώδης. Όπως λέει δεν διαφωνεί με την ιδέα ενός μαύρου Τζέιμς Μποντ ή μιας γυναίκας στον θρυλικό χαρακτήρα, ωστόσο, είναι το όχημα υπό το οποίο θα πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο, το εύρημα, η ιδέα για το πώς θα παρουσιαστεί. 

Πριν από λίγο καιρό ολοκλήρωσε τις παραστάσεις του έργου "Αντώνιος και Κλεοπάτρα" στο Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας στο πλευρό μαύρων και transgender ηθοποιών και έχει κάτι να πει γι' αυτό. 

«Νομίζω ότι πλέον υπάρχει ένα ευρύτατο πεδίο που χωράει όλων των ειδών τα castings και νομίζω ότι είναι σπουδαίο που αυτό το θέατρο είναι ανοιχτό σε όλες αυτές τις υπέροχες επιλογές», λέει, ωστόσο εξηγεί ότι πολύ συχνά νιώθει την υπόγεια πίεση της πολιτικής ορθότητας. Τι εννοεί μ' αυτό; 

«Εννοώ ότι εδώ θα έπρεπε να υπάρχει καλλιτεχνική ελευθερία για να μπορούν να ειπωθούν όλα. Σ' αυτή τη δουλειά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί ώστε να ικανοποιείται ένα μέρος της κοινής γνώμης. Αυτό δεν είναι καλλιτεχνικά ηθικό. Ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός, ο ζωγράφος, ο γλύπτης θα πρέπει να μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα αυτό που νιώθουν. Δεν θα πρέπει με το ζόρι να εντάξουν κάτι στον πίνακα, στην ταινία, στο γλυπτό τους, επειδή έτσι πρέπει».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM