Ο «Έλβις» του Μπαζ Λούρμαν, το «Megalopolis» του Κόπολα και μια ελληνική φεστιβαλική διάκριση

Τα κινηματογραφικά νέα της εβδομάδας από τη Lifo (12/02 -20/02) Facebook Twitter
Ο «Έλβις» του Μπαζ Λούρμαν, που αναμένεται στη χώρα μας στις 23 Ιουνίου, απέκτησε «βασιλικό» τρέιλερ πριν από λίγες μέρες, με τον πρωταγωνιστή Όστιν Μπάτλερ να δείχνει γεννημένος για τον ρόλο.
0

— Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έγινε viral τις προηγούμενες μέρες, κατηγορώντας το σινεμά της Marvel για τον θάνατο της πρωτοτυπίας και της δημιουργικότητας σήμερα. Η είδηση, όμως, είναι ότι, μια και δεν βρίσκει από κανένα στούντιο τα 120 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται για να σκηνοθετήσει το Megalopolis, ένα μεγαλόπνοο έργο που πασχίζει εδώ και δεκαετίες να φέρει στην οθόνη, δηλώνει αποφασισμένος να το χρηματοδοτήσει μόνος του.

— Kαθώς ο Λούκα Γκουαντανίνο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο Bones and All, ένα δράμα κανιβαλισμού(!) με τον Τιμοτέ Σαλαμέ, που πιθανότατα θα δούμε στο προσεχές φεστιβάλ των Καννών, βρήκε ήδη την πρωταγωνίστρια για το επόμενο φιλμ του στο πρόσωπο της περιζήτητης Ζεντάγια. Η νεαρή σταρ θα λάβει το αστρονομικό ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συμμετοχή της στο The Challengers, ένα δράμα ερωτικού τριγώνου με φόντο το άθλημα του τένις.

— Σχεδόν μια δεκαετία μετά το Great Gatsby, ο Μπαζ Λούρμαν επιστρέφει για να αφηγηθεί με τη φρενήρη αισθητική τον βίο και την πολιτεία του Έλβις Πρίσλεϊ. To Elvis, που αναμένεται στη χώρα μας στις 23 Ιουνίου, απέκτησε «βασιλικό» τρέιλερ πριν από λίγες μέρες, με τον πρωταγωνιστή Όστιν Μπάτλερ να δείχνει γεννημένος για τον ρόλο.

— Μια ελληνική διάκριση στο εξωτερικό είχαμε την περασμένη εβδομάδα. Το μικρού μήκους «Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου, για το οποίο είχαμε γράψει εδώ, κέρδισε την Ειδική Μνεία της επιτροπής σε ένα από τα μικρά, παράλληλα τμήματα της Μπερλινάλε, το Generation Kplus, το οποίο περιλαμβάνει φιλμ απευθυνόμενα σε παιδιά και νέους.

— Ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ σχεδιάζει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και αποφάσισε το κύκνειο άσμα του να είναι μια μεταμοντέρνα περιπέτεια, όχι μακριά από το JCVD. Στην ταινία What’s my Name ο Βέλγος σταρ θα υποδυθεί τον εαυτό του, που παθαίνει αμνησία μετά από τροχαίο ατύχημα και, στην πορεία ανάκτησης της μνήμης του, μονομαχεί με τους χαρακτηριστικότερους αντιπάλους που κατατρόπωσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

— Είχαμε γράψει πριν από μερικούς μήνες ότι ο Ρίντλεϊ Σκοτ σκέφτεται να συνεχίσει την ιστορία του Blade Runner μέσω του format της τηλεοπτικής σειράς, τώρα πληροφορούμαστε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Amazon για την παραγωγή μιας σειράς δέκα επεισοδίων, που θα αποτελεί sequel στην εμβληματική δημιουργία του 1982 και στη συνέχειά της, διά χειρός Ντενί Βιλνέβ.

— Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας σειράς First Lady, με τις Βαϊόλα Ντέιβις, Μισέλ Φάιφερ και Τζίλιαν Άντερσον να υποδύονται τις Μισέλ Ομπάμα, Μπέτι Φορντ και Έλινορ Ρούσβελτ, τρεις διαφορετικές «Πρώτες Κυρίες» των ΗΠΑ δηλαδή. Η σειρά φαίνεται ότι θα ακολουθεί το μοντέλο της παράλληλης αφήγησης, βρίσκοντας τα κοινά σημεία ανάμεσα στις εποχές και στις ηρωίδες της. Στις ΗΠΑ κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου μέσω του καναλιού Showtime.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Beckett: Είναι καλή η κατασκοπική περιπέτεια του Netflix που γυρίστηκε στην Ελλάδα;

Κριτική: Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος / Beckett: Είναι καλή η κατασκοπική περιπέτεια του Netflix που γυρίστηκε στην Ελλάδα;

Η αγγλόφωνη κατασκοπική περιπέτεια «Beckett», ένα συνονθύλευμα ταινίας επιβίωσης και πολιτικής σινε-σαλάτας, που προβάλλεται από τις 13 Αυγούστου στο Netflix, αποδεικνύει πως υπάρχει κινηματογραφική Ελλάδα ανάμεσα στις επίμονες συννεφιές του Θόδωρου Αγγελόπουλου και την ηλιόλουστη τουριστική ρηχότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Πολιτισμός / Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
THE LIFO TEAM
Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες με το νέο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες

Η νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι, με Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ, προστίθεται τελικά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η Neon εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.
THE LIFO TEAM
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατό της, η Bonhams ανακοινώνει τέσσερις δημοπρασίες με περισσότερα από 400 αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Νταϊάν Κίτον, από ρούχα Ralph Lauren και Thom Browne μέχρι το αρχικό σενάριο του «Annie Hall»
THE LIFO TEAM
Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Πολιτισμός / Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Ο επιφανής συγγραφέας μιλά για την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λογικής, την υπεροχή της φτηνής γνώμης απέναντι στο ρεπορτάζ και τη δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών να διαμορφώνουν έναν όλο και πιο επιθετικό δημόσιο χώρο.
THE LIFO TEAM
Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Πολιτισμός / Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Με αφορμή τη νέα του ταινία "Στο νησί του Αμρούμ", ο γερμανοτουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης μιλά για το ναζιστικό παρελθόν, τη σημερινή σχέση της Γερμανίας με το Ισραήλ και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ "έχει cojones."
THE LIFO TEAM
Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Πολιτισμός / Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Ο Μάρτιν Σόνγκαουερ δεν είναι από τα ονόματα που λένε πολλά σήμερα έξω από τους κύκλους της ιστορίας της τέχνης. Κι όμως, επηρέασε τον Ντύρερ, τον Μιχαήλ Αγγελο και αργότερα τον Ρέμπραντ. Τώρα, μια μεγάλη έκθεση στο Λούβρο τον επαναφέρει στο προσκήνιο, όχι μόνο ως σπουδαίο χαράκτη και ζωγράφο, αλλά και ως έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούσαν οι εικόνες στην Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Πολιτισμός / Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Η έκθεση «Costume Art» του Costume Institute θα παρουσιάσει 25 νέα μανεκέν βασισμένα σε αληθινά σώματα, από ανάπηρα και έγκυα μέχρι πληθωρικά και γερασμένα, σε μια κίνηση που φέρνει μαζί τη γλώσσα της διαφορετικότητας, του body positivity και μια πιο βαθιά αλλαγή στο πώς το μουσείο εκθέτει τη μόδα.
THE LIFO TEAM
Μια νέα έκθεση στο Λονδίνο κοιτάζει κατάματα το γήρας

Πολιτισμός / Έλα να γεράσουμε μαζί: Μια νέα έκθεση κοιτάζει κατάματα το γήρας

Το The Coming of Age, η νέα μεγάλη έκθεση του Wellcome Collection, ανοίγει τη συζήτηση για τη γήρανση πέρα από την ιδέα της παρακμής. Με περισσότερα από 120 έργα και αντικείμενα, από τη σύγχρονη τέχνη μέχρι την ιστορία της ιατρικής και την ποπ κουλτούρα, η έκθεση επιχειρεί να δει το γήρας ως κοινωνική, πολιτική και βαθιά ανθρώπινη εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Πολιτισμός / Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μυστική κράτησή του στην Κίνα, ο Άι Γουέιγουεϊ θα περάσει 24 ώρες μέσα σε φυσικού μεγέθους ανακατασκευή του κελιού όπου κρατήθηκε για 81 ημέρες το 2011. Το έργο Sewing a Button, που παρουσιάζεται στο Aviva Studios του Μάντσεστερ, είναι το πιο ακραίο και προσωπικό κομμάτι της νέας μεγάλης έκθεσής του, Ai Weiwei: Button Up!
THE LIFO TEAM