Ο ΛΕΞ μιλά για πρώτη φορά για την αγχώδη διαταραχή: «Δεν θεωρώ ότι είναι ταμπού - Υπάρχουν λύσεις»

Ο ΛΕΞ μιλά για πρώτη φορά για την αγχώδη διαταραχή: «Δεν θεωρώ ότι είναι ταμπού - Υπάρχουν λύσεις» Facebook Twitter
Φωτ.: Δημήτρης Μουγκός
0

Μέσα από τη μουσική του, ο ράπερ ΛΕΞ είχε μιλήσει εμμέσως για θέματα ψυχικής υγείας -πχ. στο Ευτυχισμένες Ημέρες in C Minor με τον Beats Pliz ράπαρε για ένα αγόρι που είχε αρρωστοφοβία και την αντιμετώπιζε με φαρμακευτική αγωγή- όμως ποτέ δεν είχε μιλήσει δημόσια σχετικά. 

Αυτό αλλάζει τώρα, καθώς σε μία -έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά σπάνια- μονοθεματική συνέντευξή του στο podcast Μικροπράγματα της LIFO που παρουσιάζει ο Άρης Δημοκίδης (στο ηχητικό ντοκιμαντέρ «Η σκληρή αλήθεια για τον ΛΕΞ») στέλνει ένα δυνατό μήνυμα εναντίον του στίγματος που ακολουθεί ακόμα τις ψυχικές ασθένειες, την ψυχοθεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή. Η παρέμβασή του είναι καίρια - και χρήσιμη. 

Μιλώντας για την αγχώδη διαταραχή, λέει: «Έχω άγχος παραπάνω απ' το κανονικό. Φτάνει να σε επηρεάζει ακόμη και σε πρακτικά ζητήματα. Θεωρώ πως μπορείς να μη ζεις έτσι. Δηλαδή αυτό το πράγμα που το θεωρείς 'δεδομένο' στην καθημερινότητά σου, μπορεί να βελτιωθεί. Υπάρχουν τρόποι και υπάρχει και δουλειά που μπορεί να γίνει

Τονίζει πως αυτό το είδος άγχους -της αρρωστοφοβίας- σε ορισμένες φάσεις «είναι κόλαση», και εξηγεί πώς τον επηρέαζε και πώς αποφάσισε με τη βοήθεια και την προτροπή δικών του ανθρώπων να ζητήσει βοήθεια καθώς ένιωθε ότι δεν πήγαινε άλλο.

Κάνοντας ψυχοθεραπεία και παίρνοντας την κατάλληλη αγωγή τα πράγματα βελτιώθηκαν -αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. «Αυτό που μ' αρέσει να λέω σε όσους γνωρίζω και καταλαβαίνω πως βίωναν ό,τι κι εγώ είναι ότι, αν το πόδι σου πονάει κάτι θα πρέπει να κάνει. Αν πονάει το χέρι ή το κεφάλι σου κοιτάς να το αντιμετωπίσεις και να τα θεραπεύσεις. Έτσι είναι κι αυτά τα ζητήματα. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με ένα θέμα της ψυχικής σου υγείας.» Συμπληρώνει πως υπάρχουν διάφορες λύσεις, είτε φαρμακευτικές, είτε ψυχοθεραπευτικές, είτε ολιστικές: «Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος, αλλά κάτι μπορείς να κάνεις. Πρέπει να το κοιτάξεις και να μην το αφήσεις να γίνει το "νορμάλ" σου κι η καθημερινότητά σου.»

Δεν είναι ταμπού

Όταν δημοφιλείς άνθρωποι μιλούν για τέτοια θέματα βοηθούν στην αποστιγματοποίηση της ψυχικής ασθένειας. Στην ερώτηση εάν η βελτίωση που βίωσε με την ψυχοθεραπεία και την αγωγή τον έκανε να θέλει να βοηθήσει κι άλλους που ταλαιπωρούνται κι ενδεχομένως φοβούνται το στίγμα της ψυχικής ασθένειας, ο ΛΕΞ λέει πως του αρέσει να μιλάει γι' αυτά καθώς θεωρεί πως δεν πρέπει να είναι «ζητήματα ταμπού»

Στη συνέχεια του podcast αφηγείται πώς αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια και λέει πως θεωρεί ότι άργησε πολλά χρόνια, χωρίς λόγο, να το κάνει αυτό. «Άργησα να κάνω πράγματα [...] για να το βελτιώσω. Άργησα με την έννοια που έφτασα σε ένα σημείο που ήταν πλέον μονόδρομος. Και η κοπέλα μου με βοήθησε να καταλάβω ότι δεν πάει άλλο. Κι εγώ το καταλάβαινα αλλά με ώθησαν κι οι άνθρωποί μου.»

Ανάμεσα στα άλλα που λέει ο δημοφιλής καλλιτέχνης στο podcast «Η σκληρή αλήθεια για τον ΛΕΞ» περιλαμβάνεται μια ιστορία για φίλο του που είχε παρόμοιο θέμα, ενώ απαντά και στο αν με τη βελτίωση της ψυχικής του υγείας υπήρξε κίνδυνος να χάσει την έμπνευσή του. Απαντά ορθά-κοφτά: «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν γοητεία. Ξέρεις, οι περιπτώσεις του καταραμένου καλλιτέχνη και τέτοιες παπαριές... Δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Είναι ένα απλά ένα φρένο στο να δουλέψεις καλύτερα. Όσο πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι ένα στομαχικό πρόβλημα, τόσο μπορούν να σε εμπνεύσουν και αυτά. Δεν έχουν καμία γοητεία, κι άμα φύγουν μόνο καλύτερος θα είσαι». 

Επιπλέον εξηγεί το ποια είναι η διαφορά -από καλλιτεχνικής άποψης- της δημιουργίας με και χωρίς τις ψυχικές ενοχλήσεις, τονίζοντας ότι η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση δεν χάνονται με τη θεραπεία, - μόνο το άγχος.  

*Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό ντοκιμαντέρ:

Συμμετέχουν:

ΛΕΞ, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Οικονομίδης, Σπάρτακος, Angel Saft, Δημήτρης Μουγκός, M. Hulot, Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy), Γιώργος Λέντζας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ