Στις αρχές του έτους, όταν και ανακοινώθηκαν οι λογοτεχνικοί τίτλοι που συμπλήρωσαν 95 χρόνια από την κυκλοφορία τους και θεωρούνται πλέον public domain, τα βλέμματα των περισσοτέρων στράφηκαν στο αριστούργημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, The Great Gatsby.

 

Το κίνητρο της μη απόδοσης δικαιωμάτων φαίνεται πως είναι μεγάλο καθώς σχεδόν άμεσα ανακοινώθηκε μια τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου από τον δημιουργό της σειράς Vikings, Μάικλ Χερστ. Δεν έχει περάσει ένας μήνας και μια δεύτερη μεταφορά ανακοινώθηκε χθες, ένα φιλόδοξο σχέδιο κινηματογραφικής μεταφοράς σε μια νέα φόρμα, αυτή του animation.

 

Το πρότζεκτ αυτό θα έχει την υπογραφή του σκηνοθέτη Γουίλιαμ Τζόις (The Cask of Amontillado) και του σεναριογράφου Μπράιαν Σέλζνικ (Wonderstruck), ενώ η παραγωγή και το σχέδιο θα γίνει από την εταιρία DNEG Feature Animation, περισσότερο γνωστή ως τώρα για τη δουλειά της σε οπτικά εφέ – πρόσφατα συνεργάστηκε με τον Κρίστοφερ Νόλαν στο Tenet.

 

Γνωστό και από τις κινηματογραφικές του μεταφορές, με πιο πρόσφατη αυτή του Μπαζ Λούρμαν το 2013 με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, το βιβλίο του Φιτζέραλντ έχει μεταφερθεί συνολικά τέσσερις φορές στο σινεμά, ξεκινώντας από το χαμένο σήμερα βωβό φιλμ του 1926 με τον Γουόρνερ Μπάξτερ, το φιλμ του 1949 με τον Άλαν Λαντ και αυτό του 1974 με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου.

 

Η ανακοίνωση της DNEG αναφέρει πως η εταιρεία έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνολογία animation με σκοπό να μεταφέρει στην οθόνη «το έντονο ονειρικό τοπίο που δημιούργησε η πένα του Φιτζέραλντ», συνοδεύοντας την ανακοίνωσή της με ένα πρώτο artwork poster.