Ο Δημήτρης Καραντζάς και η Μπέτυ Αρβανίτη συναντιούνται ξανά στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας

Καραντζάς-Αρβανίτη Facebook Twitter
Στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας η Μπέτυ Αρβανίτη και ο Δημήτρης Καραντζάς θα κάνουν μαζί ένα ταξίδι στον κόσμο του Ευγένιου Ο’ Νιλ και στο αριστουργηματικό του έργο «Το ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα». Φωτο: Γκέλυ Καλαμπάκα & Πάρις Ταβιτιάν
0

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που δυο γενιές καλλιτεχνών συναντιούνται, με τον Δημήτρη Καραντζά να σκηνοθετεί την Μπέτυ Αρβανίτη μετά τη συνεργασία τους στον Γυάλινο Κόσμο του Τενεσί Ουίλιαμς το 2018.

Στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας η πρωταγωνίστρια και ο σκηνοθέτης θα κάνουν μαζί ένα ταξίδι στον κόσμο του Ευγένιου Ο’ Νιλ και στο αριστουργηματικό του έργο «Το ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα», ένα έργο που θεωρείται το κορυφαίο της ώριμης περιόδου του και ένα από τα σπουδαιότερα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ 4 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και θα ακουστεί ξανά η μετάφραση του Νίκου Γκάτσου από τους ηθοποιούς Αλέξανδρο Μυλωνά, Αινεία Τσαμάτη, Βασίλη Μαγουλιώτη και Ελίνα Ρίζου, με την Ελένη Μανωλοπούλου να κάνει τα σκηνικά και την Ιωάννα Τσάμη τα κοστούμια.

Ο Ευγένιος Ο' Νιλ είναι ο πλήρης αναμορφωτής του αμερικάνικου θεάτρου, του χάρισε τον πολυεπίπεδο προβληματισμό, βγάζοντάς το από ένα πλαίσιο επαρχιώτικο και εμβαπτίζοντάς το στην πολυπλοκότητα των σχέσεων και των χαρακτήρων.

Το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» εμβαθύνει στην ανθρώπινη συνείδηση. Η συγγραφή του ολοκληρώθηκε το 1943, ενώ ο Ο' Νιλ ήταν ήδη κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας και ανέβηκε μετά τον θάνατο του συγγραφέα, ύστερα από ρητή υπόδειξη του. Το έργο αποτέλεσε θεατρικό θρίαμβο και του χάρισε ένα τέταρτο, μεταθανάτιο Πούλιτζερ. Ήταν το σημαντικότερο έργο του και ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία του θεάτρου.

Το έργο αφηγείται μία μέρα του Αυγούστου του 1912 στο καλοκαιρινό σπίτι των Ταϊρόν και μέσα από αυτή τη μέρα ολόκληρη την πικρή ιστορία τους. Μια ιστορία που είναι η βιογραφία της ίδιας της οικογένειας του Ευγένιου Ο' Νιλ, που με τα φαντάσματά τους έζησε στοιχειωμένος μια ολόκληρη ζωή.

Ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, τη συμπάθεια και τον ανταγωνισμό, τη συμπόνια και την απέχθεια, τα πρόσωπα μετεωρίζονται μέσα σε ένα οικογενειακό ανάγλυφο που περιγράφεται σαν ανοιχτή πληγή με έναν φιλάργυρο αλκοολικό πατέρα και μια μορφινομανή μητέρα. Και αναπλάθει και τη δική του ανάμνηση, αυτή ενός φυματικού παιδιού που νοσηλεύτηκε σε σανατόριο, εκεί που πήρε την απόφαση να γίνει θεατρικός συγγραφέας.

Η δραματική ιστορία της οικογένειας Ο' Νιλ συνεχίζεται και στη δική του γενιά με τον συγγραφέα το 1943 να αποκληρώνει την κόρη του Όονα που παντρεύτηκε σε ηλικία 18 χρονών τον 36 χρόνια μεγαλύτερό της Τσάρλι Τσάπλιν. Οι δυο τους δεν ξαναειδώθηκαν ποτέ. Δεν είχε επίσης καλές σχέσεις με κανέναν από τους δυο γιους του. Ο Γιουτζίν ο νεώτερος, που ήταν εθισμένος στο αλκοόλ, αυτοκτόνησε το 1950, ενώ ο δευτερότοκός του, ο Σέιν, έκανε χρήση ηρωίνης και αυτοκτόνησε το 1977.

Ο Αλέξης Μινωτής, λάτρης του Ο' Νιλ που έκανε γνωστό το έργο του στην Ελλάδα με τις παραστάσεις του με την Κατίνα Παξινού, έχει γράψει για το έργο: «Είναι ένα δραματικό κορύφωμα επικής λογοτεχνίας, μία σάγκα στη δίνη μιας ακαριαίας πτώσης. Οι χαρακτήρες του είναι απογυμνωμένοι με ανοικτίρμονα ευθύτητα από κάθε είδους συμβατική αισθηματολογία. Οι σκηνές είναι στυγνές και δυνατές – ο χρόνος ενιαίος, ο τόπος το ίδιο. Οι διάλογοι αψείς, σχεδόν σκαιοί, καταλυτικοί. Το δράμα προχωρεί από σκηνή σε σκηνή με ανηλεή ρυθμό που φτάνει προς το τέλος σε μια υπνωτισμένη φρενίτιδα, σάμπως η εφιαλτική περιπέτεια να' χει συμβεί στο χείλος της λησμοσύνης».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Πολιτισμός / Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Ο Τζέικομπ Ελόρντι μπαίνει στο σύμπαν του Bleu de Chanel, σε μια νέα καμπάνια που σκηνοθετεί ο Αλφόνσο Κουαρόν και μοιάζει περισσότερο με μικρό κατασκοπικό φιλμ παρά με κλασική διαφήμιση αρώματος
THE LIFO TEAM
Όταν η τέχνη σταματά να κρύβει την αρρώστια

Πολιτισμός / Flare-Up: η έκθεση που φέρνει την ασθένεια και την αναπηρία στο κέντρο της εικόνας

Η έκθεση Flare-Up στο Goldsmiths CCA του Λονδίνου φέρνει κοντά έργα των Derek Jarman και Felix Gonzalez-Torres με μια νέα γενιά καλλιτεχνών και ξανασκέφτεται την ασθένεια, την αναπηρία και τη φροντίδα όχι ως περιθώριο, αλλά ως αισθητική, γλώσσα και πολιτική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Η Tracey Emin έζησε αρκετά για να δει τη ντροπή να αλλάζει πλευρά

Πολιτισμός / Η Tracey Emin έζησε αρκετά για να δει τη ντροπή να αλλάζει πλευρά

Η μεγάλη αναδρομική Tracey Emin: A Second Life στην Tate Modern ξαναδιαβάζει τη γυναίκα του My Bed όχι ως σκάνδαλο των ’90s, αλλά ως καλλιτέχνιδα που έκανε τη σεξουαλική βία, την έκτρωση, την τάξη, την αρρώστια και τη ντροπή υλικό μιας ακραία ειλικρινούς τέχνης.
THE LIFO TEAM
Fairyland: ένα κορίτσι θυμάται τον γκέι μπαμπά της, πριν το AIDS αλλάξει τα πάντα

Πολιτισμός / Fairyland: ένα κορίτσι θυμάται τον γκέι μπαμπά της, πριν το AIDS αλλάξει τα πάντα

Η νέα ταινία Fairyland, σε παραγωγή της Σοφία Κόπολα και σκηνοθεσία του Andrew Durham, βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Alysia Abbott για την παιδική της ηλικία με τον γκέι πατέρα της στο Σαν Φρανσίσκο των '70s. Πίσω από τα γκλίτερ, τα φτερά και την μποέμ ελευθερία, ανοίγει μια πιο βαθιά ιστορία: τα παιδιά που μεγάλωσαν μέσα σε queer οικογένειες πριν η επιδημία του AIDS αλλάξει τα πάντ
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Πολιτισμός / Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Με αφορμή την επιστροφή του μιούζικαλ The Last Ship στο West End, ο Στινγκ μίλησε για τη χαμένη περηφάνια των ναυπηγείων, την αποβιομηχάνιση και την ανδρική ενέργεια που, χωρίς κατεύθυνση, μπορεί να γίνεται τοξική.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Η τραγουδίστρια μίλησε για τα σχόλια γύρω από τις εμφανίσεις της και είπε ότι τα κορίτσια μεγαλώνουν με την ιδέα πως φταίνε τα ίδια αν οι άνδρες σεξουαλικοποιούν το σώμα τους.
THE LIFO TEAM
Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Πολιτισμός / Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Ο ηθοποιός έστειλε επιστολή υπέρ του Καρλ Ρινς, σκηνοθέτη του 47 Ronin, ο οποίος πήρε εκατομμύρια από το Netflix για μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Καλεσμένος στο podcast της Μισέλ Ομπάμα και του Κρεγκ Ρόμπινσον, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μίλησε για την AI στο Χόλιγουντ και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή».
THE LIFO TEAM